Медия без
политическа реклама

Министър Йорданова: Скоро ще поискам уволнението на Гешев

08 Февр. 2022

Правосъдният министър ще внесе възможно най-скоро искане до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това каза в предаването "(О)позиция" на "Сега" министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Тя коментира днешното решение на Конституционния съд, че министърът има право да иска уволнението на главния прокурор.

"Ние подготвяме поредното предложение до ВСС за предсрочно прекратяване на мандата предвид наличие на конституционни основания и във възможно най-скоро време то ще бъде внесено. Не казвам и че с едно искане ще изчерпим всички основания, нека да следваме процедурата", каза министърката. 

Според нея решението на КС е очаквано, а текстът, който конституционните съдии тълкуват е безспорен, и единствено мнозинството във ВСС и прокуратурата  са го тълкували по друг начин.

Йорданова отказа да разкрие какви факти ще съдържа искането ѝ до ВСС. Но коментира, че очаква съветът "да прояви отговорност и мъжество и да разгледа по същество въпросите". "Не търся сензация, настоявам да се прилага законът. Няма смисъл да спекулираме, преди документът да бъде завършен и внесен в компетентните органи", обясни тя.

Министърката коментира и искането на антикорупционната комисия КПКОНПИ в комисията да бъдат предоставени сигналите срещу Гешев, постъпили в МП и призоваването ѝ да се яви там. "Сигналите се обработват. Не всеки сигнал, който може да твърди нарушение на Гешев, е в компетенцията на КПКОНПИ. Комисията ще получи всичко, което е в компетентността й в законовия едномесечен срок", обясни Йорданова. Вчера тя не се яви в комисията с обяснението, че това не е законно.

Във видеото тя коментира активността на прокуратурата и странния й синхрон с ДПС на тема „златните паспорти“, призоваването на премиера Кирил Петков от държавното обвинение, както и кога ще има законопроект, свързан със санкциите "Магнитски". 

В същото време КПКОНПИ изпрати втора покана към министъра на правосъдието да се яви на изслушване. Йорданова е призована да се яви в 11.00 ч. в четвъртък, 10 февруари, за "снемане на сведения с оглед извършена проверка".  С отделно писмо от Комисията призовават Йорданова в срок до 10 февруари да предостави копия на "сигнали, получени в министерството, срещу главния прокурор Иван Гешев".

Междувременно във вторник по обяд премиерът Кирил Петков е бил редовно призован за разпит във Върховната касационна прокуратура, предаде bTV. Призовката е била връчена на главния секретар на Министерския съвет.

Кирил Петков ще трябва да посети прокуратурата в сряда по обяд. В понеделник стана ясно, че държавното обвинение иска повече подробности за лицата, които премиерът е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица. След това Петков също заяви, че ще задава въпроси на прокурорите – за "Барселонагейт", магистралите, ББР и ред други скандални случаи от последните години. Призовка вече получи и присъствалата на срещата говорителка на правителството Лена Бориславова.

Още по темата