Медия без
политическа реклама

Парламентарната група на БСП светкавично изключи Явор Божанков

Това се случи само минути, след като той застъпи позицията, че трябва да се изпрати военна помощ за Украйна

09 Дек. 2022Обновена

Парламентарната група на БСП изключи Явор Божанков. Това стана светкавично след като той заяви противоположното на установеното в столетницата мнение за военната помощ за Украйна.

"Дори съседна Македония е дала оръжие преди нас", обяви от трибуната соцдепутатът.  "Решението е важно и ще постави България на пътя на своя цивилизационен избор. Русия ни обяви за неприятелска страна и то когато не бяхме пращали оръжие. Това е тяхното отношение към нас. Делението на цивилизован и нецивилозаван свят е истинско. Дори Сърбия е заела категорично своята позиция", каза Божанков. И допълни, че би било лицемерно България да иска да е част от програми за солидарност и даване на пари, но да не е част от помощта за "един народ, които страда, седи на тъмно и студено и е подложен на системна агресия". "Аз съм убеден в своята позиция с ясното съзнание какви последствия може да има за мен", каза Божанков.

Явор Божанков е изключен от ПГ на "БСП за България", съобщи веднага след неговите изявления пресцентърът на БСП.  След изслушване Общото събрание на ПГ на "БСП за България“ единодушно изключи Явор Божанков от групата.

Парламентарната група на "БСП за България“ призова Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата, допълват от левицата.

Само преди дни, в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви самият Явор Божанков се оплака, че всеки с фамилия Божанков е подложен на натиск и проверки от служебното правителството. Той обяви, че е бил остър критик години наред на ГЕРБ, но и те не са си позолили това, което се прави сега срещу него. 

Внезапна смяна в ръководството на парламентарната комисия по правни въпроси предизвика подозрения, че се появяват дисидентски настроения сред депутатите на БСП. Тази сутрин пленарната зала освободи социалиста Явор Божанков от поста на зам.

В началото на седмицата БСП изключи единствения си районен кмет в София Делян Георгиев заради публичната му позиция срещу връщането на хартиената бюлетина. "От нищо не се срамувам и за нищо не съжалявам. Винаги съм отстоявал мнението си, когато съм убеден в неговата правота. И да, в район “Изгрев” управляват хората на “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад”, не партийни централи и номенклатурни безполезници", заяви Георгиев. 

БСП изключи от редиците си единствения районен кмет на партията в София – Делян Георгиев, който е начело на район „Изгрев“ от 2019 г. Решението е било взето от местната организация на социалистите в района. Затова съобщи самият Георгиев във Фейсбук.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата