Quantcast
Румен Радев: Мутри, вън! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Видео

Румен Радев: Мутри, вън!

Да извадим мафията от изпълнителната власт, призова президентът събралите се да го подкрепят граждани
Обновена
28 114
Протести срещу показната акция на прокуратурата в президенството

Протести срещу показната акция на прокуратурата в президенството

Posted by вестник Сега on Thursday, July 9, 2020

"Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си."

С тези думи се обърна държавният глава Румен Радев към множеството, което се събра на "Дондуков" 2, за да го подкрепи след днешната шумна показна акция на прокуратурата, приключила с три ареста, включително и на двама съветници на президента - Пламен Узунов и Илия Милушев.

"От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт! Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии!", обяви Радев пред гражданите, които посрещнаха призива му с аплодисменти и одобрителни скандирания.

"Днес гневът се излива на площада - гневът от лъжите, от грабежа, от произвола, от рекета, гневът от всичко онова, което прокуди 2 милиона българи зад граница ... Това е битка за достойнството ни, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни! Битка за справедлива, модерна и европейска България!", каза още държавният глава.

Радев окуражи хората и с цитат от италианския съдия Джовани Фалконе, загинал в битката срещу мафията: "Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж."

А накрая завърши с възгласа: "Не на страха! Ще си върнем България! Мутри, вън!", който демонстриращите подеха след него.

След това множеството се прехвърли от другата страна на булеварда и започна да скандира "Мафия!" и "Оставка" под прозорците на Министерския съвет. Не забравиха и главния прокурор, който беше почетен с възгласите "Гешев е позор!", познати от протестите при избирането му на поста миналата година.

По-късно част от протестиращите, основно поддръжници на "Демократична България", поеха към Съдебната палата - традиционното място, на което изразяват гнева си срещу прокуратурата. Говорителите им подчертаха, че се събират като "хора срещу мутрите", преодолявайки разделението между леви и десни, русофили и русофоби. Участващите в протеста ги подкрепиха със спонатнни скандирания "Заедно!"

Самият Христо Иванов обаче остро нападна БСП, като посочи, че социалистите няма да бъдат видяни сред протестиращите срещу прокуратурата, тъй като се страхуват от държавното обвинение.

 

Гражданските вълнения започнаха още ранния следобед, след като трима популярни критици на властта обявиха, че отиват да протестират срещу нахлуването на прокуратурата в държавните институции. Адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков обясниха, че не защитават персоната Румен Радев, а държавния глава. Не без ирония към службата НСО, те поясниха, че застават пред президентството като НСО - Народна Съпротива и Охрана.

По-късно, когато стана ясно, че самият президент има намерението да говори пред гражданите, пред сградата на президентството се появиха и представители на БСП, начело със соцлидера Корнелия Нинова и депутати от парламентарната група на левицата. В един момент се появи и бившият омбудсман Мая Манолова, която е един от най-гласовитите противници на правителството.

 

Протести срещу показната акция на прокуратурата в президенството

Posted by вестник Сега on Thursday, July 9, 2020

Демонстрацията пред президентството съвпадна и с други протестни действия, замислени от различни сектори на гражданското общество. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов беше обещал да организира протест, ако не бъде свалена охраната на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на съпартиеца му Делян Пеевски от кадри на НСО за сметка на българските данъкоплатци. Искането му дойде след като вчера Иванов се опита да посети плажа Росенец в близост до резиденцията на Ахмед Доган и бе изтикан в морето от гардове на почетния председател на ДПС.

"Държавата трябва да престане да обслужва Пеевски и Доган и да има един закон за всички. И понеже Гешев каза, че ситуацията, в която гардовете на Доган газят закона и унижават българския флаг, му се е сторила смешна, ще се разходя и до Съдебната палата!",  обяви Иванов. И спази обещанието си.

Към протести призова и неправителствената организация "Правосъдие за всеки". "Сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, в защита на суверенитета на държавата, която е наша, а не собственост и владение на Мафията!", обявиха от гражданското сдружение.

 

НА ПРИЦЕЛ

"Свободата ни е почти мъртва, защото сме позволили да ни я вземат. Просто това е поредният повод, който ни прекипя, затова сме тук", коментира адвокат Хаджигенов на площада пред Президентството. "Нахлуването на прокуратурата е опит за завземане на властови територии, които не се полагат на прокуратурата", коментира Арман Бабикян. "Има място, на което хората да бъдат викани и по деликатен начин да бъдат проверявани, а не се да прави панаир пред цялата нация, посочи Бабикян пред News.bg.

Още

Съдът оправда бивша шефка във ВМА по дело за над 7 млн. лева

26.09.2022

2653
(Без)аналоговата ни прокуратура затъна във века на хакерите
Върховният съд отмени условната присъда на Румен Овчаров

13.09.2022

Обновена

3707