Медия без
политическа реклама

България е сред най-опасните за журналисти държави в Европа

Всяка година по света са убивани средно по над 80 представители на медиите

30 Дек. 2022
Украйна е най-опасната страна в Европа за медиите след Русия
Pixabay
Украйна е най-опасната страна в Европа за медиите след Русия

България е на 11 място в класацията с общо 20 страни в Европа, в които работата на журналистите е определена като най-опасна. Това сочи годишният доклад на "Репортери без граници" (RSF), цитиран от БГНЕС.

В България и 9 други европейски страни има по 1 убийство за 20 години. На други места в Европа Турция е класирана на трето място по опасност с 9 убити журналисти за две десетилетия, следвана от Франция с 8 "в резултат на масовото убийство в сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в Париж през 2015 г.". Сред страните на Балканите са и Хърватия и Гърция с по 2 убийства и Косово с 1.

През последните 20 г. в света са били убити 1668 журналисти - средно по над 80 на година. Двете десетилетия между 2003 г. и 2022 г. са били "особено смъртоносни десетилетия за тези, които са в служба на правото на информация", заявиха базираните в Париж активисти за медийни права. "Зад цифрите стоят лицата, личностите, талантът и ангажираността на онези, които са платили с живота си за събирането на информация, търсенето на истината и страстта си към журналистиката", заяви генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. По думите му краят на тази година е подходящ момент да им отдадем почит и да апелираме за пълно зачитане на безопасността на журналистите, където и да работят и да свидетелстват за реалностите по света.

"С убийства, поръчкови убийства, засади, смъртни случаи във военни зони и смъртоносни наранявания, през последните две десетилетия (2003-2022 г.) в света са били убити общо 1668 журналисти във връзка с работата им. Това означава, че всяка година са убивани средно по над 80 журналисти. Общият брой на убитите от 2000 г. насам е 1787", се казва в доклада.

През последните две десетилетия 80% от смъртните случаи в медиите са станали в 15 държави. Ирак и Сирия са най-опасните страни за работа като журналист, в които през последните 20 години са убити общо 578 журналисти, или повече от една трета от общия брой в света", заяви RSF. Следват ги Мексико (125 убити), Филипините (107), Пакистан (93), Афганистан (81) и Сомалия (78).

"Най-мрачните години" са били 2012 и 2013 г., "дължащи се до голяма степен на войната в Сирия". През 2012 г. са извършени 144 убийства, а през следващата година - 142, се казва в доклада. Този пик е "последван от постепенен спад, а след това от 2019 г. нататък - от исторически ниски стойности".

През 2022 г. смъртните случаи отново се увеличават, отчасти заради войната в Украйна. Досега през тази година 58 журналисти са били убити при изпълнение на служебните си задължения, което е повече от 51 през 2021 г. 8 журналисти са убити в Украйна, откакто Русия нахлу през февруари. За сравнение, през предходните 19 години там са загинали общо 12 представители на медиите. Понастоящем Украйна е най-опасната страна в Европа за медиите след самата Русия, където през последните 20 години са убити 25 журналисти. "Откакто (президентът) Владимир Путин пое властта, в Русия се наблюдават системни атаки срещу свободата на печата - включително смъртоносни, както RSF многократно е съобщавала. Сред тях е и шумното убийство на Анна Политковская на 7 октомври 2006 г.", заяви правозащитната организация.

През последните две десетилетия повече журналисти са били убити в "зони на мир", отколкото в "зони на война", в повечето случаи защото са разследвали организирана престъпност и корупция, показва още докладът. Почти 1/2 от убийствата на журналисти са извършени в Северна и Южна Америка, като много от тях са в Мексико, Бразилия, Колумбия и Хондурас. "С 47.4% от убитите журналисти през 2022 г. Америка днес очевидно е най-опасният континент в света за медиите, което оправдава прилагането на специфични политики за защита", заяви RSF. Въпреки че много повече журналисти мъже (над 95%) са били убити във военни зони или при други обстоятелства, отколкото техните колеги жени, последните не са били пощадени. През последните 20 г. са убити общо 81 жени журналисти - 4.86% от общия брой жертви в медиите.

 

България се изкачва с 21 места в годишната класация на “Репортери без граници” (RSF) и вече заема 91 място, в сравнение със 112 през миналата година, предава БГНЕС.  За последен път страната ни е била под 100-но място през 2013 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата