Медия без
политическа реклама

Прокурори претърсваха часове наред кабинети в президентството

Арестувани са президентският секретар Пламен Узунов, бизнесменът Пламен Бобоков и съветникът на Румен Радев по сигурност и отбрана

09 Юли 2020Обновена

Прокурори влязоха в президентската институция. Екипи на Специализираната прокуратура и на военно-окръжната прокуратура, съпровождани от служители на СДВР и на Бюрото за защита към главния прокурор часове наред претърсваха кабинети в Президентството в четвъртък.

Доколкото съм запознат се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция, заяви само минути по-късно самият главен прокурор Иван Гешев, който е на посещение в Габрово, където тече полицейска акция срещу битовата престъпност.

От думите на главния прокурор се разбра, че държавното обвинение е получило разрешение от съд, за да предприеме тези действия. "По едно от делата на военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф по Закона за защита на класифицираната информация и твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво има още в тази каса. Едва ли може да се разчита на добрата воля на това лице", заяви Гешев и добави, че нерегламентирано са били изнасяни секретни материали.

"Вчера президентът ни призова. Президентът да прецени какво иска. Една седмица казва, че няма доверие на прокуратурата. Сега ни призовава нещо да действаме. Какво да ви кажа, политически коментари. Като изясни позицията си дали ни има доверие, или ни няма, тогава мога да коментирам. Сега и аз съм разколебан и раздвоен и малко учуден", коментира още главният прокурор.

"Днес в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция", съобщиха от президентския прессекретариат. Оттам добавят: " Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата".

В същото време ДАНС отне достъпа до секретна информация на секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов.

"Нa 9 юли 2020 г., въз основа осъществяване на законово регламентираните функции на Държавна агенция „Национална сигурност”, са връчени Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето И.М. и Отказ за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето П.У. Лицата са висши служители в Администрацията на Президента на Република България. В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС, за същите лица са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация", се казва в съобщение на ДАНС.

Междувременно стана известно, че бизнесменът Пламен Бобоков е арестуван в София по разследването за търговия с влияние, по което беше разпитван и президентският секретар Пламен Узунов. Би Ти Ви съобщава, че той е задържан за 24 часа по това разследване. Според адвоката му Ина Лулчева е незаконно той да бъде задържан по Закона за МВР, при положение че не му е повдигнато обвинение за търговия с влияние.

И секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов е бил арестуван в района на Пловдив, потвърди за Би Ти Ви адвокатът му Емилия Недева. Узунов е бил задържан за 24 часа по Закона за МВР.

За това разследване прокуратурата съобщи в средата на миналия месец като пусна серия от скрийншотове на разговори, за които твърди че са от телефона на Бобоков. На няколко пъти по това дело бяха разпитвани и Бобоков, и Узунов. По това разследване бе разпитван и премиерът Бойко Борисов, който също се оказа, че има чат с Бобоков. Към момента не е известно по това производство да има повдигани обвинения.

Часове по-късно от прокуратурата потвърдиха за арестите та Пламен Бобоков и Пламен Узунов, секретар по правни въпроси и антикорупция на президента. Съобщено бе, че са претърсени два адреса - в София и в Пловдив. "В гр. София се претърсва кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента на Република България. Изземват се документи и книжа, относими към предмета на доказване по делото, както и компютърни конфигурации", обяви държавното обвинение. 

Според прокуратурата разследването се води за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние. Предстояло наблюдаващите прокурори да направят анализ на събраните доказателства и преценят дали същите са достатъчно за предявяване на обвинение на конкретни лица.

ДЕЛО И ЗА РАЗГЛАСЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНА ТАЙНА

По-късно прокуратурата пусна официално съобщение и за второто дело, заради което влезе в Президенството. "Днес 09.07.2020 година, екипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд, извършват претърсвания и изземвания на три адреса, намиращи се в гр. София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за престъпление, свързано с разгласяване на държавна тайна", разказва държавното обвинение.

После се съобщава и за задържането за 24 часа по закона за МВР на  М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и И.М. – съветник на Президента на Република България. На тези иницали отговаря Илия Милушев, който е съветник по сигурност и отбрана.

Според прокуратурата, първоначално И.М. е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установило, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

По-късно БНР потвърди, че арестуваният е Илия Милушев.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“, разказва държавното обвинение.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата