Quantcast

Медия без
политическа реклама

Босненец бе осъден заради заплахи към журналисти във Фейсбук

17 Юли 2023
Pixabay

Общинският съд в босненската столица Сараево даде условна присъда на Нефаил Чехич заради „застрашаване на сигурността“ на журналисти от BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) в Босна.

В обвинителния акт се посочва, че Чехич е бил напълно наясно, че действията му застрашават безопасността и са причинили страдание на служители на BIRN, когато е отправил сериозна заплаха за живота им на 7 август 2020 г. Той изпраща съобщение от Фейсбук профила си до профила на босненския клон на Balkan Investigative Reporting Network в Сараево, съдържащо сериозна заплаха.

Съобщението на Чехич идва след като BIRN публикува материал, озаглавен "Могат ли бивши бойци на ''Ислямска държава'' в Босна и Херцеговина да бъдат преследвани за военни престъпления?" В материала е обсъдена възможността за преследване на завърналите се от сирийските бойни полета не само за тероризъм, но и за военни престъпления, следвайки практиката на някои европейски страни, които увеличиха наказанията за присъединяване към терористичната организация "Ислямска държава''.

Обвиняемият обижда журналистите на BIRN, като заявява, че с всички тях ''трябва да се справят бързо''. Прокурорите посочват в обвинителния акт, че това е предизвикало чувство на лична заплаха и притеснение сред служителите на редакцията.

Присъдата на Чехич от три месеца затвор няма да бъде изпълнена, ако в едногодишен срок от произнасянето ѝ подсъдимият не извърши друго престъпление.

Още по темата