Quantcast
Доган иска плажът до сарая да остане частен | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Доган иска плажът до сарая да остане частен

Проектантът на имението обжалва вписването на крайбрежната ивица в кадастъра
6 706

Проектантът на сарая на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк Росенец обжалва пред съда решението за вписване на ивицата до резиденцията като плаж в кадастралните карти, съобщи партия "Да, България".

На 5 ноември м.г. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) – Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и вписване на ивицата като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предназначение на територията като “защитена”. Въпреки решението обаче вписването на плажа все още не е факт. След запитване от общинския съветник от "Демократична България" в Бургас Димитър Найденов защо се бави изпълнението на заповедта на началника на СГКК, от службата отговарят, че “в законоустановения срок срещу нея е постъпила жалба”.

Арх. Калин Тихолов като представител на фирма “Стрейтлайн” обжалва пред Административния съд в Бургас заповедта за нанасянето на плажа на картата и иска отмяната ѝ като незаконна. Той казва, че представляваното от него дружество е собственик на постройка на брега, въпреки че няма нотариален акт за нея.

В мотивите си Тихолов твърди, че липсата на ивицата в регистрите не представлява “явна фактическа грешка”, както се посочва в решението на СГКК-Бургас. Според него е под съмнение дали изобщо има плаж на това място, като брегът не бил покрит с пясък и чакъл, а “е естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”. Видеокадри от 2016 г. обаче ясно показват, че край сарая на Доган има пясъчна ивица, макар към днешна дата плажът там да е засипан с камъни.

Арх. Тихолов иска иска още съдът да назначи експертиза и лицензиран геодезист да отговори с какво е покрита ивицата, вярно ли е заснета тя и вярно ли са отразени границите на терените. Иска и експертиза от лицензиран геолог, който да извърши ядкови сондажи и чрез геоложки разрез да посочи наличието на пясък, чакъл или други седиментни или скални образувания в пробите, както и приблизителното им отлагане. Предстои Административният съд в Бургас да реши дали и кога да разгледа жалбата. До приключването на случая плажът няма как да бъде отразен като такъв.

СЕГА ПРИПОМНЯ,

че лятната резиденция на Доган отново стана център на скандал, след като през юли миналата година съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов дебаркира с лодка на брега край имението. Там обаче беше посрещнат от охранитени на Националната служба за охрана, които грубо го изблъскаха във водата и не му позволиха да стъпи на държавния бряг. Впоследствие двама от гардовете бяха уволнени, а други четирима по-леко наказани.

Последва и проверка на прокуратурата, която показа, че за изградените строежи и обекти на нос "Чукалята" в парк "Росенец" - "Двуетажна масивна сграда", три бунгала, "Триетажна масивна сграда", "Оранжерия – 500 м2", "Двуетажна сграда", на място не са представени строителни книжа. И в община Бургас също няма одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж.

За пристана за яхти няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж. Не се съхраняват строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за мостик - кейова стена. Министър Росен Желязков е докладвал че пристанището не е в регистъра по Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата. Не е издавано удостоверение за експлоатационна годност за специализиран пристанищен обект "Пристан за яхти и лодки - Отманли".

От проверката на място, както и от кадастрални скици на имота се установява, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. За констатираните данни за извършено документно престъпление материалите са изпратени на Върховната касационна прокуратура, но все още държавното обвинение не е съобщило за привлечени към наказателна отговорност.

 

Още

Митьо Очите излиза от ареста с гривна за наблюдение

22.07.2021

541
Казусът „Росенец“ преля в споровете за новото правителство

22.07.2021

Обновена

2144
Страсбург осъди България за предаден на Ердоган турски журналист

20.07.2021

10700