Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДБ удари от засада президента на консултациите

Десните предупредиха Радев за неудачни назначения в сектора за сигурност и изразиха скептицизъм за реформите на бъдещия кабинет

07 Дек. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Консултации с парламентарната група на "Демократична България" от 47-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на "Демократична България" от 47-ото Народно събрание

Posted by Румен Радев on Monday, December 6, 2021

С някои изненади премина вторият ден, в който президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарните сили за редовно правителство. Така изисква от него конституцията, преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на най-голямата формация - "Продължаваме промяната" (ПП). Първо държавният глава разговаря с представители на ИТН, които не му създадоха проблеми. Когато обаче дойде редът на "Демократична България" (ДБ), Радев беше хванат в засада от изявленията на десните политици. Те не само изразиха скептицизъм колко далеч може да стигне бъдещото правителство в своите реформи, но и косвено упрекнаха президента за направените по време на неговите служебни правителства кадрови смени по върховете на структурите за сигурност на страната.

Вчера Радев разговаря с представители на ПП, ГЕРБ-СДС, ДПС и "БСП за България".

Президентът Румен Радев проведе първия етап от консултациите с формациите в 47-ото Народно събрание, които по конституция трябва да организира преди да възложи на най-голямата политическа сила да състави правителство.

 

От ИТН обещават да са лоялни партньори, ако и другите са такива

Най-напред Радев разговаря с представители на ИТН, водени от зам.-председателя на партията Тошко Йорданов. Президентът ги посрещна с комплимент: "Вашата политическа сила вече доказа себе си като част от промяната в България. Много български избиратели продължават да виждат във вас надеждата за една нова и откровена политика, която назовава ясно проблемите и не ги замита под килима. И съм убеден, че с опита, особено от изминалата година, вие вече имате ясна представа за задачите и предизвикателствата пред едно ново управление и имате готовност да допринесете активно за тяхното разрешаване."

Йорданов увери държавния глава, че партията му ще направи всичко по силите си, за да има редовно правителство, и оцени предизвикателствата пред страната като "доста по-големи, отколкото бяха преди три месеца". "Това, което ние винаги сме правили, е да си спазваме думата. Така че ние ще продължим да бъдем такива, каквито сме – без политическо лицемерие, ще назоваваме нещата такива, каквито са, ще бъдем предвидими и лоялни партньори, ако, разбира се, колегите от останалите парламентарни сили, с които водим разговори, също бъдат такива", изтъкна сценаристът.

Той посочи, че е важно всички преговарящи за бъдещото управление да надмогнат личното си его и да направят необходимите компромиси в името на по-голямата цел. "Така или иначе, моделът "ГЕРБ и ДПС" все още не е разграден и се надявам да има достатъчно здрав разум в останалите политически партии, които се надяват да направят същото, да постигнем необходимите компромиси, да уточним необходимите стъпки, за да има правителство и страната да се нормализира", обобщи зам.-шефът на ИТН. Цялата публична част на срещата се изчерпа за по-малко от 4 минути.

По-късно пред журналисти Любомир Каримански от ИТН, който също участва в консултациите, отново наблегна върху очакванията на партията към останалите политически сили. "Ние ще измерваме нещата в единен стандарт за всички коалиционни партньори и не бихме искали да мерим с различен аршин", посочи той.

 

"Демократична България" - с внезапна атака

Не толкова безобидно протече вторият за деня разговор на президента, който беше с представителите на "Демократична България". Това бяха тримата й съпредседатели Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. Радев посрещна и тях с добри думи: "С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт, които станаха повсеместни през последното десетилетие."

Христо Иванов започна с това, че се надява този път да бъде излъчено правителство. "Колкото и да изглежда труден процесът по сформиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как след това ще функционира", констатира той. По думите му, бъдещото управление осигурява възможност не само да се сформира кабинет, но и да се поставят в карантина ГЕРБ и ДПС, които той определи като "носители на корупционния вирус". И посочи, че ще стане възможно да се рестартира правосъдната реформа, и да започне модернизацията на страната. В същото време обаче предупредително подчерта: "Това ще бъде трудно заради изключително хетерогенния характер на мнозинството, което се формира, и ние трябва да сме наясно с това." И добави, че десните виждат като своя задача да удържат управлението "да не залитне в една или друга посока, защото рискът е малко по вляво да отиде".

По-агресивен беше Атанас Атанасов, който обяви пред Радев, че е загрижен от промени в сектора за сигурност, извършени по време на служебните правителства, в резултат на които секторът е дебалансиран. "По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специални служби и това трябваше да се случи, защото по време на борисовото управление секторът за сигурност беше кадруван от удобни хора, които не разкриваха, а прикриваха злоупотребите. Но някои от назначенията според нас не бяха удачни", обяви той. И даде дори конкретен пример в лицето на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Атанасов поиска тези въпроси да бъдат обсъдени с президента. И изброи предстоящи инициативи на ДБ, засягащи сектора - на първо място, промени в прилагането на СРС, за да бъдат пресечени злоупотребите, като основната стъпка е да се извади прокуратурата от кръга на институциите, които могат да ги използват.

