Quantcast
Спецпрокуратурата ще търси престъпление в задържането на Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Спецпрокуратурата ще търси престъпление в задържането на Борисов

Пазителите на статуквото в действие, реагира премиерът Кирил Петков, срещу когото вероятно е сигналът на ГЕРБ
Обновена
5 077
 БГНЕС
Бойко Борисов

Специализираната прокуратура е образувала проверка по сигнал на ГЕРБ, свързан с разследването, по което на 17 март бяха арестувани лидерът на партията Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. В сигнала, подаден от административния секретар на ГЕРБ, се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности, посочва спецпрокуратурата, без да уточнява кого визират хората на Борисов. Към момента не може да предоставим повече информация, проверява се целият случай, всички действия, проверката е в начален етап, отговориха от спецобвинението на въпросите на "Сега" срещу кого е сигналът на ГЕРБ. Спецпрокуратурата обаче е компетентна да разследва премиера и министрите. Разбира се, ако установи, че има данни за престъпление, извършено от друг, например редови полицай, тя ще прехвърли казуса на компетентната прокуратура.

ГЕРБ искат прокуратурата да разследва образуването на производството, по което Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани за 24 часа. Затова и от Софийската градска прокуратура, която наблюдава това производство, са изискани информация и документи.

Разследването за изнудване на Васил Божков, по което бяха задържани тримата, беше образувано в условията на неотложност от МВР след разпит на премиера Кирил Петков. Прокуратурата обаче обяви, че няма доказателства, на базата на които да повдигне обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова и затова тримата бяха освободени. Прокуратурата не веднъж посочи, че МВР е опорочило разследването, че е нямало право да го стартира и т.н. Затова тримата, както и премиерът Петков бяха разпитани наново от прокурор, за да бъдат "санирани" действията на МВР. Активността на МВР обаче провокира прокуратурата да се размърда и най-сетне да поиска разпита на Васил Божков от Дубай като свидетел.

Веднага след ареста, адвокатът на тримата Менко Менков обяви, че Борисов ще сезира прокуратурата срещу министър-председателя Кирил Петков. Жалбата на Борисов ще е за това, че Петков е извършил длъжностно престъпление около ареста му, стана ясно от думите на адвоката. После от думите на бившия премиер излезе, че се е отказал от друго, освен да обжалва заповедта за задържането си. Явно обаче концепцията на ГЕРБ отново се е променила.

Премиерът Кирил Петков цитира съобщението на спецпрокуратурата във Фейсбук с лаконичен коментар: "Пазителите на статуквото в действие".

 

 

Още

Кирил Петков: Европа иска Борисов да се пенсионира

10.08.2022

4850
Демерджиев: Ако бях на мястото на Рашков, не бих арестувал Борисов

09.08.2022

5665
Къщата в Барселона е подпорна стена