Медия без
политическа реклама

ГЕРБ смая с обещание: Канал Русе-Варна, а Шумен - пристанище

Партията на Борисов сложи в джоба си заявката на ПП за "4-5 моста на Дунав"

Евентуалният маршрут на канала.
FB/Andrey Novakov
Евентуалният маршрут на канала.

Беше време, когато ПП обещаваше "4-5 моста на Дунав". Плюс няколко тунела под Стара планина:

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов внесе реализъм в обещанията на правителството по отношение на инфраструктурата.

Но днес ГЕРБ ги сложи в джоба си. На пресконференция във Варна евродепутатите Андрей Новаков, Емил Радев и кметът Иван Портних най-официално обещаха канал между Русе и морския град. Идеята била одобрена на първо четене в Европейския парламент. А до Коледа трябвало да стане ясно ще бъде ли подкрепена на второ, а и от страните членки. Ако стане, каналът ще бъде строен до 2040 г. Всъщност проектът е още от времето на дълбокия социализъм, като се родее с други подобни като Софийски плавателен канал (известен като Софийско море). Но дори тоталитарната държава, акумулирала множество ресурси, не успя да го реализира. 

Евентуалността на случката не попречи на хвалбите. "Ново начало на проекта за плавателен канал Варна - Русе! Възраждането му е дело на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков, които са получили подкрепа и от други свои български колеги. Този мащабен инфраструктурен проект ще бъде революционна крачка за развитието на Варна и на Североизтока, защото ще превърне града в стратегически транспортен хъб и ще провокира много инвестиционни интереси към региона. На всички скептици бих казал: Важно е да се мисли стратегически, с поне 50 години напред. А мечтите се сбъдват, стига да се работи за тях упорито!", написа във фейсбук профила си Портних. А като пример за сбъдване на мечтите даде пътешествието до Антарктида на кораба на Морското училище "Св. Св. Кирил и Методий, който днес се завърна във Варна.

Следва да се отбележи, че специално в контекст на Варна всички тия мечтания са на фона на изнемогваща градска инфраструктура. С едни улици не може да се справи ГЕРБ вече над 10 години... - ама канала го (от)почна!   

 

МЕЧТИ...

Новаков обясни, че ще се ползват поречията на Русенски лом и Бели лом, язовир „Съединение“, а Шумен, Разград, Провадия и Девня ще бъдат пристанища. Дължината на канала щяла да е 197 километра, ширината – 30 метра, дълбочината – почти пет метра. По трасето се предвиждали  шлюзове.

Още по темата