Медия без
политическа реклама

ДПС поръча на прокуратурата да разпита правосъдния министър

Цацаров отново откри "корупционен риск" в законопроект, предложен от Надежда Йорданова

09 Февр. 2022ОбновенаЕкип на Сега
БГНЕС
Мустафа Карадайъ (вдясно) и Хамид Хамид.

От ДПС пускат сигнал до главния прокурор Иван Гешев срещу правосъдния министър Надежда Йорданова, съобщиха лидерът на движението Мустафа Карадайъ и съпартиецът му Хамид Хамид на брифинг в парламента. Като повод двамата изтъкнаха изявление от вчера на министъра, че адвокатски кантори, близки до ДПС, са имали участие в схемите за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции – т.нар. златни паспорти.

Депутатът Хамид Хамид категорично заяви, че нито партията като цяло, нито който и да било неин депутат или член, имат нещо общо със "златните паспорти". "Настояваме прокуратурата да разпита министър Йорданова, защото явно тя има информация, която е от значение за проверката за "златните паспорти". Нека министър Йорданова да предостави тази информация на разследващите органи за пълно изясняване на картината", допълни той.

Хамид се усъмни, че твърденията на правосъдния министър са "димка", която цели да отклони общественото внимание от проверката на "златните паспорти". Миналата седмица той подаде сигнал до прокуратурата, в който се твърди, че над 120 чужди граждани са получили възможност да пребивават у нас чрез неверни документи за направени инвестиции. В сигнала, който депутатът твърди, че е получил в пощата си, се споменава и името на премиера Кирил Петков. По-късно в интервю за bTV Хамид отказа да отговори анонимен ли е сигналът, който той препрати към държавното обвинение, защото "всеки цар си има палач". Каза само, че в него има доста конкретна информация и че подателят му вероятно е човек от изпълнителната власт. 

По сигнала на Хамид вече е образувано разследване, обяви спецпрокуратурата вчера. Активизирането на ДПС по темата за златните паспорти обаче идва със странно закъснение. През годините движението, заедно с ГЕРБ крепяха съществуването на тази процедура. Миналото лято служебният правосъден министър Янаки Стоилов предаде десетки преписки за инвестиционно гражданство в ДАНС и по част от тях вече тече процедура по отмяна на натурализацията. А на първо четене в парламента вече мина проектозаконът на правителството за премахването на тази процедура.

Пред "Сега" Йорданова коментира вчера, че по темата за златните паспорти ДПС и прокуратурата работят в странен синхрон.

Партийният водач Карадайъ добави, че управляващите превръщат в практика боравенето само с "медийни внушения". Като пример той посочи изявленията на Кирил Петков за връзката на депутата от ДПС Делян Пеевски с Българската банка за развитие (ББР). Карадайъ на практика обвини премиера, че говори смело, само когато се позовава на медийни публикации, но не и когато трябва да предостави официален отговор пред парламента по темата, под който е положил собствения си подпис.

Върховната административна прокуратура проверява сигнал на народен представител от ДПС, отнасящ се до т. нар. златни паспорти".  По този начин държавното обвинение откликва светкавично на кампанията, която Движението предприе през последната седмица по темата.

ПО ВСИЧКИ ЛИНИИ

Междувременно от антикорупционната комисия обявиха, че отказват да съгласуват промените в Закона за съдебната власт, предлагани от правосъдния министър, с които се закриват спецсъдилищата, защото съдържат корупционен риск. Мотивът на КПКОНПИ е, че няма обективен и точен анализ за ефективността и качеството на спецправосъдието, което съществува от началото на 2012 г. "Използваните аргументи в мотивите към законопроекта за закриване на специализирате наказателни съдилища и специализираните прокуратури са едностранни, субективни и неправилни", смята водената от Сотир Цацаров комисия.

Според тях няма да се постигне и целта за по-добри резултати в борбата с корупцията, посечена в мотивите за закриването. КПКОНПИ прави и съпоставка, че в спецсъда 35% от присъдите са постигнати със споразумение, а в Софийския градски съд делът им е по-голям.

Това е пореден законопроект на Йорданова, който КПКОНПИ не съгласува заради корупционен риск.

А комисията има и друга "заигравка" с министърката - упорито настоява тя да се яви на разпит, за да разкаже за сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев, които са получени в министерството. Тази информация беше поискана от КПКОНПИ преди седмица, а по закон министерството има месец да я предостави. Въпреки това Цацаров два пъти "кани" Йорданова. В интервю за "Сега" тя обясни, че информацията, която е от компетентността на КПКОНПИ ще бъде пратена на комисията в срок. Но че не всички сигнали срещу Гешев попадат в правомощията на комисията. По информация от МП Йорданова няма да се отзове и на втората "покана", която е за утре в 11 ч.

Докато управляващите критикуват Сотир Цацаров и настояват за оттеглянето му като председател на Антикорупционната комисия, той откри корупционен риск в законопроект, предвиден в коалиционното споразумение.

 

Още по темата