Медия без
политическа реклама

Русия отиде под Джибути по свобода на словото

В момента там изтърпяват присъда или са арестувани 26 журналисти

04 Май 2024
Сергей Карелин по време на изслушването в съда в Мурманск
Туитър
Сергей Карелин по време на изслушването в съда в Мурманск

Русия заема 162-о място от 180 държави в ежегодния рейтинг за свобода на медиите, изготвян от международната органзизация "Репортери без граници" (RSF). Това е точно под Джибути (в Източна Африка) и над Никарагуа (Централна Америка).

Миналата година Русия бе на 164-о място, но, според доклада, подобрението в позицията е свързано с това, че положението в съседните в класацията държави се е влошило дори още повече. Показателно за това е, че общата оценка е по-ниска, спрямо 2023 г.

"Репортери без граници" подчертават, че руските власти "продължават своя кръстоносен поход" срещу независимата журналистика. "Списъкът с журналисти и медии, обозначени от правителството като "чежди агенти" или "нежелателни" продължава да нараства, а журналистите все така се подлагат на необосновани арести", се казва в доклада.

Според независими източници, не по-малко от 26 журналисти в момента изтърпяват присъда или са под арест в Русия. В последните години 15 са осъдени присъствено, като само двама са получили условни присъди, а още един е наказан да полага обществен труд. Най-честата формална причина за преследването на журналисти м страната е разпространение на "фейкове" за руската армия.

Само преди седмица за "екстремизъм" бяха арестувани двама журналисти Константин Гъбов и Сергей Карелин-

Освен в Джибути, ситуацията в медиите е по-добра от тази в Русия още в Сомалия, Хондурас и Венецуела. По-зле пък са Азербайджан, Туркменистан и Беларус.

Лидер в класацията е Норвегия, а България е се изкачва с 12 места до 59-о в света и 23-о в Европейския съюз.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата