Медия без
политическа реклама

Гешев: Последната година имаме диалог с президента Румен Радев

Главният прокурор излъска Делян Пеевски и се закани на Бойко Борисов и Кирил Петков, че не били недосегаеми

30 Окт. 2022
Булфото

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че през последната година има диалог с президента Румен Радев. Той направи това в интервю по Би Ти Ви. По негови думи той си говори с държавния глава, включително и когато се срещали по събития и с него имал диалог, за разлика от Народното събрание, където виждал само страх.

Само преди две години прокуратурата нахлу в Президентството, извърши обиски и претърсвания, като дори арестува двама ключови помощници на Радев - секретаря по правни въпроси Пламен Узунов и съветника по сигурността Илия Милушев. Преди това държавното обвинение извади записан със СРС телефонен разговор на Румен Радев с шеф на Военновъздушните сили, в който ставаше дума за проверка на КПКОНПИ.

Веднага след влизането на държавното обвинение в сградата на "Дондуков" 2, президентът обяви, че мафията използва прокуратурата за политически репресии. Последваха искане за остака на главния прокурор, всенародни протести и репликата на държавния глава "Мутри вън". 

Главният прокурор Иван Гешев изживя истински катарзис и засипа с добри думи и похвали кабинета на Кирил Петков и президента Румен Радев, които в същото врему му искат оставката всеки ден.

Две години по-късно съд обяви за незаконни арестите на Узунов и Милушев, няма никакво движение по досъдебното производство, което е в основата на прокурорското нахлуване, президентът вече не иска оставката на Гешев, а пък главният прокурор лансира дори идеята държавният глава да е домакин и инициатор на съдебната реформа.

Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си.

В сегашното си интервю, шефът на държавното обвинение се опита да се дистанцира дори от ареста на президентските съветници, като обяви, че те били задържани за 24 часа от МВР, а не от прокуратурата. Така дойде и признанието, че двамата с държавния глава били в диалог през последната година.

Арестът на президентския съветник Пламен Узунов е незаконен. Това постави Административният съд в Пловдив, който днес се произнесе по казуса като последна инстанция.   Toвa e пopeднo cъдeбнo peшeниe пo шyмнитe зaдъpжaния oт 9 юли м. г.

След това Гешев започна да обяснява, че се срещнал в събота с трима от последните останали живи хора, осъдени на смърт от Народния съд и се оказало, че те го подкрепят. В същото време той се изкара жертва на комунистическата номенклатура, с твърдението че само тя и нейните наследници му искали оставката, като избяга от посочване на конкретни имена. Той обаче бе категоричен, че няма да подаде оставка и попита за причини, заради които да го направи.

Президентът Румен Радев и главният прокурор Иван Гешев почти едновременно направиха загрижени изказвания за продължаващите тежки катастрофи с човешки жертви по пътищата в страната.

Гешев използва интервюто и да почисти депутата Делян Пеевски по всички линии. Той първо индиректно призна, че инициалите "ДП" в кориците на делото КТБ може наистина да са тези на бизнесмена-народен представител, а после обясни, че Пеевски е бил проверен по това дело и се оказало, че си бил върнал всичко на банката.

В интервю за „Капитал“ преди няколко дни главният прокурор каза, че в делото „КТБ“ инициалите ДП могат да означават „държавно предприятие“. Сега пред Би Ти Ви той обяви: „ДП може да означава всичко. Тук въпросът е защо изчезна публичен ресурс около 7 милиарда и какви са причините за това, а не някакви подробности с цел да се извлече някаква жълтина. Аз не мога да гадая кой е ДП. Ако Вие смятате, че ДП е Делян Пеевски, аз ще Ви отговоря, че по делото са проверени всички фирми и кредити, свързани с него, и те са възстановени“.

Последва въпрос как тогава Държавният департамент е включил депутата от ДПС в санкциите по закона "Магнитски" и е определен за олигарх, който "регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол", на който Гешев отговори, че всичко било проверено и се оказало, че няма доказателства. Главният прокурор обяви, че американските констатации нямали никакво значение за българското наказателно право и за прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев е излъгал евродепутатите от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, че разследванията за златните кюлчета и къщата в Барселона, свързани с бившия премиер Бойко Борисов, ще приключат до няколко седмици.

Докато почистваше Пеевски, Гешев използва момента, за да обяви, че за него и прокуратурата няма недосегаеми. Не се притесняваме нито от Бойко Борисов, нито от Васил Божков, нито от Кирил Петков.

Вие малко простихте на бившия премиер, когато подаде неверни документи".

Той обяви, че отскоро в Националната следствена служба има разследване за газови сделки, а пък в прокуратурата има досъдебно производство за изнасяне на класифицирана информация. Гешев обаче отказа да говори с имена по конкретните случаи, като само повтаряше, че няма недосегаеми.

Все още продължава разследването на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов в правителствената вила в "Бояна", на които се вижда чекмедже пълно с евро банкноти и златни кюлчета. Това каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за "Капитал".

Той се обяви за всеобхватна правна реформа, защото имало проблеми и в МВР, и в прокуратурата, както и в съда. „Има проблеми в законодателството, които не се решават от 30 години. От 1968 г. е Наказателният кодекс, когато не е имало частна собственост. В 44-ото НС посочих как в НК да са регламентирани определени текстове, как са в Германия, Франция и на други места“, обясни главният прокурор.

Гешев попита защо не се въвеждат германските модели и сам си отговори, че защото най-вероятно тогава някои хора ще влязат в затвора. „Поддържаме тази ситуация 30 години и тогава ми казаха, че искам присъди без доказателства. Не, аз искам европейски стандарти, за да има справедливост. Няма как с негоден инструмент, с морално остарели закони да постигнеш справедливост“, смята главният прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев продължава да се прави на политик, след като този път изпрати писмо до всеки един от 240-те избрани за народни представители в 48-ото Народно събрание с призив за спешна правна реформа за овладяване на престъпността и диалог между

Гешев бягаше от повечето конкретни въпроси с обяснението, че така пишело в конституцията. Той се оправдаваше, че бил само администратиен ръководител на административни ръководители, че не знаел всяко разследване и няма разрешение от наблюдаващите прокурори. Гешев обаче ставаше словоохотлив, когато трябваше да оправдае Пеевски, както и при въпроси за Бойко Борисов. Така той обяви, че бившият премиер бил разследван и задържан незаконно от Бойко Рашков, че по делото "Барселонагейт" и по аферата "Мата Хари"  се работело и скоро предстояло разследванията да приключат, но той не знаел как.

Гешев се изпусна, че не харесва партиите, които му искат оставката, визирийки Демократична България и Продължаваме Промяната. После се поправи и каза, че е сгрешил с думите, че не ги харесва, а че просто не споделял възгледите им. "Аз с политически партии не си говоря, освен в Народното събрание, когато става въпрос за официален диалог с властите. А отделните власти трябва освен да се контролират, и да си взаимодействат... Властите трябва да си взаимодействат в интерес на българските граждани. Аз не споделям политическите възгледи на партии, които са базирани само на "Може би". За съжаление, аз съм избирател, който се чуди за кого да гласува", отбеляза Гешев.

Още по темата