Медия без
политическа реклама

Дейвид Камерън зове за подкрепа на Украйна в София

След България британският външен министър отива в Полша и Германия

БГНЕС
Британският външен министър Дейвид Камерън, премиерът Николай Денков и външният министър на България Мария Габриел.

Британският външен министър Дейвид Камерън пристигна в България по повод засиления политически диалог между Великобритания и страната ни, се казва в съобщение, разпространено от Външното ни министерство. Поканата е отправена от външния министър Мария Габриел. 

Камерън вече се срещна с премиера Николай Денков и Габриел. Обсъдени са били войната в Украйна и миграцията. ''Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа на този фронт'', заяви Денков. И допълни, че това е въпрос, който ще предопредели историческите събития през следващите години. 

От Външно министерство припомнят, че по време на посещението на вицепремиера Мария Габриел през октомври 2023 г. в Лондон е подписана Съвместна декларация за стратегическо партньорство между България и Обединеното кралство. През януари 2024 г. вицепремиерът Мария Габриел и лорд Камерън проведоха среща в рамките на Световния икономически форум в Давос.

След България обиколката на Камерън продължава в Полша, а след това в Германия, където ще участва на Мюнхенската конференция за сигурност,  която започва в петък.

Дейвид Камерън използва случая, за да отправи призив към американския конгрес, който днес гласува пакет от  иконономически мерки. Британският външен министър изтъкна, че единственото, което е необходимо сега, е политическата воля на държавите, подкрепящи Украйна. И поздрави България за това, че се е отказала от руския нефт и газ.  По думите му историческият урок от всичко това е, че ако се разреши на Путин да превземе друга държава, той няма да се спре до там, а ще иска още. "Ако искаме да продължим да се борим за свобода, трябва да подкрепим държавата, която защитава своите граници", кяа още Камерън.

''Важна за нас е регионалната стабилност, с основен фокус Черно море. Радвам се, че имаме добра подкрепа, Черно море е стратегически важно и за НАТО, и за Обединеното кралство, и за България. Днес повече от всякога трябва да продължим да работим заедно срещу феномен, който се развива всеки ден, който се ползва за разделяне на общество и партньори'', заяви външният министър Мария Габриел. 

Следобед Дейвид Камерън се срещнал и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. За това съобщи герберският водач във Фейсбук профила си. 

 

Ключови думи:

Дейвид Камерън, Украйна

Още по темата