Quantcast
КС поряза Гешев да разследва президента | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

КС поряза Гешев да разследва президента

При данни за престъпна дейност на държавния глава се образува дело, но не се прави нищо срещу него без импийчмънт, приема съдът
Обновена
11 760
 Илияна Кирилова

Президентът не може да бъде разследван и привличан към наказателна отговорност, докато заема поста. Той не може да е обект на процесуални действия - например претърсвания, обиски, подслушвания. Не може да е обект и на оперативни действия. Това отговаря Конституционният съд по питането на главния прокурор Иван Гешев за имунитета на държавния глава.

По вече образувано наказателно производство имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва извършването на такива процесуални действия, които са насочени срещу тях и пряко засягат техни лични права и свободи. Други действия по разследването могат да бъдат извършвани без ограничение, отговаря единодушно КС.

Съдиите приемат още, че при откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не пречи да започне разследване. Това означава, че могат например да бъдат подслушвани съучастниците му, да бъдат разпитвани свидетели и т.н.

В  първото си, и засега единствено, питане до Конституционния съд през януари главният прокурор Иван Гешев поиска да се тълкува разпоредбата от основния закон, отнасяща се до имунитета на държавния глава. Той иска да знае какво се включва в понятието "държавна измяна", което е записано като възможност за импийчмънт на президента. Ден по-късно прокуратурата разпространи подслушани разговори на президента и обяви, че е спряла дело заради имунитета му.

Накратко, от решението следва, че прокуратурата може да "работи" срещу президента, стига да не засяга неговите лични права. Няма пречка обаче прокуратурата да събира други доказателства по евентуално дело. 

Ако например някой се оплаче в МВР, че президентът е стрелял с пушка по него и е искал да го убие, ще бъде образувано дело, ще бъдат разпитани свидетели, ще бъде огледано мястото на стрелбата, ще бъдат изискани записите от камерите. Но няма как, например, да бъде претърсено жилището на президента, за да бъде иззета пушката, с която е стреляно. Така илюстрира решението пред "Сега" конституционен съдия.

КС обяснява на Гешев, че понятието "държавна измяна" не включва в съдържанието си извършване на престъпление извън съставите на престъпленията против републиката. А "нарушение на Конституцията" може да включва в съдържанието си и извършване на нарушения, които са престъпления, но различни от престъпленията против Републиката.

Прокуратурата може да сезира парламентът, но той единствено има право да инициира процедура по импийчмънт на държавния глава, напомня конституционното решение. В процедурата обаче прокуратурата не участва. Според Конституцията президентът не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Обвинението за тези престъпления се повдига по предложение най-малко на 1/4 от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от 2/3 от народните представители са гласували "за". Тогава Конституционният съд го разглежда в едномесечен срок. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват. Двамата не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване. След евентуалното им отстраняване, няма пречка прокуратурата да ги изправи пред наказателен съд. Той обаче не е обвързан с решението на КС по импийчмънта.

"Решението няма да се хареса нито на президента, нито на главния прокурор", допуснаха пред "Сега" конституционни съдии. Те допълниха, че е търсен баланс - да няма нито свръхзащита на държавния глава, нито свръховластяване на главния прокурор.

КАКВО ПОПИТА ГЕШЕВ

Гешев поиска да бъде тълкувано съдържанието на понятията "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията". Гешев пожела Конституционният съд да каже дали е законосъобразно да бъдат извършвани проверки и образувани наказателни производства срещу президента и вицепрезидента, ако в хода на дейността им след встъпването им длъжност компетентните органи разкрият, че са налице данни за извършено от тях престъпление.

Според Гешев има конституционна забрана само да бъде образувано досъдебно производство, така че няма проблеми да има всякакви проверки. Той обаче смята, че трябва да има различен подход, когато става дума за определена група престъпления, когато има нужда незабавно да се съберат доказателства - например при пътно-транспортно произшествие. Според него в тези случаи "евентуален извършител - президент или вицепрезидент, нереализирането на наказателно производство заради личността на извършителя би поставило разследващите органи на по-късен етап в невъзможност да осигурят законосъобразно и успешно разследване".

Гешев се интересува дали ако в рамките на едно досъдебно производство се намерят доказателства за съпричастност на президента към извършването на престъплението, това е достатъчно основание съответното дело да се спре или направо - да се прекрати.

Главният прокурор смята и че не е достатъчно ясно какво се съдържа в конституционното понятие за “държавна измяна“ от една страна и хипотезите, описани в Наказателния кодекс, глава първа - "Престъпления срещу републиката", раздел първи - "Измяна". "Нормата е лаконична и не дава отговор на поставения въпрос", твърди той. Иска и тълкуване на разликата между понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията". Гешев поставя въпроса и дали имунитетът пази президента и вицепрезидента за деяния в личния им живот. Той изрично посочва своето мнение, че в тези случаи имунитетът не следва да действа.

Гешев се активизира срещу Радев, след като той веднъж върна указа за назначаването му за главен прокурор и инициира разговори за реформи в държавното обвинение. Покрай протестите напрежението между Гешев и Радев се засили. Президентът настоява за оставката на главния прокурор и за изчистване на мафията от прокуратурата. А Гешев даде да се разбере, че рано или късно Радев ще стане обвиняем.

 

120

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Още през май може да има и надглавен прокурор

27.01.2021

744 14
Гешев се отчита само пред Брюксел, но при голяма нужда
Властта в София се чуди кое не им е ясно на евродепутатите за Гешев

25.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4035 15

Коментари

Страници

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Честито на печелившите!

☺️

maestrata

Братиньо,хвала!👀🐾

ИлияНиколов

"Ако например някой се оплаче в МВР, че президентът е стрелял с пушка по него и е искал да го убие, ще бъде образувано дело, ще бъдат разпитани свидетели, ще бъде огледано мястото на стрелбата, ще бъдат изискани записите от камерите. Но няма как, например, да бъде претърсено жилището на президента, за да бъде иззета пушката, с която е стреляно. Така илюстрира решението пред "Сега" конституционен съдия."

 

Да ви имам и "илюстрирането".

марк

 

 

 

                           допуснаха пред "Сега" конституционни съдии. Те допълниха, че е търсен баланс - да няма нито свръхзащита на държавния глава, нито свръховластяване на главния прокурор.

 

                                   Пазарлъци е имало в КС ! Значи не е отсъдено по закон а вследствие на търсенето на баланс... Закривай !!!

wreckage
снимка на wreckage

"Решението няма да се хареса нито на президента, нито на главния прокурор", допуснаха пред "Сега" конституционни съдии. Те допълниха, че е търсен баланс - да няма нито свръхзащита на държавния глава, нито свръховластяване на главния прокурор.

теа изказали се прет СЕГА конституционни съдии, имплицират легислативна роля на КС, каквато той нема. Не може КС да търси баланс, щото тва превръща тълкувателната му роля ф законодателна, което нарушава конституцията.

 

Котаракът Чарли

Демек може да се прави всичко, само трябва да се чака да се прекратят правомощията на президента, за да се извършат действия срещу него. Ще е голямо драпане за втори мандат, защото иначе на Радев яко ще му се стъжни.

Стрина Пена

Че съ стъжни, ама на някой друг

 

Lima

Както би се изразил Баце - к*р за каскета. 👌

Тартамут

Гладни май отече в ряката. Току що му каЗаха, че е нарушил конституцията.

ГЕШЕВ ВЪН

Льо Клер

Той иска да знае какво се включва в понятието "държавна измяна", което е записано като възможност за импийчмънт на президента.

 

Ей така си пита човекът. Любознателен е. Е интересите са му малко тесни, но такива са!

 

Ако например някой се оплаче в МВР, че президентът е стрелял с пушка по него

 

Ако стреля с дрон, пак ли така? Защото имаше такива оплаквания...

Ну сумасшедший — что возьмёшь!

 

 

ssto

Е, то си го пише в Конституцията,

но си е друго да накараш конституционни съдии да ти прочетат на глас текстовете, че и да ги повторят в решение - някак си гали самолюбието на психотравмирания.

Хулиган

Гешев сега си дъвче каскета от яд, че е забравил да пита Конституционния съд, дали дронът на президента има имунитет...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

Sir Mano

"Решението няма да се хареса нито на президента, нито на главния прокурор", допуснаха пред "Сега" конституционни съдии. Те допълниха, че е търсен баланс - да няма нито свръхзащита на държавния глава, нито свръховластяване на главния прокурор.

Те били търсели баланс, разбираш ли .... Ха! Как ли пък не!

Просто това е максималното, което могат да отпуснат на Каскета, без да си плюят на сурата пожизнено!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

"Ако например някой се оплаче в МВР, че президентът е стрелял с пушка по него и е искал да го убие

 

А ако някой се оплаче, че президентът го следи с дрон с изкуствено дилдо, резултатът е същият.

Evasion

Браво на КС. Не може президентът да бъде "държан на трупчета" и под напрежение.

Котаракът Чарли

"При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство."

 

Това е най-важното от решението. Съветофилите да не бързат да изпадат в екстаз.

