Медия без
политическа реклама

Украинските бежанци отново ще бъдат пратени в държавни бази

31 Окт. 2022Обновена
БГНЕС
Независимо под каква форма точно, грижата за украинските бежанци у нас продължава.

България ще продължи програмата за настаняване на украинските бежанци чрез преместването им в държавни бази. На хората, които са на хотели, се дава 15-дневен гратисен период да се изнесат. В държавните бази украинците ще могат да останат поне до края на годината. Служебното правителство възнамерява да ги остави и цялата зима, но все пак решенията зависят от властта, а не се знае сегашният кабинет колко точно ще оцелее. Дългосрочното решение следва да го вземе паралментът.

Всичко това обяви на брифинг днес следобед вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседание на Министерския съвет. Решението за подслона на украинците дойде на самия финал на досегашната програмата, по която на хотелиерите се плащаше средства, за да осигуряват настаняване. Тъй като отдавна се знаеше, че тя изтича на 31 октомври, но пък бе неколкократно удължавана, надеждата на много хотелиери и украинци бе да бъде отново продължена. Поради тази причина доста групи бяха настанени по морето през последните седмици. Всичко това отваря сложни дилеми в следващите дни. 

Това ще бъде втори опит за пренасочване на украинците към базите. Първият бе на 31 май, когато хората, които не си намериха веднага подслон, бяха настанени за денонощие в буферните центрове Елхово и Сарафово. Така или иначе, интересът към държавните бази е слаб.

Украинците, които в момента ползват хотели или бази по държавната програма, са малко над 16 000. Общо украинците у нас са 54 968.

Демерджиев дообясни днешното решение така: "Предвидили сме необходимите места и възможности. Само България, Кипър и Ирландия дават закрила за неограничен период. От друга страна, искаме да сме сигурни, че в зимните условия, които предстоят, тези граждани ще бъдат настанени в подходящи места и няма да се налага преместването им в тежки климатични условия".

"Важно е да сме наясно с възможностите си. Не оставяме никого на улицата. Нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи. Искам да благодаря сърдечно на хотелиерите, които отвориха хотелите си още при първата вълна. Имаше неясноти, но те въпреки всичко поеха този риск", каза и министърът на туризма Илин Димитров, цитиран от БНТ. Той увери, че средствата на хотелиерите ще бъдат изплатени, като до края на тази седмица ще бъдат входирани всички безспорни плащания, които държавата е начислила до края на септември. 523 млн. лв. са платени до тук, като, като 200 млн. от тях са за сметка на бюджета, а около 300 млн. лв. са по европейски програми и фондове.

 

ЕВРО

България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат допълнително общо 100 млн. евро за бежанците от Украйна, предаде междувременно БТА, позовавайки се на съобщение на Европейската комисия (ЕК). Новината стана ясна преди дни, а днес бе потвърдена.

Държавите ще разполагат с тези средства за продължаване на грижата за бежанците и за осигуряване на храна, превоз и временното им настаняване. Предвижда се средствата да достигнат до граждански организации и местните власти, се посочва в съобщение на комисията.

ЕК уточнява, че ще отпуска средствата според постигнатите резултати, а не според действителните разходи. Още 52 млн. евро ще бъдат осигурени за условия за настаняване на бежанците, за лекарска и психологическа помощ. Отбелязва се, че Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия вече са получили за същите цели общо 248 млн. евро.

Говорител на ЕК посочи, че досега ЕС е осигурил 3,1 млрд. евро военна помощ за Украйна. Тази сума не включва подкрепата, предоставена на двустранно равнище от държавите в ЕС. 

Още за европейското финансиране:

По-малко от 1/3 от парите, които Европейският съюз отпусна за подкрепа на украинските бежанци у нас, всъщност ще бъдат насочени към тези бежанци.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?