Quantcast
ДАНС: Прокуратурата ни забрани да дадем информация за Пеевски | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ДАНС: Прокуратурата ни забрани да дадем информация за Пеевски

Тече разследване, досъдебно производство, обяви зам.шефът на агенцията на въпрос дали за бившия депутат има само проверка
Обновена
6 456

Върховна касационна прокуратура не ни позволи да оповестим информация за бившия депутат Делян Пеевски. Това заяви зам.-председателят на ДАНС Станислав Станчев по време на заседание на временната парламентарна комисия "Магнитски", цитиран от БГНЕС. От думите му стана ясно още, че държавната агенция е предоставила информация на държавното обвинение. После добави, че те биха могли да предоставят данни, но само ако получат разрешение и имат документ, потвърждаващ това. Той не пожела да разгласи още информация за лицата по списъка "Магнитски", тъй като се опасява, че по този начин ще стане обект на прокуратурата и увери, че всичко, което им е вменено от закона било направено. На журналистически въпрос дали тече проверка за бившия депутат, Станчев отговори: "Тече разследване, досъдебно производство". Този въпрос обаче не трябва да ми го задавате на мен, каза веднага след това зам.шефът на ДАНС.

 

Атанас Славов от „Демократична България“ каза, че в момента срещу Пеевски се извършва прокурорска проверка, а не разследване и считат за неправомерна забраната да се изнася информация, тъй като няма разследване срещу бившия депутат.

Председателят на комисията Надежда Йорданова коментира, че не е изненадана от казаното от ДАНС в зала. "Предвид наличието на следствена тайна, отказват да дадат информация", каза тя, цитирана от БГНЕС. Според нея обаче обществото има право да знае какво се е случило и защо контролните системи в България не са сработили и ни беше зашлевен шамар, защото не работим добре.

Тя обяви и, че е изключително притеснена за това, че държавното финансово разузнаване и БНБ не виждат проблем. "Вие да чухте, че след 2 юни са започнали проверки, за да установят как така не са сработили мерките. Аз не чух такова нещо. Още по-притеснителното е, че активната информация за рисковите сделки е започнала да идва след 2 юни", добави Йорданова и поясни, че е недопустимо да чакаме международните ни партньори да ни вършат работата.

По време на заседанието бе решено да се попитат официално ДАНС и прокуратурата дали има депутати, които да са получавали по какъвто и да е начин средства от Пеевски, Божков и от всички посочени в списъците на Министерство на финансите лица и фирми.

По време на заседанието и в отговор на депутат стана ясно, че от ДАНС не могат да разкрият и дали финансовото разузнаване знае за изтеглените от намиращия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков 60 млн. лв. Все пак от думите се подразбра, че е имало подаден сигнал в агенцията по темата.

 

 

СЕГА ПРИПОМНЯ

След антикорупционните санкции, които САЩ наложиха на Делян Пеевски и на друг известен бизнесмен - Васил Божков, както и на вече бившия зам.-шеф на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, българските власти изготвиха разширени списъци, в които наред с посочените от Вашингтон граждани и дружества са изброени и други свързани с тях фирми и лица. Според българското правителство, идеята била другите фирми да бъдат предупредени да не работят с включените в списъка, защото има риск санкциите "Магнитски" да застигнат и тях. 

 Министерството на финансите огласи два списъка на 4 юни. В единия, озаглавен  "Рестриктивни мерки на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC", са свързаните с Васил Божков и Делян Пеевски дружества. Преди това правителството реши да бъде създаден "черен" списък на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ. Държавните и общинските фирми, както и всички ведомства трябва веднага да прекратят всякакви връзки с тях и да не влизат в нови взаимоотношения. На 9 юни бе публикуван и допълнителният списък

Делян Пеевски, както и Божков и Желязков, вече атакуваха пред Върховния административен съд решението на правителството за списъка. Това направиха на практика и всички останали от разширения списък.

 

 

Още

И бързите кредити, и необслужваните задължения бързо растат

21.11.2021

МИЛА КИСЬОВА

4260
ЦИК обяви имената на новите депутати

19.11.2021

2975
МВР опроверга Герджиков, че проверява СУ за търговия с вот

19.11.2021

Обновена

4016