Медия без
политическа реклама

Божанков: Разводът с БСП е окончателен

Изключеният от групата депутат няма намерение да напуска парламента

11 Дек. 2022
Булфото

Ако времето може да се върне назад и 5 пъти, 5 пъти ще гласувам по този начин. Това обяви пред bTV депутатът Явор Божанков, който в петък беше изключен от парламентарната група на партията. Повод за окончателния раздор стана позицията на Божанков при гласуването на военната помощ за Украйна. Той гласува "за" и направи запомнящо се изказване от парламентарната трибуна, заявявайки, че Русия ще загуби войната.

Веднага след това беше изключен от групата и призован да напусне парламента. Днес Божанков обясни, че разводът му с БСП е окончателен и няма път назад в партията. Но беше категоричен, че няма да си тръгне от Народното събрание, където вече е независим депутат. Той смята, че не е подвел избирателите си с позициите си и за Украйна, и за връщането на хартиената бюлетина, гласувано от БСП, срещу което беше против.

Божанков нарече спекулации информациите, че отива в друга парламентарна група, а предположението, че ще бъде кандидат на ПП за кмет на Горна Оряховица - "несериозно". "На този етап независим ми звучи чудесно", посочи той. И призна, че има моменти, в които партийната дисциплина в БСП е над интересите на държавата. Той благодари на ПП и ДБ за подкрепата, но отрече да е търсил разговор с тях, или пък те с него. Даде да се разбере и че няма никакъв интерес към т.нар. "ново ляво", в което наскоро се обединиха стари лица от БСП.

"По един или друг начин ще работя за държавата - дали в частния сектор или в политиката", каза той. И допълни, че сега ще има свобода да направи това, което смятам за редно.

Колкото до войната в Украйна, Божанков не скри, че в началото на конфликтна е бил убеден, че намесата на много държави, включително с оръжия, могат да влошат нещата. Но по-късно ситуацията се променила. "Сега имаме атака срещу цивилна инфраструктура. Това е инвазия, това е тотална война. ЕС видя, че Русия няма никакво намерение да търси мир. Санкциите и ответната реакция стават все по-категорични", продължи той. "Няма как да се затворим в една черупка. Трябва да подкрепим със санкции и военна подкрепа, защото няма друг начин", каза още Божанков и повтори, че Русия ще загуби войната.

Парламентарната група на БСП изключи Явор Божанков. Това стана светкавично след като той заяви противоположното на установеното в столетницата мнение за военната помощ за Украйна. Дори съседна Македония е дала оръжие преди нас", обяви от трибуната соцдепутатът.
Нашият правилник за работа на парламентарната група позволява различното мнение, но когато то е еднократно – 1-2 пъти да се случи във времето. Но когато постоянно имаш различно мнение от групата, просто не ти е мястото в нея”.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Явор Божанков, БСП

Още по темата