Quantcast
Прокурори претърсваха часове наред кабинети в президентството | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокурори претърсваха часове наред кабинети в президентството

Арестувани са президентският секретар Пламен Узунов, бизнесменът Пламен Бобоков и съветникът на Румен Радев по сигурност и отбрана
Обновена
20 108

Прокурори влязоха в президентската институция. Екипи на Специализираната прокуратура и на военно-окръжната прокуратура, съпровождани от служители на СДВР и на Бюрото за защита към главния прокурор часове наред претърсваха кабинети в Президентството в четвъртък.

Доколкото съм запознат се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция, заяви само минути по-късно самият главен прокурор Иван Гешев, който е на посещение в Габрово, където тече полицейска акция срещу битовата престъпност.

От думите на главния прокурор се разбра, че държавното обвинение е получило разрешение от съд, за да предприеме тези действия. "По едно от делата на военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф по Закона за защита на класифицираната информация и твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво има още в тази каса. Едва ли може да се разчита на добрата воля на това лице", заяви Гешев и добави, че нерегламентирано са били изнасяни секретни материали.

"Вчера президентът ни призова. Президентът да прецени какво иска. Една седмица казва, че няма доверие на прокуратурата. Сега ни призовава нещо да действаме. Какво да ви кажа, политически коментари. Като изясни позицията си дали ни има доверие, или ни няма, тогава мога да коментирам. Сега и аз съм разколебан и раздвоен и малко учуден", коментира още главният прокурор.

"Днес в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция", съобщиха от президентския прессекретариат. Оттам добавят: " Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата".

В същото време ДАНС отне достъпа до секретна информация на секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов.

"Нa 9 юли 2020 г., въз основа осъществяване на законово регламентираните функции на Държавна агенция „Национална сигурност”, са връчени Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето И.М. и Отказ за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето П.У. Лицата са висши служители в Администрацията на Президента на Република България. В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС, за същите лица са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация", се казва в съобщение на ДАНС.

Междувременно стана известно, че бизнесменът Пламен Бобоков е арестуван в София по разследването за търговия с влияние, по което беше разпитван и президентският секретар Пламен Узунов. Би Ти Ви съобщава, че той е задържан за 24 часа по това разследване. Според адвоката му Ина Лулчева е незаконно той да бъде задържан по Закона за МВР, при положение че не му е повдигнато обвинение за търговия с влияние.

И секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов е бил арестуван в района на Пловдив, потвърди за Би Ти Ви адвокатът му Емилия Недева. Узунов е бил задържан за 24 часа по Закона за МВР.

За това разследване прокуратурата съобщи в средата на миналия месец като пусна серия от скрийншотове на разговори, за които твърди че са от телефона на Бобоков. На няколко пъти по това дело бяха разпитвани и Бобоков, и Узунов. По това разследване бе разпитван и премиерът Бойко Борисов, който също се оказа, че има чат с Бобоков. Към момента не е известно по това производство да има повдигани обвинения.

Часове по-късно от прокуратурата потвърдиха за арестите та Пламен Бобоков и Пламен Узунов, секретар по правни въпроси и антикорупция на президента. Съобщено бе, че са претърсени два адреса - в София и в Пловдив. "В гр. София се претърсва кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента на Република България. Изземват се документи и книжа, относими към предмета на доказване по делото, както и компютърни конфигурации", обяви държавното обвинение. 

Според прокуратурата разследването се води за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние. Предстояло наблюдаващите прокурори да направят анализ на събраните доказателства и преценят дали същите са достатъчно за предявяване на обвинение на конкретни лица.

ДЕЛО И ЗА РАЗГЛАСЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНА ТАЙНА

По-късно прокуратурата пусна официално съобщение и за второто дело, заради което влезе в Президенството. "Днес 09.07.2020 година, екипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд, извършват претърсвания и изземвания на три адреса, намиращи се в гр. София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за престъпление, свързано с разгласяване на държавна тайна", разказва държавното обвинение.

После се съобщава и за задържането за 24 часа по закона за МВР на  М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и И.М. – съветник на Президента на Република България. На тези иницали отговаря Илия Милушев, който е съветник по сигурност и отбрана.

Според прокуратурата, първоначално И.М. е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установило, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

По-късно БНР потвърди, че арестуваният е Илия Милушев.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“, разказва държавното обвинение.

 

143

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата и МВР откриха общо само 68 шумни коли в България

23.11.2020

464 2
Инспектор от пожарната е задържан с подкуп

21.11.2020

872 4
Молдовските избиратели постигнаха проевропейска победа

16.11.2020

Обновена

5233 116

Коментари

Страници

Хулиган

КОРУПтурата при Владиту работа няма...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

Минувача
снимка на Минувача

Днес втората дама на Радев има рожден ден (51).

Може да й носят цветя.

майор

*

Фалконети
снимка на Фалконети

ТЦ  тя си е у америка. няма я почти 4 м. най вероятно завинаги я няма.

