Медия без
политическа реклама

Гешев като Исус към БСП: Моето търпение ще победи Вашето лукавство

Нужна е не само системна, но и персонална промяна в прокуратурата, каза му депутатът Явор Божанков

БГНЕС
Иван Гешев досега се видя с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". Навсякъде той повтори репертоара си колко пречат законите прокуратурата да работи добре.

"Моето търпение ще победи Вашето лукавство."  Така се обърна главният прокурор Иван Гешев към депутатите от БСП, изнервен от напомнянията на Явор Божанков за всички случаи с подозрения за корупция, които са били заметени от държавното обвинение. Гешев поясни, че така се е обърнал Христос към фарисеите, а всички твърдения на Божанков са фактологически неточни. 

Преди това Божанков му каза, че държавното обвинение е особено активно в някои случаи и съмнително пасивно в други. Че е необходима реформа, която да ограничи правомощията на главния прокурор и да въведе ефективен механизъм за разследването му. И че е нужна не само системна, но и персонална промяна.

Записи, снимки, шкафчета...

"Записи, снимки, шкафчета, всички ги видяха, само Вие заключихте, че не са автентични", посочи депутатът, явно визирайки всички казуси, свързани с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, по които прокуратурата на практика отказва да работи. "Пред прокуратурата продължават да стоят същите проблеми", посочи Божанков. И продължи, че продължава да тежи съмнението чии са инициалите "ДП" по делото КТБ - 10 ли е, "държавно предприятие ли е" (преди дни Гешев допусна това).

Накрая депутатът отново настоя за оставката на Гешев (за разлика от соцлидерката Корнелия Нинова, която също участва в срещата, но се ограничи до призиви към Гешев да работи по НК и НПК).

Къде са числата?

Божанков обърна внимание на Гешев и че не спира да говори за бум на телефонните измами и организираната престъпност, но че не дава конкретни числа и така в крайна сметка се опитва "да припише проблема на политическата система" заради закриването на спецправосъдието. "Няма законодателна пречка да работите. Говорим за самоцензура, която си налагате като държавно обвинение и Вие като държавен прокурор", заключи Божанков.

Гешев му отвърна, че като го слуша, няма спомен да е присъствал на тези събития. Че Божанков говори без конкретика и с жълтина. "Може да не помните, щото си водите кореспонденция с пиара на Борисов", репликира го Божанков, препращайки към скандала с Pi ar Sevi Boiko. "Няма как да коментирам политическо изказване с юридически термини. Вашето изказване не почива на Конституцията и законите. Аз не бих си позволил да искам Вашата оставка", посочи Гешев и тогава вкара цитата от Христос.

В критиките към главния прокурор се включи и Кристиан Вигенин. Той му обясни, че възприема действията на Гешев като негово искане депутатите да спрат да го критикуват и да не обръщат внимание на това, което прави, а са обсъждат какво в бъдеще може да се направи. "Това няма как да стане. Ако говорим за нарушено чувство за справедливост, причината е в усещането за избирателно правосъдие. То не е внушение, а нещо, което хората виждат и изпитват. Твърде често правосъдието се използва, за да се постави чадър над едни и да се преследват други. А не да се постигне справедливост", каза Вигенин на Гешев. А той му отговори, че е най-критикуваният човек в най-новата история на България и не се страхува от критики.

"Ако ние не решим проблемите на гражданите, те ще поискат решение по начин, който е неприятен за всички. Историята го е показала", посочи Гешев гражданската позиция.

За Библията и червените конци

Божанков го попита и дали е чел Библията и дали е вярващ християнин, тъй като често "реферира към Христос". Гешев обясни, че вярва, че всеки вярващ човек е инструмент на Господ. "Не съм чел цялата Библия, чета я. Не мога да преценя. Мисля, че съм вярващ, но дали съм вярващ, не знам", продължи той. А Божанков му препоръча да помисли как се връзва червения конец, който носи на китката си в контекста на Библията (тя не допуска суеверия, б.а.) "С два конеца съм", показа му Гешев двете си китки и отново се възмути, че разговорът се е принизил до това ниво. 

 

Може да съм патологичен лъжец, може да съм шизофреник. Не приемайте готови клишета, събирайте информация!
Вие малко простихте на бившия премиер, когато подаде неверни документи".

 

Още по темата