Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев: Шефовете на службите са верни на Борисов, а не на България

Служебният премиер отказа да приеме ръководителите на ДАНС и на разузнаването

19 Май 2021Обновена
Илияна Кирилова
Тъй като правителството заседава в сряда, премиерът Стефан Янев не е приел шефовете на службите.

Ръководителите на специалните служби са верни на Борисов, а не на България, коментира днес президентът Румен Радев в град Златица, където бе на посещение в медодобивния комбинат на "Аурубис".

"ДАНС и ДАР не работят с мен, говоря не за служителите от ДАНС, а за шефовете им. По закон трябва да се предоставя еднаква по обем и съдържание информация и към председателя на НС, и към премиера, и към президента. Това изискване на закона в много от случаите не е изпълнявано, и то може лесно да се докаже", каза още президентът.

"Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се оказа твърде заразен за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия", заяви  Радев по повод излизането на шефовете на ДАНС и ДАР в неплатен отпуск и добави: "Абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е била и е в момента към Борисов, а не към България".

"Нямам предложение за тяхното освобождаване, тези неща се решават от изпълнителната власт. С какво да бъде запомнен "Борисов" 1 и "Борисов" 2, вие тогава задавахте ли тези въпроси колко човека са уволнени? Вие знаете ли колко хиляди хора са били уволнявани моментално, и то в още по-кратки срокове. Тук не става въпрос да се правят уволнения и рокади, става въпрос за принципи, то е ясно. Трябва да има прозрачност, отчетност, отговорност и както казах нулева толерантност към престъпността, към нелоялност не към мен, не към служебния кабинет, а към България", подчерта президентът.

 

Шефовете на спецслужбите, макар и отпускари до септември, най-сетне днес са се явили в Министерския съвет. Но този път служебният премиер Стефан Янев не ги е приел. Това обяви говорителят на правителството Антон Кутев, който определи случващото се като "интересна драматургия".

Тя започна, когато преди дни се разбра, че председателите на ДАНС и Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР) са пуснати в неплатен отпуск от Бойко Борисов в последните му дни като премиер. Неплатената 4-месечна ваканция и на Димитър Георгиев и на Атанас Атанасов съвпада и - от 7 май до 6 септември. 

"Бяха поканени още миналата седмица на среща с премиера и не се отзоваха", обясни Кутев. Ден по-рано за поведението на шефовете на службите разказа служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. От думите на Кутев се разбра, че днес, когато са дошли в Министерския съвет, е било невъзможно Янев да ги приеме, тъй като когато има заседание на кабинета, той е изключително натоварен. 

"Цялата драматургия с шевовете на спецслужбите можеше да е изработена по-добре от тяхна страна", посочи Кутев. И обясни, че в момента Янев работи със заместниците на отсъстващите шефове. И дори така работата на службите върви добре.

Правителственият говорител не отговори дали се обсъжда освобождаването на председателите на ДАНС и ДАР. На въпрос дали те са прекратили отпуските ти, Кутев каза, че няма такава информация, но появата им в Министерския съвет вероятно означава това.

Всички шефове на специални служби, които се оказаха в отпуск при встъпването на власт на новото правителство, не са се отзовали на покана на служебния премиер Стефан Янев.

 

Още по темата