Drupal

Другарю майор, май е редно да поразгледаш ареста отвътре...

тютюн

Таман бехме забравили за кешев. Ефектно напомня за себе си с неговата лична шпицкоманда, наричана бюро по защита.

Ся, на Радев ич не му е лесно. Няма изявена обществена подкрепа, няма гражданско общество, а държавата на шишковците го души. 

Светозар

Посвещава се на борците срещу олигархията и мафията (текст народен):

„Високи, сини планини,

реки и златни равнини,

властта в каскети и сланина -

това е моята родина“

…………………………………

„Пред нас са блеснали свинете,

окъпани от златен дъжд,

прасета и каскети грухтят нататък

и няма край на шир и длъж.“

muscleagents bayern

Така е, защото самият той не е гражданин! Умираща България се нуждае от смел Президент, какъвто той не е. Когато трябваше да каже на глас пред обществото и гражданите , че Гешев не става за Главпрок заради личните му качества и професионална непригодност, той срамежливо и страхливо се извъртя, че процедурата не била спазена. Сега няма очи да каже , че Гешев е екзекутора на Сараите. Впрочем за Сараите той винаги мълчи оглушително. 

тютюн

*

тютюн

Повторения поради забиването на сайта

тютюн

*

ivan4o.I

Бой м/у двама комунисти(БКП): ББ и РР. Кой ли е по-по -?най

тютюн

Че то нали е и върху вашия гръб. Кажете, де? 

muscleagents bayern

Кой е по по най при комунистите обикновено се съобщава от към Кремъл. Както напоследък през годините излъчването на победителя ще дойде  през Сараите. 

MAPOH

Радев да вади армията, или това, което е останало от нея. Шайката ще се опита да се задържи на власт със сила и сплашване. Само да не му спретнат държавен преврат, защото те са способни на това.

hahobg

Каскетите да не правят опит за преврат?

👀

Фалконети
снимка на Фалконети

ЩО ?

бият ли някой?

за изнасилване виждам има желаещи🐑

скайспирит

Шайката бързо действа. Няма и 24 ч. след вчерашното изявление на президента и хоп - обиск. 

Nickname186

Това е фактически преврат.

Конституцията е суспендирана.

Управлява хунтата от снимката: https://debati.bg/wp-content/uploads/2019/10/73043844_2469909353116881_6017186904670208000_o.jpg

ivan4o.I

Превр.? скоро не е имало, може да оправи нещата.

Hasta la vista

Имат! Завършили са го в затвора! Нали там поограмотяват разни такива, дето са пропуснали да ходят на училище. И за поддръжници на Гешев стават...

valldi

Президентът е неприкосновен за всякакво разследване от прокуратурата. Ако искат да извършват следствени действия срещу служители, не трябва да го вършат точно там. Мисля,че има нарушение на Конституцията и посегателство срещу държавността. Президентът трябва да реагира адекватно.Като начало да сезира Конституционния съд за грубо нарушение на конституцията от главния прокурор. А впоследсвие да предприеме и други действия, за да предотврати държавен преврат.

дрибъл

 

 

 

                                  Пълзящ мутренски преврат !

PlaNed
снимка на PlaNed

На място е пристигнал и бус на „Бюро по защита” към главния прокурор.

Страхвам се, че някой се опитва да тества търпението на територията?!

ssto

Политическият модел се зъби на обществото.

Гледа на нас като на негови добичета.

Защо ли ни третира така?

 

muscleagents bayern

Защото политическият модел е хиена. А ние добичетата сме си просто добичета. Какво каза политическият модел вчера за Сараите на Ахмед Меди Доганов които са превзели територия от земята на суверенна България? Президента оглушително мълчи, гербаджиите ни заливат с помия по адрес на осмелилите се да стъпят на брега на Сараите а добичетата гледат тъпо и преживят! Всички тези закачки с дронове, прокуратури , НСОта и прочее ченгесарски атрибути са следствие от превъзходството на Сараите над държата.

ssto

Философът от сараите притежава авторското право върху политическия ни модел.

 

Онова, в Конституцията, е само почвата, върху която присадиха модела. Той е като отровата на паяк - разлага жертвата отвътре. После я изсмуква.

 

В основата му са кадрите - назначават се там, където може да се открадне. Краде се за модела, но се оставя и за кадрите. Моделът осигурява неприкосновеност за "кадрите". Без него са уязвими. Просто е.

Hasta la vista

Мдаа, СИК влезе в Президентството!

ssto

"Доколкото съм запознат се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция" - Гешев.

 

Е, ако беше запознат и с Конституцията, би трябвало да не ги пуска да влизат там.

Интересно, кой ли съдия е разпоредил претърсване и изземване в президентската институция?

geo_19

Че президентската институция да не би да е от ранга от Сараите на Доган? Там НСО брани с камъни и дърве неприкосновеността на Сокола. Пък кой е президента, че да се съобразяват с него?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш