Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Барселонагейт“ вече отлежава в градската прокуратура

Разследването, свързано с Борисов, беше прехвърлено след закриването на спецобвинението

БГНЕС
Прокуратурата едва ли ще приключи делото "Барселонагейт" преди началото на предизборната кампания.

Близо 2 години от образуването на разследването по скандала "Барселонагейт" делото все още е на трупчета и няма изгледи, че скоро ще приключи. Делото, в което е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бе образувано от спецпрокуратурата през ноември 2020 г. и след закриването й през юли е прехвърлено в Софийската градска прокуратура.

Месеци преди последните дни на спецпрокуратурата оттам престанаха да дават информация по случая. Неотдавна и от Софийската градска прокуратура обясниха пред "Сега", че наблюдаващият прокурор отсъства и не може да разреши предоставянето на информация. "За да се предоставя информация по дела, които са били наблюдавани от Специализираната прокуратура, е необходимо ново разрешение за всеки отделен случай", посочи зам.-градският прокурор Десислава Петрова.

В средата на февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език, така че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари. После официалният превод бе готов и бе обявено, че полученото от Испания ще се анализира. За тези 219 страници се разбра веднага след като МВР получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата обяви, че е готова с 90% от разследването. Заключенията на испанските власти, изпратени на МВР в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", се казваше в документа, който прокуратурата отказва да приложи към делото. 

От Испания все още се чакат отговори и по втора заповед за разследване. Двете заповеди бяха пратени едва в края на 2021 г., година след образуването на делото. Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която е едно от главните действащи лица в скандала и с която са свързани двата скъпи имота в Барселона, за които се предполага, че са в схема за пране на пари. Едва в средата на февруари прокуратурата прати молба за правна помощ по делото и до Кипър - за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър. 

Нищо за казване

"Сега" потърси информация и по разследването, по което през март за 24 часа бяха задържани Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. Те бяха арестувани по образувано от МВР дело за изнудване на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Прокуратурата обаче не им повдигна обвинения и тримата бяха пуснати. На първа инстанция съдът отмени заповедите за ареста им, чака се произнасянето и на административния съд.

"Няма нова информация, която можем да предоставим", отговори прокурор Петрова на въпросите на "Сега".

Прехвърлени

"Барселонагейт" не е единственото "горещо" разследване, което сега попада в градската прокуратура. Там отива и проверката срещу вече бившата депутатка от "Възраждане" Елена Гунчева. Тази преписка бе образувана в края на март заради нейна публикация във Фейсбук, в която тя възхвалява военните възможности на Русия да удари по българското правителство и американското посолство в София. Там е и проверката дали има престъпление покрай образуването на досъдебното за изнудване, по което бяха задържани Борисов, Горанов и Арнаудова. В сигнала, подаден от административния секретар на ГЕРБ, се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности. Тази проверка бе образувана в началото на април.

Не се наложи спецпрокуратурата да прехвърля проверките срещу санкционираните за корупция от САЩ по закона "Магнитски" Делян Пеевски и Илко Желязков, защото тези преписки бяха прекратени в последните работни дни на спецобвинението.

"Сега" попита и колко висящи преписки и дела са прехвърлени от спецпрокуратурата към градската след 27 юли, когато законовите промени влязоха в сила. Според НПК "неприключилите до влизането в сила на този закон досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по компетентност в 7-дневен срок от влизането в сила на този закон". На 4 август прокурор Петрова отговори, че "преди изтичане на законноустановения срок за предаване на делата и преписките от закритата СП на съответно компетентните прокуратури, СГП не би могла да предоставя каквато и да било информация. След изтичането на този срок СГП ще прецени по какъв начин да информира обществеността относно броя на постъпилите преписки и дела".

От Софийския градски съд за разлика от прокуратурата веднага предоставиха данните - там са прехвърлени 143 започнали дела, както и 49, за които не е проведено първо заседание.  

Още по темата