Медия без
политическа реклама

САЩ заговориха за сериозна руска заплаха от Космоса

15 Февр. 2024Обновена
Pixabay

Конгресът на САЩ съобщи за "сериозна заплаха за националната сигурност". CNN твърди, че тя е свързана с Русия. Други медии добавиха, че става дума за заплаха от Космоса, където Москва смята да разположи ядрено оръжие.

Председателят на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, републиканецът Майк Търнър, публикува изявление, в което предупреждава за "сериозна заплаха за националната сигурност" и изисква от президента на САЩ Джо Байдън да "разсекрети цялата информация", която е свързана с тази "заплаха". 

Според Търнър, комисията е предоставила на всички членове на Конгреса информация, "свързана със сериозна заплаха за националната сигурност". Каква "заплаха" има предвид, той не уточни. 

Източник от Демократическата партия, "запознат със заплахата", заяви пред NBC News, че става въпрос за "сериозен проблем, който може да бъде дестабилизиращ". Той я описа като "потенциална външна заплаха", но не уточни откъде идва.

CNN, позовавайки се на свои източници, твърди, че заплахата е свързана с Русия. Ройтерс твърди, че тя е свързана с "операции в Космоса". Събеседниците на агенцията не дадоха други подробности.

ABC News добави нов щрих - става дума за руско ядрено оръжие в космоса. Отбелязва се, че руснаците нямали за цел да атакуват цели на земята, а да унищожават спътници. 

Запознати с докладите на разузнаването политици твърдят, че заплахата е сериозна, но няма нужда от спешност, камо ли от паника. Предполага се,че става дума за руски проект, който не е реализиран, но е в напреднала фаза. 

На 9 февруари Русия изстреля в Космоса ракета-носител Союз-2-1В със секретен полезен товар за Министерството на отбраната.

Разполагането на ядрени и други оръжия за масово унищожение в космоса е забранено с договор, подписан през 1963 г. от СССР, САЩ и Великобритания. В момента в него участват повече от 130 държави.

След нахлуването на Русия в Украйна тогавашният ръководител на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин заяви, че използването на противосателитни оръжия може да стане причина за началото на Третата световна война.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказва коментар има ли Русия намерение да разположи ядрено оръжие в Космоса, съобщи ТАСС.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

САЩ, Русия, заплаха

Още по темата