Медия без
политическа реклама

МВР и прокуратурата си премятат делото за червената боя върху Дома на Европа

ДАНС нехае за "Възраждане", чийто депутат плаши, че ще отваря концлагер "Белене"

18 Юни 2023
Домът на Европа в София беше залят с червена боя.
БГНЕС
Домът на Европа в София беше залят с червена боя.

Разследването за хулиганство заради хвърлена червена боя по Дома на Европа в София се прехвърля между МВР и прокуратурата вече почти месец. Материалите по делото веднъж са били изпратени от Първо РПУ в държавното обвинение, но оттам са върнати с указания от наблюдаващия прокурор, съобщиха за "Сега" от СДВР. От Софийската районна прокуратура пък заявиха, че не могат да дадат информация за досъдебното производство, защото се намира именно в полицията.

Така и до момента не е известно има ли задържани и разпитани хора във връзка с боята върху сградата на представителството на Европейския парламент и Европейската комисия на ул. "Г.С. Раковски". Тя беше залята на 21 май, когато се проведе протестът "Поход за мир и неутралитет", в който се включиха граждански организации, както и симпатизанти на БСП и "Възраждане".

Назабавна и остра реакция на проявата имаше от Европейската комисия и от европарламента, както и от външното министерство на България. Акцията беше осъдена от "Продължаваме промяната - Демократична България", както и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък написа в профила си във фейсбук, че с този протест "направихме поредната крачка по пътя, водещ ни към освобождаването на страната ни от чуждите зависимости и обвързаности". 

НАСАЖДАНЕ НА ОМРАЗА

Комунистическият концлагер "Белене" скоро ще отвори за "всички национални предатели". С това се похвали депутатът от "Възраждане" Емил Янков във фейсбук профила си. В коментарите към поста той обещава, че партията ще отвори нови нива, за да събере достатъчно много затворници, като по този начин ще има достатъчно общи работници за доизграждането на АЕЦ "Белене". Емил Янков стана депутат от второ място в листата на "Възраждане" в Пловдив. Името му обаче стана известно още в 47-ото НС. Тогава в парламента като представител на "Възраждане" от Пловдив бе Елена Гунчева. Тя обаче се скара с лидера на партията Костадин Костадинов и затова се очакваше, когато напусне парламента, Янков да влезе на нейно място. Гунчева обаче обяви, че ще напусне само партията и ще остане в Народното събрание. По професия Янков е шофьор на такси. 

"Сега" попита Държавната агенция за национална сигурност дали срещу партия "Възраждане" са постъпвали сигнали и извършвани ли са проверки за подбуждане към насилие и омраза. Член 44, алинея 2 от Конституцията забранява "дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие". От ДАНС обаче не отговориха.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата