Медия без
политическа реклама

Цацаров откри корупционен риск в законопроект на Надежда Йорданова

Промените, които КПКОНПИ критикува, са част от коалиционното споразумение

20 Яну. 2022Обновена
Надежда Йорданова и Сотир Цацаров
Колаж на СЕГА със снимки от БГНЕС
Надежда Йорданова и Сотир Цацаров

Докато управляващите критикуват Сотир Цацаров и настояват за оттеглянето му като председател на Антикорупционната комисия, той откри корупционен риск в законопроект, предвиден в коалиционното споразумение.

Заради корупционен риск КПКОНПИ е отказала да съгласува законопроект за промени в Гражданския процесуален кодекс, внесен от министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Това обяви комисията, чийто шеф Сотир Цацаров е в оставка и с отнет допуск до класифицирана информация.

С предложените промени се предвижда процесуалното представителство по съдебни и арбитражни дела (дирекция "Съдебна защита") да премине от Министерството на финансите (МФ) към Министерството на правосъдието (МП). Предлага се също да бъде разширен кръгът от упълномощени лица, които да бъдат представители на държавата, като бъдат включени ръководители на държавни учреждения и кметовете на общини. Прехвърлянето на дирекция "Съдебна защита" бе договорено в коалиционното споразумение на четирите управляващи формации.

Според КПКОНПИ, това ще доведе до допълнително разходване на публични средства за осигуряване на правна помощ и ще се възпрепятства възможността за защита на интересите на държавата пред правораздавателните органи в страната и в чужбина.

Комисията смята, че финансовото министерство има капацитет да защитава публичните финансови интереси затова и предложената промяна е нецелесъобразна.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови шефа на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Само за 2021 г. материалният интерес по граждански дела е над 83 млн. лв., по търговски - над 7 млн. лв., а водените международни дела срещу българската държава за периода 2019 г. - 2021 г. са на стойност над 1,2 млрд. евро, сочи частичната предварителна оценка на въздействието към законопроекта. Няма информация доколко МП може да обезпечи експертно воденето на тези дела, смята КПКОНПИ. Така според комисията ръководеното от Йорданова министерство ще може да възлага външни услуги по процесуално представителство с голям материален интерес без обществени поръчки. А това поражда рискове.

КПКОНПИ освен това възразява и срещу минималния 14-дневният срок, определен от министъра на правосъдието за обществени консултации по предлаганите промени в ГПК. Подобна възможност съществува само при изключителни случаи, а настоящият законопроект не попада под такова условие, посочва комисията. "Трябва да се даде максимална възможност на заинтересуваните страни за изразяване на становища чрез обществени консултации, доколкото предложените промени могат да доведат до изключително негативни последици, включително и такива, свързани с увеличаване на корупционния риск, ако не бъдат подложени на обществено обсъждане", обяви КПКОНПИ.

ОТГОВОР

От МП коментираха пред "Сега", че становището на КПКОНПИ ще бъде разгледано, както и всички останали становища, предложения и бележки, постъпили в хода на обществените консултации и обсъждането на законопроекта. Те казват още, че с преминаването на дейността на дирекция "Съдебна защита" към тях няма промяна на функциите. Запазват се и процедурите и съставът на дирекцията. "Правоприемството включва и договорите, свързани с процесуално представителство и правни съвети по международни арбитражни дела и дела пред международни юрисдикции, както и предоставяне на правни съвети и представителство в преговори и медиация, свързани с разрешаването на правни спорове", обясни още министерството.

Колкото до краткия срок за обществено обсъждане, той се налага, тъй като това е част от преструктурирането на централната и местната власт. 

По-рано днес Йорданова коментира, че с нея не е обсъждан въпросът за избор на нов председател КПКОНПИ. "Работим за разделянето на две комисии - така, както сме го говорили винаги", коментира тя, цитирана от БГНЕС. Двете нови комисии ще са Антикорупционна и такава за отнемане на незаконно придобито имущество. "Това означава и нов състав на органите", коментира преди време Йорданова. "Антикорупционната комисия следва така да си върши работата, че да попречи на прокуратурата да си затваря очите при явно корупционни действия, търговия на влияние, конфликт на интереси и др. Това, което се случва сега, е че ако въобще реши да действа по същество, КПКОНПИ е беззъба и просто праща една папка към прокуратурата, и тя може да реши да я сложи встрани", обясни тя.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата