Медия без
политическа реклама

Гешев обяви открита война на президента

Адвокати поискаха оставката на главния прокурор и на правосъдния министър

10 Юли 2020Обновена
Изявление на главния прокурор Иван Гешев

Изявление на главния прокурор Иван Гешев

Posted by bTV Новините on Friday, July 10, 2020

"Прокуратурата беше подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на и обслужващите го политически формации. (...) Румен Радев говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като Черепа и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ." Това обяви главният прокурор Иван Гешев в специално изявление в петък, след като ден по-рано президентът Радев призова да бъде изхвърлена мафията от прокуратурата. Гешев беше събрал в Съдебната палата шефовете на почти всички прокуратури в страната, както и представители на Прокурорската колегия във ВСС, на Асоциацията на прокурорите и камарата на следователите. С разтреперан глас той даде да се разбере, че прокуратурата е готова да повдигне обвинение на Радев - било след като Конституционния съд се произнесе по питането й, свързано с това, било след като му изтече мандата.

Гешев обяви още, че Европейската комисия, Европарламентът и посланиците на страните от ЕС ще бъдат информирани за натиска върху прокуратурата.

"Радев, би следвало да олицетворява единството на нацията и казвам Радев, защото когато той слезе при БСП с госпожа Корнелия Нинова, "Да, България", ДСБ, АБВ, Българската евролевица, Движение 21, Мая Манолова, която още не е създала партия, както и Йоло Денев, който също още не е създал партия, Радев се превърна в един обикновен български политик от Прехода", посочи Гешев.

"Тук сме, за да кажем, че българските прокурори, следователи и съдебни служители се гордеят, че работят за българските граждани, а не за слелите се с политическата мафия и олигархия, заради които продължаваме да сме най-бедната страна в Европейския съюз", допълни той. И подчерта, че прокуратурата ще продължи да работи по същия начин и нищо няма да я спре - нито "милиардите на олигарсите, инвестирани в медии и политици, нито дори заплахите срещу прокурорите и техните семейства".

Той повтори това, което написа в Туитър преди дни - че е време "освен бедни български граждани, в затворите да влизат и олигарсите и политиците, които ги ограбиха". 

Гешев посочи, че дори "приватизаторът на България Иван Костов" не си е позволявал да нарича прокуратурата мафия. Според главния прокурор Радев "и присъдружните му партии, с генезис началото на криминалния преход, искат слаба и зависима прокуратура, която да не може да защити българските граждани, а кражбите и грабежите да продължат". 

Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си.

Началникът на държавното обвинение припомни и делата, заради които в четвъртък бяха претърсени кабинети в президентството. "Не е кадрови проблем на прокуратурата, че Узунов, бивш служебен министър на вътрешните работи и секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, получава съдебни решения от Върховния административен съд, преди да са публикувани и подписани; че се опитва да съдейства за получаването на български паспорт от руски гражданин, който представлява, според Държавна агенция „Национална сигурност“, заплаха за националната сигурност; че съдейства за заличаване на криминална регистрация на друг чужд гражданин, както и за сключването на консултантски договор за 5000 лева на месец с фирма на брат си, които се плащат от друга фирма - на обвиняемите Бобокови.

Не е наш кадрови проблем и че съветникът на президента по сигурността и отбраната Милушев получава документи с гриф по Закона за защита на класифицираната информация, изнесени нерегламентирано от Държавна агенция "Разузнаване", като същите са класифицирани като „държавна тайна“, както и че са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България. Това, че съветникът Милушев е казал, че е информирал българския президент за тези документи в първоначален разпит, а по-късно пред съда е обяснил, че се е объркал, не го е измислила българската прокуратура".

Той обяви, че при претърсване в дома на бивш ръководител на Архива на МВР в четвъртък са открити пет кашона с документи, съдържащи също и секретни материали, както и оперативен план от 2012 г. за извършване на действия спрямо Златко Баретата. 

Гешев призова Радев да отговори знаел ли е за всичко това. И посочи, че служителите му нямат имунитет, а единственият недосегаем в държавата е президентът. "И поради това ние ще изчакаме и уважим решението на Конституционния съд по нашето питане, касаещо неговия имунитет. В зависимост от него ние сме готови и да изчакаме изтичането на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговия глас, да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от Антикорупционната комисия", каза Гешев.

И попита какво би се случило, ако това бе станало във Франция. "Какво се случи с един водещ кандидат за президент на Франция, само за това, че беше назначил на работа своята съпруга. Дали той не получи 5-годишна присъда и как това би било коментирано в България", каза главният прокурор. 

