Медия без
политическа реклама

ДПС брани Цацаров до последно

Пеевски мина съда на народния вот, отсече депутатът от Движението Йордан Цонев

14 Яну. 2022
Йордан Цонев
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Йордан Цонев

Сотир Цацаров е поредната жертва на кръга "Прокопиев", обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев по Нова телевизия по повод обявеното намерение на шефа на антикорупционната комисия КПКОНПИ да подаде предсрочно оставка. Снощи стана ясно, че Цацаров смята да се оттегли до 1 март. "Това е един великолепен юрист и интелектуалец. Ще бъде жалко, ако правосъдната система загуби такъв капацитет", смята Цонев.

Според депутата от ДПС прокуратурата също била зависима от бизнесмена и издател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, защото отказала да протестира на трета инстанция оправдаването му по делото за продажбата на миноритарния дял от EVN. „Прокуратурата е твърде благосклонна към Прокопиев. Съдиха го, но го оправда съдът на приятеля му Лозан Панов”, смята Цонев. Главният прокурор Иван Гешев обаче си вършел много добре работата. Не стана ясно защо това е така, ако наистина ръководената от него структура се поддава на влияния на бизнесмени.

 

Прокуратурата не е протестирала срещу оправдателните присъди на Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков по делото за продажбата на миноритарния дял от EVN. Така решението на апелативния спецсъд, който като втора инстанция прие, че тримата са невинни, влиза в сила.

 

ДПС били проактивни и по антикорупционното законодателство. "Подготвили сме проектозакони, които ще са в посока борба с корупцията, а не защита на олигарха Прокопиев," натърти Цонев. Целта била да се затворят вратичките, които позволявали облагодетелстване на бизнесмени. Като пример бяха посочени ин хаус процедурите, които правителството на ГЕРБ масово използваше, за да заобикаля закона за обществените поръчки, най-вече в пътното строителство. Не е ясно защо ДПС чак сега прозря, че това са порочни процедури, и не реагира срещу тях, когато те се прилагаха.

ДПС сезирали ДАНС за заплахите срещу журналиста от разследващият сайт BIRD Атанас Чобанов, за да свалят от себе си подозрението, че имат нещо общо с него. "Ще питаме дори американското посолство дали наистина смята, че ДПС има нещо общо с това, защото ако е вярно, това е петно върху България", каза още Цонев. Самият Чобанов свързва заплахите с разкритията си за депутата от ДПС Делян Пеевски. "Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста (американски лобист, б.а.). За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111-о място по медийна свобода", коментира още Чобанов. След като в медиите се разшумя за това, прокуратурата се задейства и започна разследване, като изиска информация от всички служби - ДАНС, МВР и т.н., и привика на разпит Чобанов. Журналистът обяви, че няма никакво доверие на прокуратурата, докато начело е Иван Гешев.

ДПС продължава да смята Пеевски за чист като сълза. "Той мина съда на народния вот", аргументира се Цонев.

 

Чуждо правителство информира в петък нашия журналист Атанас Чобанов за непосредствена заплаха. Той информира българското правителство. Българското правителство спи. Това обяви в Туитър разследващият сайт BIRD, чийто главен редактор е Чобанов.

 

Председателят на Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество Сотир Цацаров изненадващо обяви, че ще напусне поста си до 1 март. От КПКОНПИ потвърдиха пред "Сега", че Цацаров се оттегля.

 

Още по темата