Медия без
политическа реклама

Костадинов опита да прогони журналисти от пресконференция

АЕЖ призова за бойкот на лидера на ''Възраждане''

05 Окт. 2022Обновена
Костадин Костадинов
БГНЕС
Костадин Костадинов

Окуражен от по-високите си изборни резултати, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов реши, че е дошло времето да започне да се разправя с медиите, които не му харесват.

Атаката си Костадинов започна на пресконференция в БТА, на която беше поканил журналистите, за да коментира изборните резултати и политическата ситуация в страната след вота. Опитът му се провали, но е обезпокоителен признак за отношението на политиците към медиите в бъдеще.

Още в самото начало на брифинга вождът на националистите неочаквано обяви, че сред репортерите е забелязал такива от редица медии, с които не иска да разговаря. И изреди забранителен списък: "Капитал", "Дневник", "Клуб Z" и други подобни метастази." Той обвини медиите, че "изкривяват общественото съзнание", и ги засипа с обиди. Накрая нареди на журналистите им да напуснат залата, в противен случай заплаши да разтури събитието.

Репортерите отказаха, както и би трябвало да постъпят. "Не желаем да стоим в една стая с вас!", продължи да упорства Костадинов, който беше заобиколен от другите членове на партийното ръководство.

Като видя, че няма да му се получи, той се опита да въвлече и домакините си от БТА във враждата си със журналистите. Той поиска от представителите на агенцията да "освободят залата", като така на практика искаше да ги насъска срещу колегите им репортери. И тук обаче се сблъска с твърд отказ.

След като му стана ясно, че няма да се получи неговото, Костадинов наистина стана и напусна. За капак на всичко се опита да скара и журналистите помежду им, като им каза: "За това нещо (провала на пресконференцията - бел.а.) може да съдите вашите т.нар. колеги."

 

БОЙКОТ

Клонът на Асоциацията на европейските журналисти у нас призова за бойкот на Костадин Костадинов. ''Възмутително е поведението на лидера на партия “Възраждане” Костадин Костадинов, който в сряда се опита да гони журналисти от сградата на Българската телеграфна агенция. Призоваваме всички репортери да са крайно критични към подобни действия и в никакъв случай да не позволяват на политик да се саморазправя с техни колеги'', пише в позицията на асоциацията

Оттам припомнят, че по време на предизборната кампания именно Костадинов е имал най-много ефирно време в трите най-големи телевизии - bTV, Nova и БНТ.

''Призоваваме всички колеги да бойкотират подобни политици, каквито сме имали и в миналото, но на последните избори не събраха и един процент и се превърнаха в маргинали, на които никой не обръща внимание. Убедени сме, че това ще е съдбата и на поредния, който си позволява да напада журналисти и уважавани медии, но трябва ли отново да го търпим с години?'', пише Асоциацията на европейските журналисти. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата