Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пеевски отправи специфични предупреждения към премиера

ДПС се обърна и към Европейската комисия за "златните паспорти"

08 Февр. 2022Обновена
Спецпрокуратурата за казуса със "златните паспорти"

Спецпрокуратурата за казуса със "златните паспорти"

Posted by bTV Новините on Tuesday, February 8, 2022

Пресцентърът на ДПС разпространи позиция на депутата Делян Пеевски, в която той отправя енигматични предупреждения към премиера. Нарича го "просто Киро" и му препоръчва на специфичен жаргон да "намали спускането по снежните магистрали". В позицията си депутатът настоява отново, че заемът на "Булгартабак", отпуснат от ББР, нямал нищо общо с него и призовава БНБ да се произнесе. Вчера Петков посочи този заем и настоя прокуратурата да изясни каква е връзката на Пеевски с него.

Санкционираният по Закона Магнитски за уреждане на "златни паспорти" на чужденци Пеевски обвинява в позицията си "Продължаваме промяната", че откраднали проектозакона на ДПС за отмяна на инвестиционното гражданство. Той отново напомня, че обжалва санкциите по Магнитски , "вярва в американското правосъдие" и предупреждава Кирил Петков да внимава на кого служи.

По-късно същия ден от ДПС съобщиха, че евродепутатите им са се обърнали към Европейската комисия по въпроса за придобиването на гражданство срещу инвестиции. "Счита ли ЕК, че схемите за „златни паспорти“ спазват буквата и духа на Договорите, Шенгенския кодекс, принципа за лоялно сътрудничество между държавите членки и правилата на ЕС за недискриминация?", пишат в запитването си до комисията Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели. Тримата очакват от комисарите и отговори по какъв начин ще подкрепят премахването на подобни практики и какво ще предприемат, ако продължат да се прилагат.

Междувременно спецпрокурори влязоха в Българска агенция за инвестиции (БАИ), съобщи говорителят на спецпрокуратурата. Обискира се кабинетът на изпълнителния директор Стамен Янев. Разследващи и прокурори са и в Министерството на правосъдието - дирекция "Българско гражданство", МВР - дирекция "Миграция" и Министерство на икономиката. Акцията е във връзка с т.нар. златни паспорти - даването на българско гражданство по ускорена процедура заради направени инвестиции.

От изявлението на Кръстев се разбра, че разследването е образувано вчера по сигнала на депутата от ДПС Хамид Хамид. То се води за това, че в периода 2015-2021 г. е съществувала организирана престъпна група с користна цел, в която вероятно са участвали служители на агенцията за инвестиции. Прокурорите проверяват цялата процедура за предоставяне на гражданство срещу инвестиции. А на ДАНС е възложено да провери какъв е произходът на парите, които са послужили за инвестиция и какво е тяхното движение.

По делото работят петима следователи и двама прокурори, тъй като те от фактически и правна сложност. Освен това може да са застрашени интересите на България - членството й в Шенген, както и отпадането на американските визи за българи. За случая ще бъдат уведомени ЕК и европарламентът, каза още Кръстев.

Той отказа да говори за евентуални обвиняеми по делото, тъй като то е още в много ранен етап. Разследват се всички преписки по издаване на паспорти срещу инвестиции в посочения период.

По информация на БНТ в БАИ се обискира кабинетът на изпълнителния директор Стамен Янев. На въпрос дали ще се провери версията за връзка на Янев с премиера Кирил Петков, говорителят на спецпрокуратурата отговори, че разследващите работят по всички версии. Към момента няма данни за съпричастност на министър-председателя, уточни прокурор Кръстев.

ОБЯСНЕНИЯ

По обед същия ден Стамен Янев даде брифинг за медиите. Той отказа да коментира изявленията на прокуратурата, че се занимава с организирана престъпна група. "БАИ нито издава визи, за да влизат чужденци на територията на България, нито по някакъв начин предоставя адреси, нито контролира финансови институции, не издава документи за постоянно пребиваване. По никакъв начин няма и отношение във връзка с крайния златен паспорт. БАИ единствено проверява наличието на сделка с финансов актив, която се удостоверява с документи от лицензирани финансови институции", обясни Янев пред журналистите правомощията си.

Той обяви, че няма представа откъде идва фокусът върху неговата агенция. Отрече да му е оказван натиск да помага на кандидати за инвестиционен сертификат. Янев заяви, че през 2013 г., когато е променен законът, за да позволи раздаването на паспорти срещу инвестиции, депутатът Хамид Хамид е бил един от "яростните защитници" на тази поправка.

 

 

Върховната административна прокуратура проверява сигнал на народен представител от ДПС, отнасящ се до т. нар. златни паспорти".  По този начин държавното обвинение откликва светкавично на кампанията, която Движението предприе през последната седмица по темата.

 

Откакто в България е въведена възможността да се дава гражданство срещу определени инвестиции, няма реално направени вложения в страната срещу раздадените т. нар. златни паспорти. Това става ясно от мотивите към законопроекта за премахването на тази процедура.

 

Още по темата