Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев: Още разследваме чекмеджето на Борисов

Не разпитвам политици, защото говорят само политически глупости, каза главният прокурор

20 Окт. 2022
Неизвестен автор

Все още продължава разследването на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов в правителствената вила в "Бояна", на които се вижда чекмедже пълно с евро банкноти и златни кюлчета. Това каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за "Капитал". По негови думи проверките по този случай скоро ще приключат.

"Това дело продължава, предполагам, че всичко се разследва и проверява", заяви Гешев. "Разпитвани са всички служители от Национална служба за охрана, чистачки, градинари", коментира Гешев. На въпроса дали са иззети записите от камери и дали е проверявано кой е правил снимките, Гешев заяви: "Вярвам, че всичко се проверява.". Пратени са въпроси на три банки за множеството пачки с банкнотите от 500 евро, които се виждат на снимките. Една от банките вече отговорила, че не съществува такава банкнота. Отговорите на другите две още се чакали.

"Сега" припомня, че през януари т.г. държавното обвинение съобщи, че търси правна помощ от Германия, Австрия, Испания и Франция, за да се установи дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на конкретните евро банкноти. Това се случи, след като почти година преди това прокуратурата спря разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето с аргумента, че не е успяла да открие кой е авторът на снимките от спалнята. 

Главният прокурор Иван Гешев, който днес бе изслушан от мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европейския парламент, предварително бе изпратил актуална информация по въпроси, от които се вълнуват евродепутатите.

През юли пък прокуратурата частично оневини Борисов, като изпрати до евродепутатите техническа експертиза, според която снимките и видеото от правителствената вила са манипулирани.Компютърно-техническата експертиза на снимките е установила, че "доколкото анализираните файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето". Експертите признават, промените в имената и времевите характеристики на файловете са прекалено очевидни - възможно е това да е, за да бъдат открити. Заключението на вещото лице не е непременно, че снимките са фалшиви, а че има съмнения за истинността им. Освен това държавното обвинение е изпратило въпроси за кюлчетата, които то през цялото време нарича "жълтите правоъгълни предмети", на снимките до Българската народна банка, за да научи продават ли се в страната златни кюлчета, дали се продават, опаковани в прозрачно фолио, и възможно ли е да се отговори кога и на кого са продадени златни кюлчета от същата фирма. "От постъпила информация от Министерството на икономиката става ясно, че не е възможно да се изясни дали са купувани и продавани златни кюлчета с установените в експертизата идентификационни номера", заключва прокуратурата.

Интересни детайли за разследването на чекмеджето на бившия премиер Бойко Борисов излизат от писмото на прокуратурата до председателя на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, с което "Сега" разполага.

Политически глупости

В интервюто си за "Капитал" Гешев беше питан защо не е разпитан Бойко Борисов по делото за КТБ, след като твърдеше, че банката е съборена нарочно. Отговорът на главния прокурор гласи, че не разпитвал политици, защото говорели само политически глупости. Той за пореден път повтори, че депутатът от ДПС Делян Пеевски нямал нищо общо с фалита на КТБ, защото си е върнал всички кредити. Гешев се оказа все така неинформиран и за случая "Осемте джуджета", разкрил престъпни действия на прокурори и нотариуси, за които до момента няма повдигнато обвинение.

Според Гешев прокуратурата е подложена на атаки заради политически интереси, които съвпадат с тези на Русия. "Много интересно как съвпадат някои евроатлантически ориентирани партии с това, което правят някои граждани на Руската федерация. За мен е енигма защо се случва това", коментира Гешев.

Още по темата