Медия без
политическа реклама

Сенатът на САЩ одобри помощта за Украйна

13 Февр. 2024

Сенатът на САЩ подкрепи законопроект за помощта за Украйна, Израел и Тайван. "За" гласуваха 70 сенатори, 29 бяха "против". Гласуването означава, че 19 републиканци са подкрепили законопроекта. Пакетът на стойност 95 млрд. долара включва средства за борбата на Израел срещу бойците на Хамас (14 млрд долара) и за ключовия стратегически съюзник Тайван ($4.83 млрд) , но лъвският пай е за Украйна, която трябва да попълни изчерпаните си запаси от боеприпаси, оръжия и други жизненоважни нужди - 61 млрд. долара.

Предстои гласуване в Камарата на представителите, където перспективите пред проекта не са големи.

"Камарата на представителите няма да одобри законопроекта на Сената, който ще осигури милиарди допълнителна помощ за Украйна", това заяви републиканецът Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на САЩ, предаде АФП.

Републиканците бойкотират законопроекта, тъй като той не включва промени в имиграционната политика на САЩ.

"Републиканците от Камарата на представителите бяха пределно ясни от самото начало на дискусиите, че всяко т.нар. допълнително законодателство в областта на националната сигурност трябва да признава, че националната сигурност започва от собствената ни граница", заяви Джонсън.

Ключови думи:

Сенат, Украйна

Още по темата