Медия без
политическа реклама

Хиляди украинци поискаха България да ги остави в хотелите

Днес се състояха най-масовите и зрелищни прояви на бежанците от нападнатата държава

10 Ноем. 2022Обновена
Ситуацията в Кранево днес.
FB/Ramon Cuvaeff
Ситуацията в Кранево днес.

Хиляди украински бежанци протестираха днес на различни места в страната с искане държавата да продължи програмата, чрез която пребивават в хотелите. До 15 ноември те трябва да се изнесат в държавни бази, или да се оправят кой както намери. Подкрепят ги и хотелиерите. Това бяха поредните протести след 31 октомври, когато българските власти обявиха новите правила за настаняване. Както изглежда, днешните прояви са най-големите и зрелищни:

Демонстрациите започнаха по обед. Около 500 души излязоха в Кранево, стотина - в Банско. Доста хора имаше в Приморско. По-късно през деня се протестира във Варна и т.н. На площадите се бяха събрали доста деца и възрастни хора.

„Ние се интегрираме тук, започнахме курсове по български език. Искаме да благодарим на България и не искаме изселване. Децата ни ходят в български училища. Ние молим да останем. Искаме програмата да продължи такава, каквато е в момента. Нямаме информация десети ден кога ще бъдем преместени. Но до нас достигна информация за Елхово. Както и че в базите няма отопление, студено е  - децата, възрастните, както и съвсем малките, не могат да живеят там. Базите не са приспособени за живот през зимата“, каза Наталия Шарентаченка, цитирана от БНР.

"Моля, не ни местете","Не преместването е страшно, а неизвестността", "Благодарим за настаняването", бяха плакатите във Варна. Протестиращите заявиха, че никой не се е свързал с тях, за да им обясни къде ще отидат.

В Слънчев бряг събралите се хора изказаха мнение, че при настаняване в държавните бази правителството ще похарчи повече пари, отколкото с хотелите. Причината: базите тепърва ще трябва да се оборудват с отоплителни уреди, да им се правят ремонти и т.н.

Още по темата:

България ще продължи програмата за настаняване на украинските бежанци чрез преместването им в държавни бази. На хората, които са на хотели, се дава 15-дневен гратисен период да се изнесат. В държавните бази украинците ще могат да останат поне до края на годината.
Решението на правителството да премести украинските бежанци от хотелите към държавните почивни бази очаквано породи проблеми. Набързо снощи и днес по обед се проведоха два протеста в Слънчев бряг, голямо напрежение има и в другите курорти.
На фона на очакваното падане на температурите държавата отново издевателства над бягащите от войната у нас.

 

 

Още по темата