Quantcast
Цацаров ще подаде оставка като шеф на КПКОНПИ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Цацаров ще подаде оставка като шеф на КПКОНПИ

Мотивите му ще бъдат обявени в Народното събрание
Обновена
4 133
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Председателят на Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество Сотир Цацаров изненадващо обяви, че ще напусне поста си до 1 март. От КПКОНПИ потвърдиха пред "Сега", че Цацаров се оттегля. Те обаче отказаха да говорят за мотивите му преди оставката да бъде депозирана пред Народното събрание.

По-рано днес в писмен отговор до в.“24 часа“ за законовите промени по линия на КПКОНПИ Цацаров: "Ще коментирам декларираните намерения за законодателни промени следващата седмица, след като изпълня своето решение да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си".

Бившият главен прокурор Цацаров оглави КПКОНПИ на 11 декември 2019 г. Мястото му в съдебната система обаче по закон се пази. Така че след 1 март Цацаров може да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура. 

Неговата оставка като председател на КПКОНПИ, както и тази на главния прокурор Иван Гешев е една от основните цели на новите управляващи. Очаква се в скоро време да бъде представен и правителственият законопроект за реформа в КПКОНПИ и разделянето й на две комисии. 

 

 

 

 

Още

БЕХ е "заработил" огромна печалба през 2021 г.

21.05.2022

3336
Опозицията се обедини за оставката на зам.-шефа на НС Мирослав Иванов

18.05.2022

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА, ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4101
С война най-лесно се прикриват провалите в икономиката