Quantcast

Медия без
политическа реклама

Журналистът Атанас Чобанов е заплашен с покушение в България

09 Яну. 2022Обновена
стопкадър/ДЕНЯТ с В. Дремджиев
Атанас Чобанов

"Чуждо правителство информира в петък нашия журналист Атанас Чобанов за непосредствена заплаха. Той информира българското правителство. Българското правителство спи." Това обяви в Туитър разследващият сайт BIRD, чийто главен редактор е Чобанов.

Пред "Сега" журналистът потвърди, че в петък по обяд е получил обаждане от официално лице от чуждо правителство, "че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят". Чобанов допълни, че заплахата е локална за България, а той в момента е в чужбина. "Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай", казва журналистът. 

"Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста (американски лобист, б.а.). За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111-о място по медийна свобода", коментира още Чобанов.

"Сега" отправи официално питане по темата до МВР. 

 

Това не е първият случай на заплашван журналист от България. През 2020 г. Антикорупционният фонд съобщи, че седмица преди да излезе поредния епизод от разследването "Осемте джуджета" на Николай Стайков, той е получил заплахи. На личния му мобилен телефон през равен интервал от време в продължение на 24 часа, той е получавал обаждания с питане дали това е погребална агенция Стайкови. Домът му, както и къщата на родителите на съпругата му, където са се намирали децата му, пък са били замервани с яйца. Стайков подаде сигнал до полицията, прокуратурата му назначи охрана. И до днес не е ясно дали заплашвалите го са разкрити.

С постановление на наблюдаващия прокурор по образувана преписка в СГП, считано от 03.07.2020 г., е назначена физическа охрана от органите на МВР на Николай Стайков, бивш журналист във в. „Капитал“, живеещ на адрес в гр. София. Това съобщиха от Софийска градска прокуратура.

 

РЕАКЦИЯ

"Асоциацията на европейските журналисти - България призовава българските власти да предприемат всички необходими мерки за защита на журналиста. Настояваме да се направи всичко възможно, за да се установи и неутрализира евентуалният източник на заплаха", се казва в позицията на организацията по случая.

Разследващите журналисти са в уязвима позиция заради естеството на работата си, разкриваща корупция и нередности и затова е отговорност на институциите да ги защитят от посегателства на кръговете, които биха имали интерес да заглушат гласа им, допълва още АЕЖ. "Понякога тези кръгове се чувстват недосегаеми точно защото институциите не предприемат действия след журналистически разследвания, доказващи злоупотреби. При липса на реакция от страна на държавата, журналистите понякога остават единствените неудобни, които пречат на реализацията на мащабни престъпни схеми или корупция на високо ниво", напомня журналистическата организация.

Междувременно и инициативата за свободни медии на Балканите (BFMI) изрази силно безпокойство от заплахите срещу Чобанов, добавя Euractiv. Организацията обеща да ангажира целия си капацитет в защита на журналиста. BFMI е основана от Джеймс Пардю заедно с разследващия британски журналист Джон Суини, бившия директор на Би Би Си Питър Хорокс и др. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?