Quantcast
Цацаров е възстановен като върховен прокурор | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Цацаров е възстановен като върховен прокурор

Прокуратурата вече проверява шефът на КПКОНПИ в оставка - чака информация от ДАНС
Обновена
10 129
 БГНЕС
Сотир Цацаров

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови шефа на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Цацаров подаде оставка под условие, че остане начело на КПКОНПИ до 1 март, но парламентът още не я гласувал. Затова и днес прокурорската колегия не го възстановява в съдебната система от определена дата, а считано от деня, в който е освободен като председател на КПКОНПИ.

Цацаров има право да се върне във върховната прокуратура, тъй като бе преназначен там, след като подаде оставка като главен прокурор, за да оглави КПКОНПИ. Преди да заеме мястото в КПКОНПИ той формално бе 2 дни прокурор във ВКП. Така мястото му в прокуратурата остана запазено, макар и като редови прокурор.

По-рано говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза за "Сега", че ВКП е образувала проверка по сигнала на Цацаров. В понеделник Цацаров сам поиска да бъде проверен от държавното обвинение, след като миналата седмица ДАНС му отне допуска му до класифицирана информация. Милева обясни, че ВКП е изискала информация от ДАНС дали на Цацаров е правена последваща проверка за надеждност, след като веднъж е бил проверен и е получил право на достъп до класифицирана информация. Ако ДАНС е правила такава последваща проверка, тя трябва да отговори на прокуратурата кога и по какъв повод е станало това, уточни Милева. Когато прокуратурата получи исканата от ДАНС информация, ще прецени дали трябва да се събират и допълнителни данни по преписката. Проверката може да приключи с отказ да бъде образувано разследване, или с образуване, ако прокурорът приеме, че има данни за извършено престъпление. Отделно Цацаров обяви и че ще обжалва отнемането на допуска пред съда.

"Не е работа на законодателната и изпълнителната власт да кадруват в съдебната система, защото това е, първо, конституционно закрепено, и второ, има решение на Конституционния съд в тази посока." Такъв коментар направи зам.-шефът на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев за оставката на председателя на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров. КПКОНПИ обаче не е в съдебната власт, а членовете й се избират от парламента. Цонев допълни, че работата на парламента е "да направим тези промени в съдебната система, които са нужни, и които са ни препоръчани от нашите европейски партньори".

Мнението си депутатът изрази на брифинг в кулоарите на парламента, на който групата на движението за пореден път говори за законодателните си намерения. Цонев сподели, че промените в Конституцията, които ДПС ще внесе, вече са преминали етапа на консултации с експерти и се преминава към същинската работа по текстовете на предложенията. Той обаче отново отказа да сподели каквито и да било подробности, извън това, че поправките засягат съдебната власт.

Още

ДПС обвини ПП, че „жъне с комбайна“ заслугите му за ЕС и НАТО

13.05.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1396
Карадайъ: ДПС да се готви за нови избори

08.05.2022

808
ДАНС да следи за хакери в пощите и БНБ, предлага министър

07.05.2022

683