Медия без
политическа реклама

БНБ: Лицата от списъка Магнитски имат едва 11 млн. лева кредити

Банковият регулатор предупреди банките за риск, ако не спазват санкциите от САЩ

24 Авг. 2021
Управителят на БНБ Димитър Радев
Илияна Кирилова
Управителят на БНБ Димитър Радев

Банковата ни система не е изложена на риск заради санкциите по глобалния закон "Магнитски" в САЩ, които бяха наложени на няколко български граждани, сред които бизнесмените Делян Пеевски и Васил Божков. Причината е, че лица и от двата списъка - американският и разширеният на българското правителство, имат кредитни експозиции за едва 11,2 млн. лева, което е само 0,017% от общия размер, съобщи управителят на Българската народна банка Димитър Радев пред депутати в парламентарна комисия за санкциите "Магнитски".

Той обаче е категоричен, че ще възникне риск за търговските банки, ако не се съобразят с наложените от САЩ санкции, тъй като могат да бъдат припознати като институция, която помага на санкционираните лица, което да доведе до санкции срещу самата банка, какъвто случай вече има в Латвия.

По този повод БНБ е изпратила писмо до търговските банки, в което се посочва, че трябва да следят развитието след решението на Министерския съвет за разширяване на списъка "Магнитски".  "Казах да се изпозлва процедура от Закона за мерките срещу изпирането на пари. Това значи ДАНС да се информира веднага за транзакции със санкционираните лица", заяви Димитър Радев.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев отправи критика към управителя на БНБ, че вследствие на писмото му са блокирани транзакции лица от списъка "Магнитск" на правителството и сега някои от тези лица не могат да си платят дори и към НАП. Радев отговори обаче, че това може да се случи единствено по линия на ДАНС и със съдебно решение. "Ако се направи преглед на всички такива случаи с блокирани транзакции, ще видите, че те са по изпълнение на процедурата, която се води по Закона за мерките срещу изпирането на пари", каза той.

"Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да изчакат политически или други действия , забавянето може да им струва скъпо, затова са взети и такива мерки", категоричен бе управителят на БНБ.

Той информира за писмо от политическа партия, в което се казва, че тя не може да си получи парите от проведените избори заради блокирани сметки след санкциите по "Магнитски". "Партията попита дали не може да открие влог в БНБ, но ние не предлагаме такова нещо", каза Радев. Той не назова политическата сила, но най-вероятно става дума за "Българско лято" на Васил Божков, която успя да спечели партийна субсидия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата