Медия без
политическа реклама

Цацаров е възстановен като върховен прокурор

Прокуратурата вече проверява шефът на КПКОНПИ в оставка - чака информация от ДАНС

Сотир Цацаров
БГНЕС
Сотир Цацаров

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови шефа на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Цацаров подаде оставка под условие, че остане начело на КПКОНПИ до 1 март, но парламентът още не я гласувал. Затова и днес прокурорската колегия не го възстановява в съдебната система от определена дата, а считано от деня, в който е освободен като председател на КПКОНПИ.

Цацаров има право да се върне във върховната прокуратура, тъй като бе преназначен там, след като подаде оставка като главен прокурор, за да оглави КПКОНПИ. Преди да заеме мястото в КПКОНПИ той формално бе 2 дни прокурор във ВКП. Така мястото му в прокуратурата остана запазено, макар и като редови прокурор.

По-рано говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза за "Сега", че ВКП е образувала проверка по сигнала на Цацаров. В понеделник Цацаров сам поиска да бъде проверен от държавното обвинение, след като миналата седмица ДАНС му отне допуска му до класифицирана информация. Милева обясни, че ВКП е изискала информация от ДАНС дали на Цацаров е правена последваща проверка за надеждност, след като веднъж е бил проверен и е получил право на достъп до класифицирана информация. Ако ДАНС е правила такава последваща проверка, тя трябва да отговори на прокуратурата кога и по какъв повод е станало това, уточни Милева. Когато прокуратурата получи исканата от ДАНС информация, ще прецени дали трябва да се събират и допълнителни данни по преписката. Проверката може да приключи с отказ да бъде образувано разследване, или с образуване, ако прокурорът приеме, че има данни за извършено престъпление. Отделно Цацаров обяви и че ще обжалва отнемането на допуска пред съда.

Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров е сезирал прокуратурата с искане да му бъде направена проверка. Това съобщи dir. bg, като цитира писмо на Цацаров до главния прокурор Иван Гешев.

"Не е работа на законодателната и изпълнителната власт да кадруват в съдебната система, защото това е, първо, конституционно закрепено, и второ, има решение на Конституционния съд в тази посока." Такъв коментар направи зам.-шефът на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев за оставката на председателя на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров. КПКОНПИ обаче не е в съдебната власт, а членовете й се избират от парламента. Цонев допълни, че работата на парламента е "да направим тези промени в съдебната система, които са нужни, и които са ни препоръчани от нашите европейски партньори".

Сотир Цацаров е поредната жертва на кръга "Прокопиев", обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев по Нова телевизия по повод обявеното намерение на шефа на антикорупционната комисия КПКОНПИ да подаде предсрочно оставка. Снощи стана ясно, че Цацаров смята да се оттегли до 1 март.

Мнението си депутатът изрази на брифинг в кулоарите на парламента, на който групата на движението за пореден път говори за законодателните си намерения. Цонев сподели, че промените в Конституцията, които ДПС ще внесе, вече са преминали етапа на консултации с експерти и се преминава към същинската работа по текстовете на предложенията. Той обаче отново отказа да сподели каквито и да било подробности, извън това, че поправките засягат съдебната власт.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата