Медия без
политическа реклама

Кеят към сарая на Доган стана с 200 м по-дълъг въпреки закона

Документална врътка цели да узакони най-новото съоръжение

05 Юни 2020
Google Earth
Сателитна снимка на кея през 2020 г.

Морският сарай на Ахмед Доган в Росенец вече разполага с над 200 м кей и вълнолом. Съоръжението първоначално е изградено без нито един строителен документ, а впоследствие е узаконено с аргумента, че си е било там още през 80-те години на миналия век, показа разследване на сайта "Биволъ".

От сателитни снимки се вижда, че кеят на пристана за лодки пред летния сарай на Доган изненадващо е пораснал между 2016 и 2019 г. с над 200 метра. До февруари 2018 г. той е дълъг около 50 метра, а през ноември м.г. към него са пристроени още 220 м. Така новото съоръжение става с обща дължина 270 м и оформя марина, в която могат да се приютят големи яхти.

За удължаването на кея няма проект, няма строително разрешение, не е извършван строителен надзор, няма Акт 14 и 16 или каквото и да е било от комплекта строителни книжа, изискван по няколко закона. При това става дума за строеж в акваторията на България, която по конституция се явява изключителна държавна собственост.

Фирмата “Хермес Солар”, която е собственик на терена под летния сарай на Доган, прибягва до интересна врътка, за да узакони новото съоръжение. Тя обявява новоизградената част от вълнолома за построена през 80-те години и го вписва като собственост с корекция на стар нотариален акт, претендирайки за фактическа грешка. От сателитните снимки обаче се вижда, че това не отговаря на истината и допълнителните 220 метра са построени изцяло след 2016 г.

Новият вълнолом вече е отбелязан в кадастъра, въпреки че областният управител на Бургас и ДНСК не разполагат с книжата по случая. Яхтеното пристанище не фигурира и в извадката на пристанищната регистрова книга за района на отговорност на морската администрация в Бургас.