Медия без
политическа реклама

Прокуратурата се отказа от делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

Спецобвинителите не протестираха оправдателните им присъди

11 Май 2021
28 юни 2020 г. Трайчо Трайков и Иво Прокопиев в специализирания съд.
БГНЕС
28 юни 2020 г. Трайчо Трайков и Иво Прокопиев в специализирания съд.

Прокуратурата не е протестирала срещу оправдателните присъди на Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков по делото за продажбата на миноритарния дял от EVN. Така решението на апелативния спецсъд, който като втора инстанция прие, че тримата са невинни, влиза в сила. Това съобщи "Капитал", чийто издател е Прокопиев. Адвокат Даниела Доковска, която защитава Прокопиев, потвърди пред "Сега", че протест няма. "Това е едно от най-нелепите дела, в които съм участвала", коментира тя.

На практика излиза, че прокуратурата признава провала си по знаковото дело, констатиран от спецсъдиите. Окончателно оправдани са и трима служители на инвестиционния посредник "Булброкърс" - Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев.

След като оправдателните присъди на първата инстанция станаха известни, главният прокурор Иван Гешев написа в Туитър: "Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот." 

Иво Прокопиев беше обвинен, че в края на март 2010 г. се е изказал в полза на продажбата на миноритарния дял в ЕВН пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Така той подпомогнал тогавашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление. Дянков беше подсъдим за оказван натиск върху тогавашния ръководител на Агенцията за приватизация и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД. Трайчо Трайков беше обвинен за безстопанственост, защото е апортирал дяловете на държавата в Държавната консолидационна компания, т.е. изпълнил е решението на правителството. Впоследствие тези дялове са продадени през фондовата борса. На подсъдимата скамейка няма нито един човек от Агенцията по приватизация, въпреки че точно тя е в основата на сделката.

"Този тормоз най-после приключи. Загубата на време и нерви обаче остава, както и средствата, изхарчени от държавните институции. Дано има поуки за изграждането на правова държава", коментира приключването на делото Симеон Дянков, цитиран от "Капитал".

"Когато ме заплашиха, че ще ми повдигнат това обвинение, ако не постъпя по определен начин, реагирах с насмешка - нима държавата ще си позволи да стъпче всяка норма на законност точно чрез институцията, призвана да я защитава? Надявам се, че народът ще овласти достатъчно свои представители, които да се погрижат такава злоупотреба с правото повече да не е възможна", каза Трайчо Трайков.

"Ще попитате - от прокуратурата казаха ли едно "Извинявай" - че лъгаха, деляха на нула, за да им излязат сметките, клеветяха по медиите и настройваха хората, съсипваха репутации, здраве и нерви, кариери и възможности за бизнес и караха хора да плачат от страх за близките си? Тц...

Допълнение: Не, запорът на активите ми, направен от КПКОНПИ по повод на това дело не е свален и тепърва ще трябва да се боря в съда за правото да разполагам с парите и имуществото си", написа той във "Фейсбук".

След повече от 4 години тормоз дори прокуратурата се отказа да твърди, че черното е бяло и прие решенията на двете...

Posted by Traicho Traikov on Monday, May 10, 2021

"Оценявам решението на прокуратурата да не протестира оправдателната присъда като проява на здрав разум и знак за нормализация в обществото. Преминахме през един напълно ненужен съдебен процес, чиято цел не беше търсене на справедливост, а оказване на натиск за потискане на обществената дейност на няколко публични фигури. В моя случай става дума за натиск върху критичната позиция на "Капитал" и "Дневник" към властта. Най-голямото възмездие поне за мен би било да бъдат намерени институционални гаранции, че в България никой повече няма да бъде тормозен по този груб начин и репресивната сила на държавата няма да се прилага в частна или политическа полза", заяви Прокопиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Прокуратурата упорства срещу пускането на Биляна Петрова

11 Юли 2024

Махат всички стикери от предното стъкло на колите

09 Юли 2024

ГЕРБ затваря кранчето на лесните пари за безработица

12 Юли 2024

ДПС-Доган официално бойкотира ДПС-Делян

09 Юли 2024

Лагерите в ДПС се обвиняват в етническа омраза

12 Юли 2024