Медия без
политическа реклама

Кирил Петков и МВР шефът се сблъскаха челно кой кого кога и защо е натискал

Борисов трябва да почне да говори истината, призова съпредседателят на ПП

21 Ноем. 2023Обновена
Вътрешният министър Калин Стоянов и лидерът на ПП Кирил Петков се сблъскаха челно за МВР
БГНЕС
Вътрешният министър Калин Стоянов и лидерът на ПП Кирил Петков се сблъскаха челно за МВР

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и шефът на МВР Калин Стоянов се сблъскаха челно в ефира на Нова телевизия по темите за полицейското насилие и политическото вмешателство в работата на МВР. Двамата влязоха в безумни препирни кога и колко пъти са се срещали, кой е лансирал Стоянов и оказвал ли е натиск Петков. Накрая Петков заяви, че Стоянов вече не е техен министър, а на ГЕРБ и ДПС, докато МВР шефът смята, че проблеми няма и всички още са един екип.

Кирил Петков обясни подробно как е избрал именно Калин Стоянов за шеф на МВР. При съставянето на правителството за МВР са търсили човек, който да не е политически обвързан, а да е неутрален. От ГЕРБ са предложили няколко кандидати, които ПП-ДБ са отхвърлили. ГЕРБ също са отхвърлили кандидати на ПП-ДБ. В крайна сметка Калин Стоянов бил подаден от ГЕРБ като експертна фигура, която Петков приел, след като провел интервю с него. За него знаел, че е млад, бил разследвал изнесените с чували пари, предназначени замагистралите, и е заемал позиции, които са нормални за промяната, която искат. Преди да стане министър, Стоянов поискал да пита съпругата си. След два дни се съгласил.

Петков отхвърли обвиненията, че е оказвал политически натиск върху Стоянов, като каза, че се е виждал с него само веднъж - през август. Тогава, докато всички били на почивка, Стоянов изведнъж решил да сменя 17 шефове на областни дирекции на полицията. "Негова работа си е, но отидох да говоря с него, защото исках да разбера дали изборът е на базата на това да има честни избори и дали тази чистка е с професионална насока. "Попитах го сигурен ли е, че никой не му влияе, че може да има доверие на всички, които сменя. Той ме увери, че ако искаме да носи отговорност, трябва да го оставим да си върши работата както прецени. Оттогава не съм говорил с него", обясни Петков. И добави, че не е казал нито едно име, което да бъде назначено.

Петков повтори, че иска оставката на МВР шефа по две причини - че след протестите той не е осъдил категорично полицейското насилие над мирни граждани и заради политическите обвързаности, които проличали след пламенната защита от страна на ГЕРБ и ДПС. "След кадрите, ако той беше казал, че е недопустимо полицаи да бият граждани по кафенета и че ще направи всичко възможно да потърси отговорност от нарушителите... А той каза, че всичко е окей, всички са се справили, едно спокойно чувство, това взриви нашата парламентарна група. Не може да ги биеш с палка, а министърът да каже, че не е възмутен. Недопустимо е столицата да гори, а ти да си на кино", посочи Петков. Според него не е достатъчно да кажеш, че осъждаш насилието, а да гарантираш, че то ще бъде наказано. 

"Преди да се видят фактите, ГЕРБ и ДПС скочиха да бранят министъра като на живот и смърт. Щом го защитават преди да са чули истината, се съмнявам, че има политическа зависимост. До вчера не знаех, че има такава, но днес виждам. Борисов като има проблем, иска да се отърве от него, а сега застана с гърдите си да го брани, без да е видял детайлите", посочи той.

Петков на няколко  пъти директно обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в лъжа. Освен по въпроса кой е предложил Калин Стоянов, Борисов излъгал и че един от зам.министрите в МВР е назначен, само защото е бил бодигард на Петков. "Става дума за Кирил Ценкин, той е голям професионалист, преди 6 г. той е бил охрана и на Борисов. Крайно време е Борисов да започне да говори истината. Ценкин е управлявал екипи в НСО и не е просто охранител", каза Петков. 

По средата на разговора с Петков по телефона изненадващо се включи вътрешният министър Калин Стоянов, който почна да опровергава лидера на ПП. "Срещата не е била една, а няколко - в МВР, и това може да се провери. Имаше и много телефонни разговори, в които той се опитваше да се намесва в дейността и кадровата политика на МВР - кой служител на какъв ръководен пост да сложим, и да не махам някои от директорите, които исках да махна", твърди Стоянов. Това видимо ядоса Петков и той влезе в пряк диалог със Стоянов.

"От август насам имали ли сте обаждане от мен?", попита Петков. "А до август? До тогава имаше много разговори и лични срещи", контрира Стоянов. "Аз някога да съм ви говорил за име", настоя Петков. Стоянов продължи да повтаря, че Петков се е срещал с него в МВР многократно.

Петков поиска да разбере дали има други лидерии, с които МВР шефът се е срещал. Стоянов призна, че е имал срещи с Делян Пеевски и Бойко Борисов, но те били в кулоарите на парламента. И се опита да насочи атаката към главния секретар на МВР Живко Колев, който е лично назначение на ПП и който незнайно защо остана извън скандала около полицейското насилие по време на протеста срещу БФС, въпреки че той е на най-високата професионална длъжност в министерството. "Оперативното ръководство на службите е на главния секратар", няколко пъти повтори Стоянов, но Петков не поде тази тема.

Вътрешният министър продължава да увърта по въпроса за полицейското насилие. Той каза, че не толерира такъв вид поведение и че всеки полицай, който си е превишил правомощията, ще понесе дисциплинарна или наказателна отговорност. Но запитан дали е редно и законно полицай да бие с палка паднал на земята и вече обезоръжен подпалвач на контйенер, Стоянов отговори с контра въпрос дали е редно въпросният човек да пали контейнери. На всеки въпрос за конкретна ситуация за полицейско насилие, заснета на видео, той насочваше разговора към пострадалите полицаи. "Не се оправдавам, но вие опитваме всички да поставите под общ знаменател", оплака се той.

Кирил Петков не пропусна да жегне министъра, че е бил на кино по време на протеста. "На терен трябва да е професионалната фигура в МВР /гл.секретар, бел.ред./, елате вие на първия ред, да изпитате емоцията при протестиращите следващия път", отвърна Стоянов. "Със сигурност няма да съм при вас на кино", реагира Петков.

Въпреки сблъсъка, Стоянов не вижда проблем да продължи да е министър. "Не виждам какъв е проблемът, ние имаме доверие, работим, един екип сме, аз не споря с никого", заяви той.

След бурния разговор Петков заключи, че ако досега е бил за това експертни фигури да стават министри, вече смята, че трябва да се издигат само хора, които са ясно обвързани политически, за да могат да носят политическа отговорност. Той обаче призна, че има и министър на ПП, който не си върши работата - на електронното управление Aлександър Йоловски, който също го обвини в натиск. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?