Памфуций
снимка на Памфуций

"Решението няма да се хареса нито на президента, нито на главния прокурор", допуснаха пред "Сега" конституционни съдии. Те допълниха, че е търсен баланс - да няма нито свръхзащита на държавния глава, нито свръховластяване на главния прокурор.

Може ли да посочите имената на тези конституционни съдии, защото - по всичко изглежда - те се занимават с дописване на конституция, при това конюнктурно. 

wreckage
снимка на wreckage

вероятно са бифши членове на КС и/или специалисти по конституционно прао, изживяващи се като експерти.

 

Поне така се надявам. Междудругото, ф самото решение нема и сянка од легислация. Ноо е тълкувателно:

http://www.constcourt.bg/bg/Blog/Display/889?type=1 

Стрина Пена

Я знаем едно братинйото , а как е гласуал

wreckage
снимка на wreckage

Решението е прието единодушно.

од сайта на КС.

Ноо качествено решение.👍

Гешеф нема къде да мърда, освен фпосока към изхода.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Съдиите приемат още, че при откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не пречи да започне разследване.

 

Така ли са го казали? Защото разследването е част от наказателното преследване. А не може да се извърши разследване срещу лице с имунитет.

Moby-Dick

Ама ти си бил по-зле и от тоя дето си му взел името! Наказателното ПРЕСЛЕДВАНЕ започва с повдигането на обвинение. Наказателното производство го предхожда и включва събирането на доказателства, разпити, проверки и пр.

ssto

Поддържам становището, че сегащната прокуратура трябва да се разпусе и да се създаде нова структура, извън съдебната власт, с функции на държавно обвинение, на отчет към президента. Той е единственият пряко избиран от народа политик и се явява гарант на спазването на закона от трите власти - съдебна, изпълнителна и законодателна, като слуги на народа.

Това - в срок до половин година, със сегашните играчи на терена.

 

 

ковид_19

Спомням си навремето имаше един прокурор, който започна някаква предварителна проверка по отношение на Плевнелиев. Тогава опищяха орталъка, че се нарушава конституцията и тази проверка беше смачкана. Пък то можело... 

ковид_19

Прокурорът, който е започнал проверка срещу президента Росен Плевнелиев, е злоупотребил с власт и срещу него трябва да започне съответната процедура. Това коментира в сутрешния блок на bTV юристът Йордан Соколов, бивш председател на Народното събрание, във връзка с прокурорската проверка на президента Росен Плевнелиев.

В началото на седмицата стана ясно, че прокурор от Софийска градска прокуратура е започнал предварителна проверка за държавна измяна по сигнал от проектополитика Н.Б. срещу президента във връзка със срещите му във Виена с представител на австрийската компания EVN. Предварителната проверка е спряна след намесата на главния прокурор.

Black Sheep

Пляяяс!

И пак издрънча на кухо пустата му глава...

 

Каренин, айде почвай вече да се споразумяваш, видно е че за друго ни акъл, ни опит, ни познания имаш!

 

А най-добре- друм! 

ssto

16

Четв., 30/07/2020 - 14:18 (нов)

Dani Kirilov

Съдиите приемат още, че при откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не пречи да започне разследване.

 

Така ли са го казали? Защото разследването е част от наказателното преследване. А не може да се извърши разследване срещу лице с имунитет.

Те и досега нямаха проблем с образуване на ДП срещу неизвестен извършител. Ограничението е, че не може да е срещу президент и вице.

 

Процесуално-следствени действия срещу тях, докато изпълняват съответните функции, са недопустими, а ако има такива - невалидни.

Котаракът Чарли

Решението не променя нищо, впрочем. И досега никой не беше тръгнал да привлича президента като обвиняем, да го претърсва, да му изземва кореспонденцията и т.н. Разследването си върви, извършителят е "неизвестен", айде няма да подслушват президента, но няма пречка да подслушват тези, с които разговаря-лесна врътка. После материалите по разследването срещу неизвестен извършител могат да се публикуват, както и разговорите на подслушваните лица, когато разговарят с Радев. 

 

Радев ще реве на умряло. Пък и да му наруши правата Гешев какво-неимуществени вреди? Смях. ВСС няма да отстрани Гешев.

wreckage
снимка на wreckage

 Пък и да му наруши правата Гешев какво-неимуществени вреди?

ти къде си правен на юрист, въф ВИФ може би?

ssto

Няма пречка и за Гешев да се събират материали за извършени престъпления.

Пред очите ни е. Ще се наложи по някое време всички негови подчинени да дават писмени обяснения, защо при изнесените данни в СМИ не са се самосезирали и не са му образували ДП.

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш