Медия без
политическа реклама

Едни се местят, други май не - неяснотите за украинците продължават

Иван Демерджиев заяви, че някои групи остават по местата си, или поне се прави всичко възможно да е така

11 Ноем. 2022
Чрез няколко протеста в последните 12 дни украинците у нас поискаха подслона в хотелите да продължи.
Роман Куваев
Чрез няколко протеста в последните 12 дни украинците у нас поискаха подслона в хотелите да продължи.

Четири дни преди крайния срок за изнасяне от хотелите вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев говори по темата с украинските бежанци, но с това тя не стана по-ясна. Напротив, въпросителните се увеличиха, защото част от думите му бяха в пожелателен тон, други - без необходимата конкретика.  А едно от нещата, които най-много притеснява украинците у нас, е именно неяснотата. От нея се оплакват също хотелиерите и всички по веригата.

Изказването Демерджиев направи в парламента в отговор на депутата от ГЕРБ Димитър Николов. „Ще направим всичко необходимо обучението на децата, които са записани в училища, да продължи без да бъдат местени“, заяви вицепремиерът, цитиран от БГНЕС. Добави, че по отношение на уязвимите групи – децата и възрастните хора, не е предвидено местене. Те щели да  останат при условията, при които са в момента, а социалното министерство е дало разбивка на услугите, които могат да им бъдат предоставени. Демерджиев гарантира, че ще бъдат предоставени наистина. Вицепремиерът каза още, че общините ще продължат да дават безплатна храна на хората от уязвимите групи, които няма да бъдат местени.

Така представена ситуацията е неясно, защото: изразът "ще направим всичко необходимо" не съдържа категоричност; за хората, които "няма да се местят", не става ясно дали ще останат в хотелите, или ще им бъде намерена държавна база в близост - където реално ще могат да ползват досегашните услуги; ако пък в крайна сметка останат в хотелите, не се разбира ще бъде ли удължена помощта за хотелиерите, как точно и т.н.  

Демерджиев каза още, че в повечето държавни бази има интернет. Там, където няма, щял да бъде осигурен.

Още по темата:

България ще продължи програмата за настаняване на украинските бежанци чрез преместването им в държавни бази. На хората, които са на хотели, се дава 15-дневен гратисен период да се изнесат. В държавните бази украинците ще могат да останат поне до края на годината.
Хиляди украински бежанци протестираха днес на различни места в страната с искане държавата да продължи програмата, чрез която пребивават в хотелите. До 15 ноември те трябва да се изнесат в държавни бази, или да се оправят кой както намери. Подкрепят ги и хотелиерите.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата