Медия без
политическа реклама

Гешев преживя катарзис и засипа с похвали кабинета и президента

Имаме съвпадение с правителството за нулевата корупция, а Радев работи за интересите на хората, обяви главният прокурор

15 Дек. 2021
Президентът Румен Радев и главният прокурор Иван Гешев в кулоарите на парламента в деня на избор на новото правителство
БНР
Президентът Румен Радев и главният прокурор Иван Гешев в кулоарите на парламента в деня на избор на новото правителство

Главният прокурор Иван Гешев изживя истински катарзис и засипа с добри думи и похвали кабинета на Кирил Петков и президента Румен Радев, които в същото врему му искат оставката всеки ден. 

"Ние имаме съвпадение с правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и престъпността”. Това каза главният прокурор Иван Гешев пред медиите, цитиран от "Нова тв". Той направи изявлението, след като присъства на представянето на изследване "Противодействие на битовата престъпност и повишаване доверието към полицията".

Попитан дали може президентът да бъде мост между прокуратурата и МВР за изглаждане на различията между тях, главният прокурор отговори, че самият той няма различия и че е поканил вътрешния министър Бойко Рашков на среща, но не е получил отговор. И уточни, че персонализирането на проблемите между институциите води до проблеми с престъпността и нейното повишаване.

"Президентът е обединител, символ на обединението на нацията, той има определени правомощия в конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока", похвали Гешев и Радев

Във връзка с поисканата му оставка от новоизбрания правосъден министър Надежда Йорданова, той коментира, че ако тя му посочи конкретни причини, заради които да напусне поста си, той ще ги обсъди и ще си каже мнението. Гешев добави, че досега има само политически изявления, но без конкретни примери защо той да си подаде оставката.

„Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблема с цените на тока, на храните, на икономическото положение на държавата, включително ще прекрати пандемията от COVID-19 в България, в целия свят, аз с удоволствие ще си подам оставката“, коментира в отговор на журналистически въпрос главният прокурор.

По повод изказаното от Йорданова намерение да поиска програмен бюджет за прокуратурата, обвинител номер едно каза, че се надява това да не е опит за натиск върху съдебната система. По думите му, такова нещо би противоречало на основни европейски принципи.

Главният прокурор коментира още, че административните ръководители на прокуратурите по места в страната забелязват ръст на всички видове престъпност. Той отново отбеляза нарушеното взаимодействие между МВР и държавното обвинение.

По време на събитието на Центъра за изследване на демокрацията обаче, зам.-главният секретар на МВР Стоян Темелакиев заяви, че координацията и взаимодействието с окръжните и районните прокуратури са на добро ниво и се работи добре. На това твърдение Иван Гешев отговори, че има данни за това как директор на ОДМВР се вижда "нелегално" с окръжен прокурор, за да не го уволнят, и че неофициално полицаи от Икономическа полиция са обяснили, че не могат да отидат на събитие с представители на прокуратурата, защото им е забранено. Според него тези и други примери противоречат на правовата държава, европейските ценности, законите и конституцията.

Последвайте ни и в google news бутон