Посоката, в която пое разговорът, хвана Радев неподготвен. "Приветствам вашата загриженост за сектор „Сигурност”. Да, има много проблеми, които да бъдат решавани. Аз съм далеч от мисълта тук, в тази обстановка, да правим кадрова оценка, и то персонална, на назначенията в структурите за сигурност", отвърна той. И подчерта в своя защита, че МВР е постигнало успехи в борбата с купения вот.

С това президентът се надяваше да приключи станалия внезапно труден разговор, но се намеси и Владислав Панев. "Правителството може би няма да извърши чак толкова радикални реформи, които всички ние искаме, поради различията между формациите, които го съставят", скептично предрече той. Но все пак завърши на позитивната нотка, че са договорени достатъчно общи стъпки между преговарящите за управленската коалиция, за да се промени страната, ако се изпълнят.

Партиите, които ще сформират бъдещата власт няма да подписват общо коалиционно споразумение.

След срещата Иванов обясни пред журналисти, че преговорният процес се бави, защото вчера сутринта в ДБ са получили приложенията към проекта на споразумение с ПП, засягащи отделните политики, а разглеждането им отнема време. Той отрече, че става дума за проблем или различия, и определи срок до сряда вечерта за коалицията да даде позицията си по последните редакции на споразумението. След това по него ще се произнесат експертните групи и ръководните органи на трите формации в ДБ. По настояване на десните споразумението ще бъде подписано двустранно от мандатоносителя ПП с тримата му партньори - ДБ, ИТН и БСП.

Иванов отново подчерта, че основната трудност е как ще функционира парламентарното мнозинство. Той призна, че четирите преговарящи формации нямат достатъчно депутати, за да променят конституцията. "Това, за което ние ще работим, е да има дебат, който да бъде в парламента структурно организиран, и всеки да поеме отговорност около обективната политическа необходимост да се рестартира съдебната власт през тази година", обяви неясно съпредседателят на ДБ.

Колегата му Атанас Атанасов заяви, че съществува опасност от партийна феодализация на министерствата, ако отделните министри сами си подбират изцяло екипите, както искат от ПП. Десните са предупредили Кирил Петков и Асен Василев за това и искат да се заложат гаранции в коалиционното споразумение да не се стигне до подобно развитие. По отношение на сектора за сигурност Атанасов отправи друго предупреждение: "Има риск да се получат напрежения при работа на редовното правителство с тези назначения." Атанасов посочи, че вероятните силови министри - на отбраната Стефан Янев и на вътрешните работи Бойко Рашков, са и членове на служебния кабинет на Румен Радев. И наблегна: "Баланси са необходими." А накрая повтори и нещо, което е казвал преди - докато всичко не бъде договорено, нищо не е договорено, и е твърде вероятно имената, лансирани за министри, да се окажат неточни.

Продължаваме промяната" иска да назначи свой човек като съветник във всяко министерство, което ще поеме една от другите три политически парти в бъдещия коалиционен кабинет.

 

"Възраждане" взима на мушка противоепидемичните мерки

Последната среща на Радев беше с националистите от „Възраждане”, които разполагат с най-малката парламентарна група. И четиримата представители на формацията, начело с партийния лидер Костадин Костадинов, не носеха защитни маски. Водачът чакаше пристигането на президента със скръстени ръце.

Държавният глава ги поздрави с думите, че участието в консултациите на всяка една партия, която е част от парламента, е изключително важно. Той посочи, че на парламента му предстои да вземе много неотложни решения и пожела да чуе идеите на "Възраждане" за работата на законодателното събрание.

Костадин Костадинов започна с това, че "страната ни се намира в една десетилетна криза, започнала още в края на миналото столетие". А като първи приоритет определи "нормализацията на живота". "Считаме продължаването на всички така наречени антиепидемични мерки за нещо, което трябва да бъде прекратено като практика. Смятаме, че трябва да се премахне зеленият сертификат като много тежка дискриминационна форма и считаме, че трябва да се направи всичко възможно, за да получат хората правото си на достоен и нормален живот, а децата ни да получат едно нормално образование, което вече трета учебна година не могат да получават", разясни той какво има предвид.

Към другите задачи Костадинов спомена проблема с демографската катастрофа, подобряването на здравеопазването и образованието, цената на електроенергията, казуса със Северна Македония. Той обяви, че партията му ще търси подкрепа от "всички здравомислещи фигури и политически организации в Народното събрание", защото всеки български гражданин е важен, независимо от политическата му принадлежност.

В отговор Радев меко му напомни важността на противоепидемичните мерки. "Казахте, че всеки българин за вас е важен. Надявам се, че когато предлагате мерки за справяне с пандемията, да имате предвид живота на всеки един българин, включително това, че повече от 100 човека на ден все още умират в болницата, че лекарите и медицинските сестри все още са претоварени. И аз се надявам, че в диалог с останалите политически сили да намерите решение, което да мисли и за тях, и в същото време, да осигури и нормален живот", каза президентът.

По-късно Костадинов коментира пред медиите въпроса за бъдещото правителство. Той заяви, че "Възраждане" може да го подкрепи, само ако приоритетите им съвпадат - по отношение на премахването на ограничителните мерки, "твърдата дипломация" спрямо Северна Македония, отказът от приемане на еврото и неприемането на чужди военни бази на българска територия.

Още по темата