Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цацаров ще подаде оставка като шеф на КПКОНПИ

Мотивите му ще бъдат обявени в Народното събрание

13 Яну. 2022Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Председателят на Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество Сотир Цацаров изненадващо обяви, че ще напусне поста си до 1 март. От КПКОНПИ потвърдиха пред "Сега", че Цацаров се оттегля. Те обаче отказаха да говорят за мотивите му преди оставката да бъде депозирана пред Народното събрание.

По-рано днес в писмен отговор до в.“24 часа“ за законовите промени по линия на КПКОНПИ Цацаров: "Ще коментирам декларираните намерения за законодателни промени следващата седмица, след като изпълня своето решение да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си".

Бившият главен прокурор Цацаров оглави КПКОНПИ на 11 декември 2019 г. Мястото му в съдебната система обаче по закон се пази. Така че след 1 март Цацаров може да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура. 

Неговата оставка като председател на КПКОНПИ, както и тази на главния прокурор Иван Гешев е една от основните цели на новите управляващи. Очаква се в скоро време да бъде представен и правителственият законопроект за реформа в КПКОНПИ и разделянето й на две комисии. 

 

Пред четворната коалиция се очертават твърде тежки месеци със старото наследство от ГЕРБ и актуалните кризи -  с Ковид -19 и цените в енергетиката.

 

 

Избраният за нов главен прокурор Иван Гешев подкрепи кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия, предава Нова тв.  Това се случило по време на акция на Асоциацията на прокурорите по залесяване на Тревненския балкан.
Необходимите законодателни промени, които да помогнат за махането на главния прокурор Иван Гешев и на шефа на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров, може да бъдат направени бързо.
Адвокат Екимджиев, как да разчитаме посланието от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, че не иска главният прокурор Иван Гешев да държи монопола върху това кои дела от България да се прехвърлят към европейската прокуратура?

 

Още по темата