Медия без
политическа реклама

Денков: Има сигнал, че полицаи са заплашили действащ министър

Мария Габриел се хвърли да защитава вътрешния министър и нито за момент не осъди полицейското насилие над хората

23 Ноем. 2023Обновена
Николай Денков
EPA/BGNES
Николай Денков

Премиерът Николай Денков обяви, че е получил "информация и за сигнал от организацията "Боец" към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации, и отправят заплахи към конкретен министър в този кабинет". Той обяви, че очаква проверка и за този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР.  Денков говори по време на редовното заседание на Министерския съвет.

"Няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. Има други начини да представят тяхното несъгласие към едно или друго решение, към една или друга личност", обяви Денков. Проверка на "Сега" не откри такъв сигнал нито в районната, нито в градската прокуратура в София. Компетентна да провери такъв сигнал би трябвало да е Софийската районна прокуратура.

"Някои от изказванията, които чувам през последните дни, ме карат да си мисля, че Министерството на вътрешните работи отново е тръгнало в грешната посока", каза още премиерът.

Премиерът Николай Денков ще подаде оставка, ако вътрешният министър Калин Стоянов не осъди полицейското насилие и не накаже виновните полицаи. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Министерския съвет.


"Отново искам да подчертая, че преобладаващото количество от протестиращите използваха тази възможност, която те имат по закон и по право - да протестират, когато не са съгласни с определени институции, но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията, и поради това имат огромна вина за това, което се случи. Тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и където е необходимо – осъдени", добави той. Той повтори, че огромното количество от полицаите изпълниха дълга си така, както трябва да го направят, и могат да бъдат за пример. "Но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си, които използваха насилие, без това да е необходимо, и поради това те също трябва да бъдат разследвани и наказани", категоричен бе премиерът.

Премиерът Николай Денков вече е доволен от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, след като по-рано днес от силовото ведомство съобщиха, че има наказани полицаи заради насилието по време на протеста на футболни фенове в София."От министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тези сигнали ясно да е указано кое от лицата, които ги е предизвикало, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи. От друга страна, по всички сигнали за насилие на полицаите искам яснота – кои са полицаите, как са разследвани, какъв е резултатът и тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в Министерството на вътрешните работи", заяви Денков.

Министър-председателят поиска журналистите, отразяващи протестите на терен, да бъдат защитавани от служителите на реда, така че да могат да вършат работата.

Междувременно вицепремиерът Мария Габриел се хвърли яростно да защитава вътрешният министър Калин Стоянов като  същото време и за момент не осъди полицейското насилие над хората на протеста срещу БФС.

Въпросът за оставка на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов не стои на дневен ред, коментира Габриел в  предаването „Още от деня“ по БНТ в отговор на въпрос ако трябва тя да вземе решение да помисли ли Стоянов за оставка или не.

Мисля, че минахме вече този етап, изобщо този въпрос не стои на дневен ред, каза Габриел. "Това, което стана ясно, е, че министър Стоянов е човек, воден в своите действия от това да има независимост на МВР по отношение на техните решения, че е човек, отстояващ принципите на нулева толерантност към насилието и е човек, който вследствие на анализа и на  фактите по отношение към хора, които са надминали правомощията си, ще направи необходимото те да понесат своята отговорност", посочи още Габриел. 

Тя каза, че не смята, че има напрежение в кабинета покрай искането за оставка на министър Стоянов, а че има изясняване на ситуацията, носене на отговорност на евентуално надминали правомощията си полицаи и междувременно голяма благодарност към онзи огромен брой служители на МВР, които съвестно си вършат работата. Мария Габриел отбеляза, че Стоянов има отлични резултати относно работата за Шенген и това се признава от всички партньори - не само от Австрия и Нидерландия, но и по отношение на работата с Турция, Италия, Германия.

На този етап това, което ме интересува, е спазването на управленската програма и приноса на всеки министър по отношение на заложените в нея действия, отбеляза Габриел, попитана дали би направила промени в състава на кабинета след ротацията ѝ със сегашния премиер акад. Николай Денков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата