Медия без
политическа реклама

ДПС пренареди и тясното си партийно ръководство

Влиянието на Пеевски натежава сред елита на движението

08 Март 2024Обновена
Новите партийни шефове бяха издигнати по предложение на съпредседателите на движението Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, с одобрението на почетния лидер Ахмед Доган.
Пресцентър на ДПС
Новите партийни шефове бяха издигнати по предложение на съпредседателите на движението Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, с одобрението на почетния лидер Ахмед Доган.

Нови промени настъпиха в елита на ДПС след историческата национална конференция, на която движението беше оглавено от двама съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Партийният форум беше триумф за Пеевски, който за по-малко от половин година от редови депутат се издигна до водеща фигура на движението. Сега най-висшите партийни шефове се преподреждат под неговия надзор.

Днес Централният съвет на ДПС избра членовете на тясното партийно ръководство – Централното оперативно бюро, съобщиха от партийния пресцентър. Твърди се, че новият състав на бюрото е определен по предложение на почетния лидер Ахмед Доган, както и на двамата съпредседатели.

В него влизат 24 членове, включително Пеевски и Чакъров. За зам.-шефове на партията са избрани Джейхан Ибрямов, Халил Летифов, Искра Михайлова, Айсел Руфад, Йордан Цонев, Станислав Анастасов и Илхан Кючюк. Досега такива бяха депутатите Цонев, Анастасов и Летифов. Новоиздигнатите са Михайлова и Кючюк, които са депутати в Европейския парламент, Ибрямов - депутат в Народното събрание, и Руфад, която е зам.-кмет на Нови Пазар.

Отпада от ръководството бившият, дългогодишен кмет на Кърджали Хасан Азис. Той изглежда е в немилост - още миналата година не му беше позволено да се кандидатира за нов мандат на местните избори, проведени през октомври. Отсъства и депутатът в Народното събрание Ахмед Ахмедов. Той и без това беше подал оставка от бюрото скоро след оттеглянето на Мустафа Карадайъ, който беше лидер на партията от 2016 г. до 2023 г., когато мистериозно напусна поста и така всъщност даде път на Пеевски.

Останалите членове на бюрото са: депутатите Рамадан Аталай, Хамид Хамид, Валентин Тончев, Ализан Яхова, Севим Али, Марио Рангелов и Цветан Енчев; секретарят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Севинч Солакова; партийните функционери Танер Кабил (син на бившия земеделски министър Нихат Кабил и доскоро шеф на младежката организация - бел.а.) и Левент Мемиш (доскоро зам.-председател на младежите - бел.а.); новият кмет на Кърджали Ерол Мюмюн; бившият социален министър Хасан Адемов; кметът на Белица Радослав Ревански; както и двамата нови съпредседатели на Младежкото ДПС Танзер Юсеинов и Ибраим Зайденов.

Липсват имената на дългогодишни членове на бюрото като Емел Етем, Юнал Лютфи, Янко Янков, Нигяр Джафер, Сезгин Мехмед, Филиз Хюсменова и др.

За отбелязване е, че половината членове на бюрото са депутати, а парламентарната група се контролира пряко от Делян Пеевски като неин председател. С неговото активно участие бяха избрани и новите шефове на комсомола на ДПС. Други, като Радослав Ревански, са известни като неприкрити поддръжници на Пеевски.

Няма изненада в това, че новият състав е бил одобрен с единодушие от Централния съвет.

Ключови думи:

ДПС

Още по темата