Медия без
политическа реклама

ДАНС: Прокуратурата ни забрани да дадем информация за Пеевски

Тече разследване, досъдебно производство, обяви зам.шефът на агенцията на въпрос дали за бившия депутат има само проверка

31 Авг. 2021Обновена

Върховна касационна прокуратура не ни позволи да оповестим информация за бившия депутат Делян Пеевски. Това заяви зам.-председателят на ДАНС Станислав Станчев по време на заседание на временната парламентарна комисия "Магнитски", цитиран от БГНЕС. От думите му стана ясно още, че държавната агенция е предоставила информация на държавното обвинение. После добави, че те биха могли да предоставят данни, но само ако получат разрешение и имат документ, потвърждаващ това. Той не пожела да разгласи още информация за лицата по списъка "Магнитски", тъй като се опасява, че по този начин ще стане обект на прокуратурата и увери, че всичко, което им е вменено от закона било направено. На журналистически въпрос дали тече проверка за бившия депутат, Станчев отговори: "Тече разследване, досъдебно производство". Този въпрос обаче не трябва да ми го задавате на мен, каза веднага след това зам.шефът на ДАНС.

 

Българската прокуратура е изпратила писма до Държавния департамент на САЩ, с които иска повече информация на какво се базират наложените по закона "Магнитски" санкции срещу бизнесмена Делян Пеевски и бившия зам. шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

Атанас Славов от „Демократична България“ каза, че в момента срещу Пеевски се извършва прокурорска проверка, а не разследване и считат за неправомерна забраната да се изнася информация, тъй като няма разследване срещу бившия депутат.

Председателят на комисията Надежда Йорданова коментира, че не е изненадана от казаното от ДАНС в зала. "Предвид наличието на следствена тайна, отказват да дадат информация", каза тя, цитирана от БГНЕС. Според нея обаче обществото има право да знае какво се е случило и защо контролните системи в България не са сработили и ни беше зашлевен шамар, защото не работим добре.

БНБ и банките в страната са започнали да налагат ограничителни мерки на лицата, включени в списъка за санкции по закона "Магнитски".

Тя обяви и, че е изключително притеснена за това, че държавното финансово разузнаване и БНБ не виждат проблем. "Вие да чухте, че след 2 юни са започнали проверки, за да установят как така не са сработили мерките. Аз не чух такова нещо. Още по-притеснителното е, че активната информация за рисковите сделки е започнала да идва след 2 юни", добави Йорданова и поясни, че е недопустимо да чакаме международните ни партньори да ни вършат работата.

По време на заседанието бе решено да се попитат официално ДАНС и прокуратурата дали има депутати, които да са получавали по какъвто и да е начин средства от Пеевски, Божков и от всички посочени в списъците на Министерство на финансите лица и фирми.

По време на заседанието и в отговор на депутат стана ясно, че от ДАНС не могат да разкрият и дали финансовото разузнаване знае за изтеглените от намиращия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков 60 млн. лв. Все пак от думите се подразбра, че е имало подаден сигнал в агенцията по темата.

 

Бизнесменът Васил Божков твърди в сигнала си до прокуратурата, че разполага със снимки и записи от охранителни камери, които доказват, че в продължение на 3 години, от 2017 г. до края на 2019 г.

 

СЕГА ПРИПОМНЯ

След антикорупционните санкции, които САЩ наложиха на Делян Пеевски и на друг известен бизнесмен - Васил Божков, както и на вече бившия зам.-шеф на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, българските власти изготвиха разширени списъци, в които наред с посочените от Вашингтон граждани и дружества са изброени и други свързани с тях фирми и лица. Според българското правителство, идеята била другите фирми да бъдат предупредени да не работят с включените в списъка, защото има риск санкциите "Магнитски" да застигнат и тях. 

 Министерството на финансите огласи два списъка на 4 юни. В единия, озаглавен  "Рестриктивни мерки на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC", са свързаните с Васил Божков и Делян Пеевски дружества. Преди това правителството реши да бъде създаден "черен" списък на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ. Държавните и общинските фирми, както и всички ведомства трябва веднага да прекратят всякакви връзки с тях и да не влизат в нови взаимоотношения. На 9 юни бе публикуван и допълнителният списък

Делян Пеевски, както и Божков и Желязков, вече атакуваха пред Върховния административен съд решението на правителството за списъка. Това направиха на практика и всички останали от разширения списък.

 

Банковата ни система не е изложена на риск заради санкциите по глобалния закон "Магнитски" в САЩ, които бяха наложени на няколко български граждани, сред които бизнесмените Делян Пеевски и Васил Божков.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата