Quantcast
Прокуратурата назначи охрана на журналиста Николай Стайков | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата назначи охрана на журналиста Николай Стайков

4 219
Николай Стайков

С постановление на наблюдаващия прокурор по образувана преписка в СГП, считано от 03.07.2020 г., е назначена физическа охрана от органите на МВР на Николай Стайков, бивш журналист във в. „Капитал“, живеещ на адрес в гр. София.

Това съобщиха от Софийска градска прокуратура. "Предприетите действия са по повод изявленията на Стайков, направени в публичното пространство относно това, че поради професионалните му ангажименти като граждански активист, жилището му е станало обект на хулигански действия. Същият е възприел като заплахи и телефонни обаждания", се казва в решението. 

Прокуратурата на Република България разглежда като свой приоритет гарантирането на свободата на словото като част от върховенството на правото, заявиха още от институцията.

Стайков, който в момента е журналист от Антикорупционния фонд, е автор на разследването, в което собственикът на най-големия завод за асансьори Илия Златанов разказва за опитите да бъдат присвоени негови фирми с помощта на прокурори, адвокати и нотариуси.

В петък неправителствената организацията “Репортери без граници” призова да му бъде осигурена охрана и отправи критика, че българските власти игнорират заплахите към журналиста.

Седмица преди Антокорупционният фонд да пусне първата част на разследването на Стайков, от организацията съобщиха, че той е получил заплахи. На личния му мобилен телефон през равен интервал от време в продължение на 24 часа, той е получавал обаждания с питане дали това е погребална агенция Стайкови. Домът му, както и къщата на родителите на съпругата му, където са се намирали децата му, пък са били замервани с яйца. Стайков подаде сигнал до полицията.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев отиде в Горна Оряховица за разбита нарколаборатория

18.10.2020

Обновена

3932 39
Прокуратурата разкрива през ден нелегални цигарени фабрики

12.10.2020

2665 27
ГДБОП задържа престъпна група с 250 кг амфетамини

09.10.2020

747 4

Коментари

mick

Вълците назначили охрана на овцата..  Дали пък така няма да е нещо като в домашен арест и с официална "опашка"?

труфалдин

Не знам за конкретния случай, но в прехода много овци станаха вълци, по-точно "валяци". 

Напр Ку-ку

ЗУИ ПАША

Страхотно представяне, за съжаление ще си останем с филма. Щом  играят такива пари, ще има да се разхождат по съдебните зали докато умрат. ИИИИИИИИИИИИ най вероятно има и други пострадали от измамниците. Може би е хубаво  и те да кажат няколко думи

тютюн

Да го охраняват тежките престъпници, на които мъти водата? Интересно. 

kaily
снимка на kaily

Се пак за Стайков е статията, не за теб. Не спами!

Epikur

 

  Наистина да ти назначат охрана онези, които изобличаваш е доста притеснително. Нека да си спомним един случай преди няколко години, когато отвлякоха едно 17 годишно момиче от Перник на име Мирослава и после я намериха убита. Говореше се за някакво наследство, но вече съм забравил подробности. Помня обаче, че обвиниха някакъв човек, той отричаше, но при нас виновен е този когото посочат. После го поставиха под охрана от полицията но "той издърпа пистолета на охраняващия го  и се самоуби" !??  Нищо че нямаше барутни отпечатъци нито по дрехите, нито по ръцете на "самоубилия се".  Затова написах първото си изречение в този коментар.

Nickolas

... освен това самоубилият се беше и с белезници.

Влез или се регистрирай за да коментираш