Медия без
политическа реклама

Въоръжена охрана не допуска никого до Догансарай

От НСО отричат да охраняват Росенец, охраняват Доган, но няма да правят проверка по случая

07 Юли 2020Обновена

Posted by Hristo Ivanov on Tuesday, July 7, 2020

Въоръжени мъже, които охраняват морския сарай на Ахмед Доган в Росенец, изгониха от плажа пред имението лидера на "Демократична България" Христо Иванов, общинския съветник на ДБ в Бургас Димитър Найденов и Ивайло Мирчев от партията. 

Въпреки че собствеността на бреговата ивица е изключителна държавна собственост, здравите мъже отказаха да се представят, да кажат дали са служители на Националната служба за охрана, и изключително грубо изблъскаха българските граждани във водата, като не им позволиха да стъпят на брега.

Малко по-късно дойдоха двама полицаи, които поискаха личните документи единствено на хората във водата. На униформените беше показан и документ, който доказва, че брегът е изключителна собственост на държавата и българските граждани имат право да бъдат на плажа. "Тези неща не се решават тук на камъните. Ще си дадем личните карти, като напуснете", отсече единият от гардовете. До края на излъченото видео не се видя полицията да проверява личните карти на охранителите. По-късно Христо Иванов обяви, че ще подадат жалба в полицията заради действията на въоръжените мъже.

От службата излязоха с позиция, в която се казва единствено, че "НСО отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди". "Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние", казват още от службата. На въпрос на "Сега" дали ще се направи проверка по случая, от НСО заявиха, че за такава няма основание, защото въпросните лица, които охраняват имението, не са служители на държавната служба за охрана. Пиарът на службата твърди, че не познава никой от мъжете, заснети във видеото, и категорично отрече те да работят за НСО. През декември 2019 г. стана ясно, че НСО охранява Доган и Пеевски в странна държавно-частна симбиоза. ДПС осигурява колите и бензина, а НСО офицерите

От президентската институция, която назначава началника на НСО, не коментираха казуса по същество. "Решението кой да бъде охраняван се взема от комисия, в която участват председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", главният секретар на Министерството на вътрешните работи и началникът на НСО. На практика дали някой се нуждае от охрана решава изпълнителната власт в лицето на МВР и ДАНС, които разполагат с информация за застрашеност", посочват от президентството, откъдето допълват, че информация за действията на НСО могат да дадат единствено от службата.

В изявлението си на плажа Христо Иванов казва, че това е сараят, в който Бойко Борисов и Корнелия Нинова ходят да договарят постове с Доган. На въпроси на "Дневник" Борисов е отговорил "Лъжа е".

Това е гардът на НСО, който без да се легитимира упражни сила срещу мен и Hristo Ivanov. Сега пътуваме с Христо към РПУ...

Posted by Ивайло Мирчев on Tuesday, July 7, 2020

Имотът, върху който се намира "Догансарай" е собственост на компанията "Хермес Солар", която се свързва с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Парцелът е част от сделката за приватизацията на "Нефтохим Бургас" купен от руската компания "Лукойл" през 1999 г. за 101 млн. долара. По това време лидер на управляващата партия СДС в Бургас и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание беше Йордан Цонев, който днес е член на ръководството на ДПС, припомня "Медиапул".

Накрая теренът се озовава в ръцете на "Хермес Солар", която пристъпва към строителството на новия сарай на Ахмед Доган. Дружеството тегли два кредита от КТБ. Първият е за близо 12 млн. лв. от 2012 г. и има просрочени лихви 100 хил. лв. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 хил. лв. лихви. Те са категоризирани като "лоши кредити" без достатъчни обезпечения, пише "Биволъ". И двата кредита на "Хермес Солар"са обслужени с директно плащане от ПИБ на 100%. С тези пари две години по-късно сараят е довършен.

Морският сарай на Ахмед Доган в Росенец вече разполага с над 200 м кей и вълнолом.

 

Posted by Hristo Ivanov on Tuesday, July 7, 2020

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

сараи, Ахмед Доган, мутри, Христо Иванов, Догансарай

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Прокуратурата упорства срещу пускането на Биляна Петрова

11 Юли 2024

Махат всички стикери от предното стъкло на колите

09 Юли 2024

ГЕРБ затваря кранчето на лесните пари за безработица

12 Юли 2024

ДПС-Доган официално бойкотира ДПС-Делян

09 Юли 2024

Пеевски станал председател на ПГ на ДПС с шашма

10 Юли 2024