Медия без
политическа реклама

Бунт срещу Нинова избухна в ръководството на БСП

Организатори на това нещо са хората, които влязоха в сглобката в София – с ГЕРБ и ПП-ДБ, реагира соцлидерът

21 Март 2024ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Пресцентър на БСП-София
Калоян Паргов и Иван Таков - бившият и настоящият лидер на столичната организация на БСП, се нареждат сред недоволните.

Вътрешното напрежение в БСП, което се покачва от местните избори през октомври м.г. насам, е на път да избие във вътрешнопартиен бунт срещу соцлидера Корнелия Нинова.

Близо 50 членове на Националния съвет на БСП излязоха днес с обща позиция, в която обвиняват председателя на столетницата в нарушения на устава и партийни чистки, както и че съсипва БСП като политическа сила. По-късно Нинова контраатакува - обвини критиците си, че работят с ПП-ДБ и ГЕРБ, както и че преследват бизнес интереси за сметка на партията.

ТЕЗАТА НА ОПОЗИЦИЯТА

Националният съвет на БСП е ръководен орган, който осъществява политическата дейност на партията между заседанията на нейния конгрес. Броят на членовете му не е фиксиран в устава, но е около 170 души.

Сред имената на недоволните му членове се забелязват бивши министри и депутати като Асен Гагаузов, Емилия Масларова, Дора Янкова, Милко Недялков и Петър Мутафчиев. Всички те бяха изтласкани към периферията в партията, след като Нинова лансира свои фаворити. По-особено внимание обаче привличат имената на бившия и настоящия лидер на столичната организация на БСП – Калоян Паргов и Иван Таков. Първият беше отстранен от поста, след като беше атакуван от "Позитано" 20, и беше наследен от Таков, който продължи линията на съпротива срещу Нинова, а това доведе до открит конфликт с партийния лидер.

В своята позиция бунтовниците от Националния съвет заявяват, че партийните структури отслабват, което води до намаляване на електоралната подкрепа за БСП. "От друга страна, пропагандно сме заливани със самодоволните изявления на Корнелия Нинова и близкото й обкръжение за това, че партията се намира в добра кондиция и е авторитетна и силна опозиция", посочват те партийния лидер като виновник. След това я обвиняват, че репресира партийците, които са си позволили да изразят несъгласие с нейната политика.

Като конкретен пример, изтъкват опита на "Позитано" 20 да накаже БСП-София заради неподчинението й, като отстрани ръководството на столичната организация. Посочват също масови изключвания на партийни членове в Шумен и Сливен, както и опити за подмяна на партийни шефове в други градове.

"Ние не можем и не искаме да бъдем съпричастни с това поведение и тези действия на ръководството на БСП. Не можем повече да мълчим и да бъдем параван, зад който това ръководство да налага силово недемократичен стил и методи на работа, да провежда авторитарен диктат върху дейността на местните партийни организации, да принизява Националния съвет и да го използва за личните цели на председателката на БСП", обявяват опозиционерите.

Като свои цели поставят да се върне столетницата "към нейните корени, към нейната идеология и морал, защото вече малцина ни разпознават като социалистическа партия", както и да се възстанови вътрешнопартийната демокрация. Това са призиви, които опозицията в БСП многократно е отправяла и преди.

Конкретно те заявяват, че всички социалисти трябва да се противопоставят на опит на Нинова да се наложи като лидер за трети мандат. "Само с ново ръководство на БСП и с активните усилия на общинските организации ще изпълним отговорната политическа цел – запазване на социалистическата идея и единение на лявото политическо пространство в България", завършват бунтовниците.

Самата Нинова не е казвала какво ще предприеме на предстоящия партиен конгрес през ноември т.г., на който ще се проведат преки избори за председател на БСП. Но опонентите й упорито твърдят, че тя ще се пробва за още един мандат, макар че уставът на партията й позволява само два.

Очаква се в събота вътрешната опозиция да каже повече за плановете си. Тогава столичните социалисти организират среща на тема "За бъдещето на БСП и лявото", която ще се проведе в НДК.

КОНТРАУДАР

По-късно същия ден водачът на БСП отвърна на удара."Организатори на това нещо са хората, които влязоха в сглобката в София – с ГЕРБ и ПП-ДБ. Такива факири станаха в задкулисието, че в един ден го направиха и с двете – сутринта одобриха председател на ПП-ДБ, следобед се гушнаха с ГЕРБ и си разпределиха комисиите", обяви Нинова в интервю пред bTV.

Тя разказа, че обвинителите й събирали подписка, която определи като гигантска манипулация, защото включвала хора, които не са членове на БСП, или са общински съветници от друга партия, или влизат в Националния съвет, без да са се явявали на заседанията му последните 2 години. "Това е бизнес групата в БСП", декларира Нинова. Не обясни обаче конкретно с какви бизнес интереси са обвързани критиците й, а само ги нападна, че работели с ГЕРБ.

Нинова смята, че обвинението в авторитарност е несъстоятелно, защото нейните критици могат свободно да я нападат в медиите. Тя твърди, че БСП е единствената партия, в която решенията се взимат от колективните й органи. Накрая напомни, че председателят на столетницата се избира пряко от нейните членове. "Събрали се 50 души да искат оставката на Нинова - това е нищо", отсече Нинова. И посъветва опозиционерите да си излъчат кандидат за лидер на БСП и да се явят на преки избори есента на предстоящия конгрес. И сега обаче отказа да сподели собствените си политически планове за конгреса.

Политическата криза, която 3 месеца разтърсваше София след местните избори през ноември м. г. засега изглежда уталожена, след като Цветомир Петров от ПП-ДБ беше избран да оглави временно Столичния общински съвет.

 

Ключови думи:

БСП, БСП - София

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?