И след това изреди доказателствата, че прокуратурата е независима - започналата проверка за незаконно строителство на целия парк "Витоша", в който имоти имат Пеевски, Божков, лицето, известно в медиите като Вълка, и кой ли още не, проверката за незаконно строителство по цялата брегова ивица, включително и на т.нар. сараи в парк "Росенец", включително и на нефтеното пристанище в същия този парк, и незаконната сеч и строителство в защитени зони от т. нар. братя Диневи. "Може би сме зависими с това, че се борим с т.нар. подпорна стена-хотел в Алепу, или с това, че започваме проверка, свързана с проблеми свързани с озеленяването и унищожаването на природата в София", допълни развълнуваният главен прокурор.

По-рано пред Нова тв Гешев окачестви като тъжни вчерашните действия на президента, който призова да изгоним мафията от прокуратурата и изпълнителната власт. "Той се нареди в редицата до Иван Костов от хора, които атакуват прокуратурата, и върви по техния път. Пътят на тези, които приватизираха и нарязаха заводите. Ако смята, че като президент това е негово задължение и нещо правилно, аз не мога да се намесвам в неговата преценка", обясни Гешев, като уточни: "Няма да кажа президентът, а г-н Радев, се катери по гърба на прокуратурата".

Според него държавният глава "нещо се е объркал", че мафията е в прокуратурата, тъй като във всички държави мафията била в политиката. "Поласкан съм от твърденията, които са откровени лъжи или хибридни атаки, че има потенциал за 3 часа да се организира и извърши такава мащабна акция в президентството. По тези досъдебни производства от военна прокуратура се работи от края на май, решенията на съда за претърсвания са от неделя. Разрешението от военно-окръжния съд е от понеделник или вторник", отбеляза Иван Гешев.

На въпрос дали ще подаде оставка, за каквато настояват протестиращите, Гешев не видя причина за това. За какво да подавам оставка? Затова, че телефонните измами изчезнаха? Че ще има спад на битовата престъпност? Че десетки олигарси са в ареста? Че си върша работата ?!", попита реторично той.

"Ние сме длъжни да издържим на атаките. Време е тази страница на грабежи да се затвори. Време е да възродим страната си и България отново да бъде силна", продължи да говори патетично Гешев. "Аз заставам на страната на гражданите, които искат затворите да не са пълни със социално слаби, а с тези, които окрадоха бъгларската държава, които си мислят, че са недосегаеми, които си плащат на политици и медиите. Не знам дали ще влязат в затвора, това е компетентност на съда. Прокуратурата не раздава присъди. Част от съда е под влияние на анархолиберални идеи и смята, че той е от лявата страна на господ и не може да бъде коментиран. Тази теза е грешна", изтъкна главният прокурор.

 

ПОДПИСКА

Адвокатските съвети на Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян, както и защитници от цялата страна поискаха оставките на главния прокурор и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Те обявиха, че ще подготвят подписка за оставките сред българските адвокати и граждани, а при нужда ще протестират ефективно, колкото им позволява законът.

Според адвокатите в четвъртък Гешев е надминал себе си, като прескочи всички граници, извършвайки един от най-срамните и позорни актове в най-новата история на България. "Г-н Гешев поруга българската Конституция и посегна по един безпрецедентен начин на институцията на Държавния глава, очевидно демонстрирайки, чия ръка е той и каква е истинската му мисия", се казва в позицията.

Адвокатският съвет в Пловдив припомня позицията си отпреди година, че Гешев няма необходимите нравствени и професионални качества да изпълнява функциите на главен прокурор.

Оставката на Кирилов се иска заради статуса му във Фейсбук.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов единствен от ГЕРБ се осмели да коментира скандала с "Догансарай". Кирилов се опитва да бъде ироничен, дори саркастичен, но не е много ясно какво всъщност съобщава в профила си във Фейсбук.

Според адвокатите това е падение. "Стана очевидно за пореден път, че юридическите знания на г-н Кирилов не съответстват дори в минимална степен на изискванията на заемания от него пост", пишат те. И допълват, че освен езика на Кирилов, е недопустимо и да не знае, че крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост. "Не подхожда на министър на правосъдието да се държи като придворен шут, подобно поведение е унизително – както за институцията, така и за българската правна общност", казва позицията.

СПЕШНА СРЕЩА

Заради ескалиращите обществени реакции и натиска върху съдебната власт представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев покани президента на спешна среща, съобщи съветът. Напрежението, което се генерира в обществото през последните дни, руши не само доверието в съда и прокуратурата, но и държавността, пише Магдалинчев до Радев.

Още по темата