Медия без
политическа реклама

Шефовете на службите бойкотират премиера

Правителството на Борисов изгради репресивен апарат от служители на ДАНС в държавните структури, смята Бойко Рашков

18 Май 2021Обновена
Бойко Рашков на заседание на Министерския съвет.
BGNES
Бойко Рашков на заседание на Министерския съвет.

Всички шефове на специални служби, които се оказаха в отпуск при встъпването на власт на новото правителство, не са се отзовали на покана на служебния премиер Стефан Янев. Единственият човек, който се е появил в Министерски съвет, е бил директорът на Държавна агенция "Технически операции" Цветан Китов. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за БНР.

Той съобщи, че сега премиерът отново ще извика на среща директорите на службите и очаква това да се случи днес или утре. Рашков изтъкна, че ще настоява за прекратяване на отпуската на ръководителите на службите, а решението ще е на премиера.

„Това е позорно явление, поредно, в нашето съвремие – ръководители от висок ранг на служби, които по Конституция и закон са призвани да осигуряват националната сигурност на всички български граждани, на държавата. Сменя се правителство, на което те трябва да служат, както повелява законът и, както обичам да давам за пример една поговорка: те излязоха в отпуск по време на жътва. Когато трябва да подготвяме избори и да дадем увереност на българските граждани, че вече няма да има изборни измами, те излязоха в неплатен отпуск“, заяви вътрешният министър.

Във вторник стана ясно, че шефовете на ДАНС и разузнаването са поискали да не са на работа за абсолютно еднакъв период - от 7 май до 6 септември.  Председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май до 5 септември 2021 г. Шефът на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май до 6 септември 2021 г. Председателят на Държавна агенция "Технически операции" Цветан Китов е в платен отпуск за обучение от 5 май до 21 май 2021 г.

Вътрешният министър остро разкритикува ДАНС и разкри, че с решаващото участие на предишното правителство редица служители на контраразузнаването са "настанени на работа и в други структури на държавата". Като пример даде назначение в Комисията за финансов контрол, както и в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), където имало служба, съставена единствено от служители на ДАНС. В Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства също са настанени двама служители на ДАНС - Илко Желязков и Пламен Колев. От ДАНС идва и зам.-шефът на КПКОНПИ Антон Славчев.

„Защо бившият министър-председател иска във всички структури в държавата да има представители точно на тази служба? Каква е целта? По такъв начин се създава един репресивен апарат, който много лесно може да се използва от правителството на Борисов. И той е използван, този апарат“, твърди Рашков.

Той е категоричен, че има данни ДАНС да е извършавала престъпления във връзка с използването и прилагането на специални разузнавателни средства, което е било толерирано от главния прокурор. "Как ще искам, на какво основание – да работя с такива хора? Онези, които трябва да противодействат престъпността, извършват престъпления. И това са доказани факти. Само че те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са го скрили в КПКОНПИ. А другият продължава тази политика“, смята Бойко Рашков.

Ръководителите на службите за сигурност са излезли в неплатен отпуск до септември веднага след встъпването в длъжност на служебния кабинет. Това обясни в интервю за bTV служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. Министерският съвет потвърди за отпуските.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата