Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДБ настоява да се сменят шефове на спецслужби

Вече предупредих, че има риск при редовно правителство да се получат напрежения, обяви Атанас Атанасов

08 Дек. 2021
БГНЕС

"Демократична България" ще постави пред коалиционните партньори въпроса за смяната на шефове на специални служби. Това каза пред БНТ съпредседателят на формацията Атанас Атанасов.

Той обяви, че след ГЕРБ смяната на шефвете на специалните служби е била наложителна, защото по времето на управлението на правителството на Борисов този сектор е бил приспан. По негови думи целта е била службите за сигурност не да разкриват, а да прикриват престъпленията, които са се вършели по време на това управление.

"И беше наложително да бъдат извършени тези промени, но не беше удачно служебно правителство, назначено от президента да прави предложения на своя патрон за тези промени. В смисъл, че не трябваше да бъдат назначавани като титуляри шефовете на служби", разви тезата си Атанасов. Той добави: "Още тогава предупредих, че има риск при редовно правителство да се получат напрежения".

Веднага след това той каза, че ще поставят в коалицията въпроса за персонални промени, но не назова кои точно шефове на специални служби има предвид. 

С някои изненади премина вторият ден, в който президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарните сили за редовно правителство.

 

Само ден по-рано Атанас Атанасов обяви по време на консултациите и пред президента Румен Радев, че е загрижен от промени в сектора за сигурност, извършени по време на служебните правителства, в резултат на които секторът е дебалансиран. "По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специални служби и това трябваше да се случи, защото по време на борисовото управление секторът за сигурност беше кадруван от удобни хора, които не разкриваха, а прикриваха злоупотребите. Но някои от назначенията според нас не бяха удачни", обяви той тогава. И даде дори конкретен пример в лицето на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Атанасов поиска тези въпроси да бъдат обсъдени с президента. "Приветствам вашата загриженост за сектор „Сигурност”. Да, има много проблеми, които да бъдат решавани. Аз съм далеч от мисълта тук, в тази обстановка, да правим кадрова оценка, и то персонална, на назначенията в структурите за сигурност", му отвърна Радев. 

Президентът и назначеното от него правителство успяха само за няколко месеца да сменят на практика ръководителите на всички ключови за държавата и управлението структури в сектора за сигурност. Бяха подменени ръководителите на ДАНС, ГДБОП, Военна полиция, военното разузнаване, цивилното разузнаване, ДАТО, както и главният секретар на МВР, който е и най-висшата професионална длъжност там. Сменени бяха и ръководителите на вътрешна сигурност, на инспектората, административният секретар на МВР, на националната полиция, на жандармерията.

 

Ръководителите на специалните служби са верни на Борисов, а не на България, коментира днес президентът Румен Радев в град Златица, където бе на посещение в медодобивния комбинат на "Аурубис". ДАНС и ДАР не работят с мен, говоря не за служителите от ДАНС, а за шефовете им.
Ако през последните години някой беше казал, че ще има правителство, което да смени само за няколко седмици почти 100 на сто от ръководителите на служби в сектора за сигурност, всички щяха да му се изсмеят. Случи се без кой знае колко шумни спорове и скандали.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?