Медия без
политическа реклама

Денков е вече доволен от МВР

МВР отстрани само трима служители заради полицейско насилие

21 Ноем. 2023Обновена
Николай Денков лично посрещна българските шахматистки - европейски шампионки, и коментира вътрешния министър на летището
EPA/BGNES
Николай Денков лично посрещна българските шахматистки - европейски шампионки, и коментира вътрешния министър на летището

Премиерът Николай Денков вече е доволен от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, след като по-рано днес от силовото ведомство съобщиха, че има наказани полицаи заради насилието по време на протеста на футболни фенове в София. "Трябва да продължат проверките и тези, които биеха хора и протестиращи, трябва да напуснат структурите на вътрешното министерство. Това обаче са малка част от полицаите. Искам горещо да благодаря, че останалите не бяха изкушени от безобразията. Калин Стоянов тръгна в правилната посока, надявам се да извърви пътя докрая", заяви Денков пред журналисти.

По-рано днес директорът на СДВР Любомир Николов съобщи, че само трима служители на МВР - командир на отделение и двама старши полицаи, са отстранени от работа и срещу тях тече дисциплинарно производство заради действията им по време на протеста. Други двама униформени пък все още са обект на проверка. 

Преди ден премиерът Николай Денков заяви, че ще подаде оставка, ако вътрешният министър Калин Стоянов не осъди полицейското насилие и не накаже виновните полицаи. Днес Стоянов обаче повтори, че няма намерение да подава оставка, защото не носи вина за полицейското насилие по време на протеста, тъй като самият той няма правомощия да ръководи оперативно действията на служителите на терен. Министърът разкритикува съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че се меси в работата на министерството.

Главният секретар на МВР Живко Коцев поиска да не поставяме всички полицейски служители под общ знаменател. "Да спрем да противопоставяме полицията и обществото, а всички да се обединим и да се противпоставим на нарушителите и неправомерните действия на служители в системата", заяви той.

Малко преди премиерът Николай Денков да обяви, че вече е доволен от вътрешният министър, Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" написа гневен пост във Фейсбук, в който също поиска оставката на Калин Стоянов. "Лошото на експертите е, че често хем не си вършат работата професионално, хем бързо могат да развият лоялност към ГЕРБ (справка Хекимян). ППДБ няма да допуснат ненаказано насилие над български граждани поради забавени реакции на някакви си експерти - бъдещи бивши министри", пише Бориславова.

Изобщо не е ясно какво точно радва министър-председателят в съобщението за наказани полицаи. От СДВР не представиха никаква конкретика - какви длъжности заемат провинилите се служители и какво точно са направили, за да заслужат наказания. Още повече, че наказанията са едва три, въпреки че разказите за полицейско насилие са десетки. Репортерът на "Мач Телеграф" Николай Парашкевов разказа как му е била пукната главата след удар от маскиран полицай. Друг мъж пък се оплака от счупен нос. 

"Бях в заведението, гледахме мача с приятели, около петима-шестима души, когато изведнъж влязоха с палки и сълзотворен газ, караха наред. Не виждах абсолютно нищо. Около мен само чувах: "Не, спрете, спрете", разказа пък Марио Сулев за полицейски рейд в заведение след протеста. Така че МВР дължат отговори дали хората, издали заповедите за тези действия, са наказани.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и шефът на МВР Калин Стоянов се сблъскаха челно в ефира на Нова телевизия по темите за полицейското насилие и политическото вмешателство в работата на МВР.

"Сега" припомня, че наказания за полицаи имаше и след насилието по време на антиправителствените протести през 2020 г. Тогава няколко души, които впоследствие осъдиха МВР, бяха бити под колоните на Министерския съвет, сред които и журналистът Димитър Кенаров. Тези наказания за служителите на реда обаче бяха символични. 

Андон Андонов, който по онова време е началник на сектор към отдел "Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред", получи забрана за повишение за срок от 2 години. Дисциплинарната проверка установява, че Андонов е дал указания за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че е участвал в боя над тях, когато вече са били с белезници. Със забрана за повишаване в длъжност за 1 година беше и младши инспектор Стоян Стоименов, който е бил старши полицай в 01 група към спецсилите на СДВР. С по-леко дисциплинарно наказание "порицание" е младши инспектор Али Алиев, полицай в „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред“ - СДВР. "Порицание" за същия срок е получила и Дани Димитрова. Всички тези наказания бяха потвърдени от съда.

Прокуратурата цяла година отказваше да отговори дали разследва полицейското насилие от протеста на 10 юли 2020 г. После под обществения натиск след излъчените кадри на побоя под колоните на МС, обяви лаконично, че има четирима обвинени за лека телесна повреда, "които към момента на деянието са били служители на МВР". До момента не е известно те да са предадени на съд.

Все повече случаи на полицейско насилие на протеста на футболни фенове в София започват да излизат на яве.  Днес и двете частни национални телевизии показаха подобни случаи.

На 22 ноември (сряда) от 14:30 ч. свиквам извънредно заседание на парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, на което ще бъде изслушан министърът на вътрешните работи, съобщи във Фейсбук председателят на комисията Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС).  

Освен вътрешния министър Калин Стоянов, депутатите ще изслушат и главния секретар на МВР, заместник главния секретар на министерството, директора на главна дирекция "Национална полиция", директора на СДВР, директора на главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и директора на дирекция "Инспекторат" "във връзка с осъществената охранителна дейност на заявения мирен протест срещу ръководството на БФС, проведен на 16 ноември 2023 г." , пише в поста си Атанасова.

ПП-ДБ пък внесе проект за създаване на временна парламентарна комисия по повод събитията от нощта на футболния протест. Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов. Проекторешението предвижда комисията да се създаде за срок от един месец и да се състои от 18 народни представители.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

полицейско насилие

Още по темата