Quantcast

Медия без
политическа реклама

Божков: Имам доказателства, че съм дал 60 млн. лв. на Борисов

"Кълна се в живота си! Стотинка не съм взел. Горанов си отговаря сам!", отвърна премиерът

05 Юни 2020Обновена
Илияна Кирилова

Бизнесменът Васил Божков твърди в сигнала си до прокуратурата, че разполага със снимки и записи от охранителни камери, които доказват, че в продължение на 3 години, от 2017 г. до края на 2019 г., е предал директно на финансовия министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов над 60 млн. лв. Сигналът на хазартния бизнесмен до държавното обвиение е публикуван от сайта "Биволъ". Сайтът публикува кореспонденцията си с Божков, в която иска потвърждение, че документът е действително сигналът му до Гешев. Божков отговаря, "вчера и днес сигналът бе разпратен до много български институции. Бъдете здрави". Тази вечер ДАНС разпространи съобщение, че Уникредит Булбанк, чийто клиент е Божков, не е уведомила финансовото разузнаване за теглене на суми в брой. Банката е длъжна да го прави за всяко теглене над 30 000 лева в брой. 

 

"Абсолютни измислици. Ето казвам - дал съм ти на теб 100 млн. лева - това означава ли нещо. Не съм взел нито един стотинка нито аз, нито партията от него. Заклевам се във внуците си и в живота си" . Това казал пред "Дневник" тази вечер премиерът Бойко Борисов. Той  обяснява твърдението за 60 млн. лева за три години - че и той може да заяви, че е дал на репортера на "Дневник" 100 млн. лева и че това не означавало нищо. На останалите въпроси е отказал да отговаря, защото  "какво ме занимавате с какво е казал един изнасилвач" . По-късно преди участието си в "Панорама" тази вечер повтори - "не съм вземал нито една стотинка, за Горанов ....си отговаря сам"

Божков описва хронологията на събитията, които по негови думи водят до атаката срещу него от страна на държавата. Те започват от 2014 г., когато тогавашният депутат от БСП Георги Кадиев внесе проект за промяна в облагането на лотарийните игри и за 15% данък върху оборота. Непосредствено след това Божков получил обаждане от премиера Бойко Борисов с покана за среща. След което по заръка на министър-председателя бизнесменът отишъл при шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която да му обясни решението на проблема с големия данък. Това беше описано и в комикса на стената на Божков във "Фейсбук".

Така на 19 ноември 2014 г. предложението на Кадиев е отхвърлено в парламента, а по-късно с гласовете на ГЕРБ и по предложение на Менда Стоянова се прави друга промяна в Закона за хазарта, която е в полза на бизнеса на Божков. Веднага след това хазартният бос получил ново обаждане от Борисов, който му казал да отиде при финансовия министър Владислав Горанов. "По време на срещата той ме уведоми, че аз съм длъжен да му давам 20% от печалбата на дружествата си за министър-председателя", пише Божков в сигнала си.

През пролетта на 2018 г. обаче бизнесменът получава предложение от италианската компания SISAL за закупуване на дялове от едно от хазартните му дружества. "На 11.05.2018 г. предложение за допълнение на Закона за хазарта е внесено от група депутати от НФСБ за забрана за реклама на лотарийни игри и продукти, както и драстично ограничаване на възможностите за тяхната дистрибуция. ГЕРБ своевременно декларира подкрепата си за това предложение, което принуди италианските инвеститори да се откажат. По това време Валери Симеонов се представяше, както и сега, за убеден борец срещу хазарта.

Бях извикан на среща с Бойко Борисов. Той разпореди на Данаил Кирилов, на Менда Стоянова, на Владислав Горанов и на Цветан Цветанов да отложат гласуването на закона в парламента", разказва още Васил Божков. Факт е, че законът беше отложен.

Веднага след това Бойко Борисов призовал Божков да стане собственик на ПФК "Левски". "В следствие на сериозен натиск и множество заплахи към бизнеса си, аз и моите партньори взехме решение да поемем собствеността на клуба", твърди бизнесменът. 

Междувременно Нова телевизия става собственост на Кирил Домусчиев. "На 10.06.2019 г. се срещнах с Домусчиев. Преди това получих ултиматум от министъра на финансите, че съм длъжен да подкрепям въпросната телевизия като приема да подпиша договора за реклама, който ще ми бъде предложен. Бях принуден да подпиша договора без търговски условия за 2 млн. лв. месечно за срок от 10 години, на обща стойност от 240 млн. лв.", пише в сигнала на Божков. И това вече беше описано на стената му във Фейсбук с фотокопие от Паметната бележка, подписана от него и Домусчиев, за "пълен съпорт от страна на  Домусчиев на Божков пред държавните институции".

През септември 2019 г. Божков е посетен в офиса от главния акционер на чешката компания SAZKA Group - Карел Комарек. Двамата се споразумяли 51% от хазартния бизнес на Божков да стане собственост на чуждестранната фирма. Чешката компания потвърди официално пред БНР, че отправила необвързваща оферта за хазартния бизнес на българина. От писмения отговор става ясно, че те са имали притеснения от регулациите в сектора. Преди Комарек да стане едноличен собственик на SAZKA, която работи в няколко страни в Европа, е бил съдружник с Петр Келнер. Милиардерът Келнер е собственик на ТЕЛЕНОР и в процес на придобиване на bTV. Тази телевизия на няколко пъти бе наречена от Домусчиев и Борисов "Божков тв".

"Намеренията ми (да продавам) станаха достояние на Борисов, Горанов и тяхната група. През ноемви министърът на финансите ме извика на среща, на която ми каза, че трябва да прехвърля мажоритарните дялове от хазартните си дружества на посочен от него субект", твърди Божков. Месец по-късно Горанов постановява проверка от Държавната комисия по хазарта. След още месец депутатите от НФСБ предлагат лотариите да бъдат организирани единствено от държавата.

"Получих обаждане от Горанов, с което той ме попита за окончателното ми решение за прехвърлянето на дяловете от компаниите ми. Отказах.", пише Божков. Отговорил му, че планира пътуване в чужбина с жена си и приятелско семейство и след седмица ще даде окончателен отговор. На 25 януари Божков напуска България и отлита за Дубай. На 29.01.2020 г. започна мащабна акция на прокуратурата, при която бяха обискирани офиси и домове на обвиняемия бизнесмен и негови партньори.

ОТ ДАНС ПРОГОВОРИХА

От ДАНС, част от която е финансовото разузнаване, решиха да реагират на твърденията на Божков, че е теглил пари в брой от "Уникредит Булбанк", с които да плаща такса "спокойствие". От агенцията припомнят, че на 4 юни Специализираната прокуратура им е възложила да изяснят случая. И обясняват: "На 05.06.2020 г. директорът на специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" (САД ФР) в ДАНС е издал заповед за проверка на банката относно установяване изпълнението на изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари за уведомяване на САД ФР при извършване на плащания на суми над 30 хил. лева, както и за съмнения за и/или узнаване за изпиране на пари и/или за наличие на средства с престъпен произход." И завършват: "По случая ДАНС не е уведомявана от "УниКредит Булбанк" АД за съмнения при теглене на пари от каса."

В началото на седмицата Божков публикува платежни нареждания за няколко тегления на пари в брой на обща стойност 11.8 млн.лв. Това са част от парите, които той твърди, че е давал на Горанов и Борисов. От 5000 до 50 000 лв. е санкцията при нарушение на изискването банките да информират "Финансово разузнаване" за плащания над 30 000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 10 000 до 200 000 лв.

Още по темата