Медия без
политическа реклама

Прокуратурата назначи охрана на журналиста Николай Стайков

04 Юли 2020
Николай Стайков
Николай Стайков

С постановление на наблюдаващия прокурор по образувана преписка в СГП, считано от 03.07.2020 г., е назначена физическа охрана от органите на МВР на Николай Стайков, бивш журналист във в. „Капитал“, живеещ на адрес в гр. София.

Това съобщиха от Софийска градска прокуратура. "Предприетите действия са по повод изявленията на Стайков, направени в публичното пространство относно това, че поради професионалните му ангажименти като граждански активист, жилището му е станало обект на хулигански действия. Същият е възприел като заплахи и телефонни обаждания", се казва в решението. 

Прокуратурата на Република България разглежда като свой приоритет гарантирането на свободата на словото като част от върховенството на правото, заявиха още от институцията.

Стайков, който в момента е журналист от Антикорупционния фонд, е автор на разследването, в което собственикът на най-големия завод за асансьори Илия Златанов разказва за опитите да бъдат присвоени негови фирми с помощта на прокурори, адвокати и нотариуси.

В петък неправителствената организацията “Репортери без граници” призова да му бъде осигурена охрана и отправи критика, че българските власти игнорират заплахите към журналиста.

Седмица преди Антокорупционният фонд да пусне първата част на разследването на Стайков, от организацията съобщиха, че той е получил заплахи. На личния му мобилен телефон през равен интервал от време в продължение на 24 часа, той е получавал обаждания с питане дали това е погребална агенция Стайкови. Домът му, както и къщата на родителите на съпругата му, където са се намирали децата му, пък са били замервани с яйца. Стайков подаде сигнал до полицията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата