Медия без
политическа реклама

Хората на Борисов нахокаха Гешев заради Петков: Защо му простихте?

Главният прокурор ще прави групи за противодействие на организираната престъпност

Иван Гешев на среща с ГЕРБ. Той се надява да се види и с ПП и ДБ, за да обсъдят правната реформа.
БГНЕС
Иван Гешев на среща с ГЕРБ. Той се надява да се види и с ПП и ДБ, за да обсъдят правната реформа.

"Вие малко простихте на бившия премиер, когато подаде неверни документи". Така дружески от ГЕРБ нахокаха главния прокурор заради отказа на прокуратурата да разследва Кирил Петков по преписката свързана с гражданството му и подадените от него документи, преди да стане служебен министър на икономиката.

Закачката се случи по време на срещата на Гешев с ГЕРБ днес в парламента. Главният прокурор продължава срещите си с парламентарните партии. Вчера първо се видя с "Български възход". И на ГЕРБ Гешев повтори сравнението, дадено пред Стефан Янев, което явно много си харесва - че намеренията за съдебна реформа на някого са като да се ремонтира ядрен реактор със селкостопанска техника.

ГЕРБ му потърсиха сметка за разследвания и проверки, свързани с бившите управляващи от "Продължаваме промяната". Но не стана дума за всички затлачени дела, свързани с лидера им Бойко Борисов - "Барселонагейт", пачки и кюлчета в чекмеджето, изнудването на Васил Божков и т.н.

"Често си говорим вървят ли определени разследвания, взема ли прокуратурата отношение", каза на Гешев Даниел Митов и продължи: "Вие малко простихте на бившия премиер, когато подаде неверни документи". Митов посочи и други сигнали - посредниците за газа, на които също прокуратурата не е обърнала внимание. "Не забелязваме някакво движение от прокуратурата по тези казуси", подчерта той, цитиран от БГНЕС.

Прокуратурата отказва да образува разследване по преписката за гражданството на Кирил Петков. Това се разбра днес от брифинг по темата на шефките на спецпрокуратурата и на Софийската районна прокуратура Валентина Маджарова и Невена Зартова.

Последен страж

В окръжните градове да има екипи за противодействие на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Това Гешев по време на национално съвещание с шефове на прокуратури, проведено във вторник.

Гешев обяснява, че такива групи е имало и в миналото, преди да бъде създадено специализираното правосъдие. Те не са били особено ефективни, но със закриването на спецпрокуратурата нещо трябва да се направи, посочи той. От видеозаписа, разпространен от пресцентъра на прокуратурата, се вижда, че пред подчинените си Гешев и повторил репертоара си от последните месеци - колко е зле държавата, как само прокуратурата е последният й останал здрав стълб и последната преграда срещу беззаконието, как предстои национална катастрофа в борбата с престъпността.

Интересното е, че прокуратурата е една от най-овластените институции в държавата и същите прокурори, които до юли бяха спецобвинители, останаха да работят в нея. Освен това прокуратурата е господар на разследването. Тя може да образува дела и да "натиска" МВР да работи по тях. Затова и воплите на главния прокурор и

За тези съвместни екипи Гешев ще "отвори ръце" (но неговите думи) към МВР и ДАНС. Така екипите ще анализират, оценяват и осъществяват постоянен мониторинг на наличните данни за тежките престъпления и корупцията и ще организират и провеждат действията, за които са компетентни.

Не е ясно как ще отговорят МВР и ДАНС на Гешев. Когато покрай изборите главният прокурор искаше екипи с МВР, служебният министър Иван Демерджиев отказа с аргумента, че няма законова основа за това.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев отказа на главния прокурор Иван Гешев МВР да влезе заедно с прокуратурата и ДАНС в специално звено във връзка с предсрочните парламентарни избори.

Гешев отново каза на колегите си, че престъпността бележи върхове, ситуацията е "доста сериозно, меко казано" и се връщат "форми на престъпност, които смятахме за изчезнали". По думите му няма взаимодействие между институциите, а без МВР да разкрие престъплението, прокуратурата няма как как да ръководи досъдебното производство и да внесе обвинителен акт. 

Според Гешев срещу съдебната власт се води война, а законодателят експериментира с правото и със закона, а закриването на спецправосъдието било "трагично решение". "Никой не е застрахован, че докато се движи по тротоара някой пиян или дрогиран шофьор няма да му причини телесна повреда или смърт. Виждаме мигрантите, които са навсякъде в нашите градове, виждаме какво се случва с ръста на телефонните измами, наркотиците, които заливат улиците", изреди Гешев.

Ниската ефективност на специализираното правосъдие се потвърди и от анализа по темата, изготвен от Министерството на правосъдието. Документът, с който "Сега" разполага, описва познатите пороци в работата на специализираните съд и прокуратура.

"Някой трябва да направи нещо. По средата на икономическа, социална криза и предстояща зима, не можем да позволим това, което се случва с престъпността", продължи да се ожалва Гешев.

И нареди на окръжните прокурори са имат по-директна връзка с гражданите, като си направят приемни дни и часове.

 

Като политик Иван Гешев не се справя по-добре отколкото като главен прокурор. От него лъха на популизъм и мерак да се възползва от първосигналното недоволство на хората. От свалянето на кабинета "Петков" Гешев не слиза от сцената на политиканите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата